Ongeplande vakantie

 Gepubliceerd door om 21:18  Persoonlijk
dec 302012
 

ZiekVoor wie me niet via Twitter volgt even een kort teken van leven: ik ben al een paar dagen ziek, dus daarom geen nieuwe berichten, updates, reacties etc.
Het gaat waarschijnlijk ook nog een paar dagen duren, ik weet niet of ik er morgen nog één als laatste van dit jaar uit weet te persen. We zullen zien. En anders alvast een goede en veilige jaarwisseling toegewenst!

[update 31-12-2012] Het gaat vandaag al een stuk beter. Maar ik heb de extra energie gestoken in een extra bericht op het Active Geek weblog.

Krijgen we écht een iPad Mini Mega?

 Gepubliceerd door om 10:25  Hardware, iOS
dec 242012
 

Bij iPadclub hebben ze vandaag een bericht met nieuwe geruchten over de nieuwe iPad. Dat op zich is al lang geen bericht meer waard, het zou eerder nieuws zijn als er een dag geen nieuwe geruchten zijn. Waarom dan toch? Vanwege deze tekst:

De nieuwe iPad zou 4 millimeter minder lang, 17 millimeter minder breed en 2 millimeter minder dik worden. Hierdoor is hij ongeveer even dik als de iPad mini.

En ik dacht meteen: de iPad Mini Mega!
Natuurlijk gaat hij niet zo heten en natuurlijk is het maar een gerucht, maar als echt nog een derde formaat iPad zouden krijgen, dan blijkt Conan meer voorspellende krachten te hebben dan hij ongetwijfeld zelf voor mogelijk gehouden heeft.

dec 242012
 

Lees meer boeken van... Rian Visser verwijst naar een ‘service’ van Apple voor boeken die via de iBookstore aangeboden worden. Ik moet bekennen dat ik niet zeker weet of die wel zo nieuw is (ik kan me herinneren het al eerder opgemerkt te hebben, maar weet niet meer hoe lang geleden), maar het bericht bracht me er wel toe om nog eens een kijkje te nemen achterin mijn eigen boeken.
Zoals je in de screenshot hier bij het bericht kunt zien, voegt Apple automatisch een pagina toe aan het einde van een boek dat je via de iBookstore aangeschaft hebt. Op die pagina wordt verwezen naar andere boeken van een auteur.

Rian had het verschijnsel gezien bij ePub 2 (vloeiende opmaak) en ePub 3 (fixed layout) boeken. Ik zie het zelf zowel bij ePub 2 in zowel vloeiende opmaak als fixed layout, ik heb geen ePub 3 boeken in de iBookstore. Ander verschil is dat mijn boeken allemaal gratis zijn, meer in het bijzonder: beschikbaar gesteld worden via een account dat alleen gratis boeken kan beschikbaar stellen (is bij iBookstore een belangrijk verschil). Het is dus duidelijk iets wat zo breed mogelijk uitgerold is, al gaf Rian aan dat ze het nog niet in boeken zag die met iBook Author gemaakt waren.

De pagina wordt dynamisch gemaakt, hij is ook alleen beschikbaar als je online bent. Ander krijg je een melding dat de verbinding met de iBookstore mislukt is. Die melding wordt op zich netjes weergegeven, maar Apple had er ook voor kunnen kiezen om de pagina dan helemaal weg te halen.
Lees verder….

dec 232012
 


Wat doe je als je een documentaire gemaakt hebt waarvan je verwacht (hoopt?) dat die populair gaat worden? En waarvan je dan ook kunt verwachten dat hij gedeeld wordt zonder dat daar voor betaald wordt. Dan kun je natuurlijk proberen met DRM het kopiëren moeilijk te maken. Óf je kiest er voor om hem zelf te delen. Het voordeel daarvan is dat je goodwill kweekt bij de kijkers én dat je controle kunt uitoefenen uit de versie die gedeeld wordt. 2 Player Productions, de makers van Minecraft: The Story of Mojang kozen voor dat laatste en hebben een versie van de film via The Pirate Bay beschikbaar gesteld.

In de versie die je daar kunt vinden, zitten een paar korte berichten, die niet storend zijn, maar je wel wijzen op het feit dat het voor de makers van belang is dat je de officiële versie koopt als je je die kunt veroorloven. Slim.
In Nederland kunnen we de torrent niet rechtstreeks downloaden omdat The Pirate Bay geblokkeerd is. Daarvoor moet je een proxy gebruiken. Een proxy voor The Pirate Bay is hier te vinden.

(getipt door The Next Web)

dec 222012
 

4W Ik kreeg afgelopen week een mail binnen met een persbericht van Kennisnet. Nou gebeurt dat wel vaker, maar dit was wel een heel interessante. Het was de aankondiging van de eerste editie van 4W, hun eigen wetenschappelijke tijdschrift. Op de website wordt het als volgt omschreven:

4W is het wetenschappelijke tijdschrift van Kennisnet, met artikelen over opbrengsten en werking van ict in het onderwijs. Het richt zich op de algemene principes die verklaren waarom een ict-toepassing in een zekere context wel of niet werkt. Het kan gaan over ict voor leren, organiseren en professionaliseren. 4W brengt hiermee in kaart wat we weten over wat werkt met ict in het onderwijs, alsook welke praktijkvragen nog niet beantwoord zijn.

Ik wilde niet gewoon het persbericht online gooien, dus moest ik eerst even de tijd hebben om de artikelen in dit eerste nummer te lezen. Het zijn er vijf: Optimaal feiten leren met ict door Hedderik van Rijn en Menno Nijboer, Educatieve software voor jonge kinderen door Adriana G. Bus, Observationeel leren van videovoorbeelden, Vincent Hoogerheide, Sofie M. M. Loyens en Tamara van Gog, Onderzoekend leren met computersimulaties door Ton de Jong en Wat bepaalt de kwaliteit van digitaal leermateriaal? door Arno Reints en Hendrianne Wilkens.

De eerste editie is op papier te bestellen via de website of als PDF te downloaden. Nieuwe edities verschijnen vier keer per jaar.
Grote vraag is natuurlijk: is het de moeite van het downloaden waard?
Lees verder….

Muziek maken met een BeetBox

 Gepubliceerd door om 07:33  Grappig, Raspberry Pi
dec 212012
 


Het tekstgrapje gaat natuurlijk een beetje verloren (Beetbox versus Beatbox), maar het blijft een heel leuk creatief project. Een rekje met zes bieten, een touch sensor, een Raspberry Pi, wat programmacode en natuurlijk een stevige dosis creativiteit maken samen een grappig ‘muziekinstrument’.

Niet te koop in de winkel (je kunt de beschrijving hier vinden als je hem zelf wilt maken). Niet praktisch in daadwerkelijk gebruik. Wel heel mooi.

dec 202012
 

OK. Het is een Windows 8 reclame. Hij is van Microsoft. En het verhaal erachter moet zijn dat zelfs een kind je kan uitleggen hoe eenvoudig Windows 8 werkt. Hij heeft op het einde een leuke twist (wel even tot het einde kijken dus). Maar juist ook daarom geloof ik voor geen meter dat dit opnames van echte klanten waren. Daar is de selectie van personen en reacties en camerahoeken té gelikt voor.

Dan de boodschap van de reclame. Ook die is maar ten dele waar. Windows 8 is kinderlijk eenvoudig in gebruik nadat iemand het systeem voor je ingericht heeft. Want het geheel van doorlopen van de setup/initialisatie, verbinden met je (draadloos) netwerk, koppelen van je mail-accounts, installeren van niet-Modern UI applicaties (lees: in ieder geval Office), installeren van de printer, zelfs het regelen dat bepaalde websites in de desktopversie van IE geopend worden (omdat ze plugins nodig hebben). Daar heb je toch echt wel hulp bij nodig als je daar geen ervaring mee hebt. En of dat dan van een expert van 10 jaar oud is of eentje van 40 jaar, dat maakt natuurlijk helemaal niets uit.

En het is ook niet Windows specifiek. In mijn krant staat een advertentie voor een MacBook Pro 13-inch (“Doet meer dan ooit. Sneller dan ooit”). Nu voor ‘slechts’ €1099,-
Maar dat is dan wel ook inclusief één gratis Mac training ter waarde van €79,-
En die heb je ook bij een Mac nodig als je nog nooit met een Mac gewerkt hebt en als die Mac nog niet ingericht is voor jouw thuissituatie.

Goed, na al dat ‘good feeling’ nieuws over Windows, dan ook maar het bericht er achteraan dat het met de levering van een groot aantal van de aankondigde tablets nog even knudde lijkt te blijven. En de Acer Iconia W510 die in dat bericht als een van de twee tablets die wel al geleverd worden genoemd wordt, is hier in Nederland (bijna 2 maanden na de geplande datum) nog steeds niet te krijgen. 🙁

dec 192012
 

nederlandfm Het is een uitspraak die ongetwijfeld veel te vaak aan je voorbij zal komen vandaag en morgen. De rechtbank in Den Haag heeft Buma/Stemra in het gelijk gesteld in een rechtszaak die ze hadden aangespannen tegen de beheerder van Nederland.fm en Op.fm. Daarbij ging het uiteraard om geld. Buma/Stemra wilde geld vangen voor het feit dat je op beide sites naar de internetstreams van verschillende radiostations kunt luisteren. Gewoon vanuit je browser of een App op je mobiel apparaat.
Het verweer van de beheerder was dat er slechts gelinkt werd naar de streams die door radiostations publiekelijk worden aangeboden. Daar ging de rechter echter niet in mee, die stelde Buma/Stemra in het gelijk. Gevolg: de site moet uit de lucht of de beheerder moet alsnog gaan betalen voor de streams.

Natuurlijk vind ik het vervelend dat dit zo is. Ik maak ook regelmatig gebruik van Nederland.fm. Is lekker handig, één plek waar je de streams allemaal bij elkaar kunt vinden in plaats van allemaal verschillende websites waar je langs moet. Het lijkt wel een radio op internet. Maar de rechter gebruikt argumenten waar ik me ook wel in kan vinden. Laat ik bij een opmerkelijke beginnen: de licenties die Buma/Stemra aan radiozenders geeft, dekken niet het gebruik van die streams op andere websites. Het feit dat Nederland.fm dit kan doen, zou je dus kunnen zien als een ‘fout’ bij de radiozenders. Had de rechter echter daar de verantwoordelijkheid gelegd, dan waren we nóg verder van huis geweest. Want dan moeten al die radiostations heel moeilijke constructies gaan verzinnen die dat tegen gaan.
Daarnaast kun je echt wel degelijk stellen dat Nederland.fm een ‘nieuw audiovisueel product’ is. Ik ga niet naar de site van een omroep, ik ga naar Nederland.fm. En, hoewel ik daar dan geen advertenties zie (zie screenshot), staan die er zeker wel. En daar verdient de beheerder geld mee. Dat Buma/Stemra daar een deel van wil hebben lijkt me gezien hun taak ten opzichte van de artiesten die ze vertegenwoordigen logisch. Dat ze zich daarmee waarschijnlijk zelf in de voet schieten, daar kan de rechter natuurlijk weinig aan doen. De kans is namelijk groot dat de beheerder er nu geen heil meer in ziet (zal een kwestie zijn van het naast elkaar zetten van de inkomsten uit de advertenties, de exploitatiekosten van de site en de licentiekosten die er nu bij komen) en dan gaat de site uit de lucht. Resultaat: de artiesten verdienen geen cent extra ten opzichte van voor de uitspraak en ze raken wel de nodige airtime kwijt. En dan wint er uiteindelijk niemand. Maar nogmaals, dat kun je de rechter niet aanrekenen. Die maakt de wetten niet, die moet ze alleen toepassen.

Zie ook het bericht bij Tweakers, daar kun je ook het vonnis downloaden/lezen.

dec 192012
 

Patent_LCS Ik was er niet speciaal naar op zoek, ik was in Google Scholar op zoek naar andere literatuur over het opnemen van colleges (als promovendus moet je je literatuur een beetje bijhouden natuurlijk) en kwam toen deze vermelding tegen van een “Lecture capture and broadcast system” (US Patent 8,239,905). De samenvatting luidt:

An end-to-end lecture broadcast system (LBS) is described. The LBS system typically comprises three modules: a schedule module, a capture module and a transmission module.  The schedule module is comprised of a scheduler that is implemented as a software add-on on the lecture host’s computing device, a schedule server and a schedule agent component in the uploading peer to provide for channel based management. The capture module is comprised of a video camera for capturing video content, one or more microphones for capturing audio content and a VGA signal capture for capturing presentation materials. The transmission module is comprised of an uploading peer and a web server. The uploading peer is responsible for transmitting video audio content to the Internet/intranet using peer to peer (P2P) streaming technology. The web server is responsible for the delivery of captured presentation materials and for ensuring the synchronous play back of video audio content and presentation materials.

Dit klinkt heel erg als de generieke beschrijving van de functionaliteit zoals die door systemen als Mediasite, Presentations2Go, Echo360 en open source varianten zoals Matterhorn aangeboden wordt. Op zich is het vanzelfsprekend dat iemand hier een patent op aangevraagd heeft. Dat gebeurt met elk idee/concept dat maar een beetje de moeite waard is.

De vraag is dan ook vooral: hoe gaat Microsoft gebruik maken van dit patent? Gaan ze verlangen dat andere leveranciers licenties nemen en betalen voor het gebruik ervan? Komen er rechtzaken van, zoals bij Blackboard indertijd? Ik verwacht niet dat het direct consequenties zal hebben voor de commerciële aanbieders, die verwerken zulke kosten in de prijzen die wij als eindgebruikers betalen. Het zal echter voor open source aanbieders wel wat ingewikkelder worden als zij ook moeten betalen voor het gebruik van dit soort patenten. We zullen zien wat er van komt. Het patent is van afgelopen augustus, dus nog redelijk nieuw, even afwachten dus.

dec 182012
 

Automatica Engadget verwijst vandaag naar een interessant product: Automatica. Het is een oplossing voor mensen met een autoradio met USB-aansluiting die desondanks nog niet voldoende variatie aan muziek in hun auto hebben.
Het idee is simpel: de Automatica is een soort van USB-stick, je auto ziet hem in ieder geval als USB-stick, maar het is eigenlijk gewoon een kleine ‘computer’ met een ARM Cortex A8 processor en een WiFi 802.11b/g chip er in. En dat betekent dat de Automatic slimme dingen kan doen. Een van die dingen is dat je via de website van Automatica kunt instellen dat als het apparaat in de buurt van je Wifi netwerk thuis is (als je auto op de oprit staat of voor de deur), de Automatica zichzelf automatisch synchroniseert met een door jou ingestelde Dropbox map (of een map op Google Drive, Box of Skydrive). Dat betekent dat je vanaf je laptop/pc/Mac/tablet op afstand kunt bepalen welke muziek er de volgende dag op je autoradio te horen is.

Ben je een fan van podcasts, dan is dit ook een apparaat voor jou, want je kunt ook instellen dat je podcasts automatisch gesynchroniseerd worden.
Het apparaat kost $99,- en daar zitten dan 2 jaar gebruik van de dienst bij inbegrepen. Onduidelijk is nog wat het daarna per jaar gaat kosten. Dat is natuurlijk een beetje jammer, want je kunt nu niet inschatten of je het daarna ook nog het geld waard gaat vinden en je kunt in ieder geval verwachten dat het je jaarlijks een x bedrag blijft kosten.
Lees verder….