Apple wijst je op meer boeken van dezelfde auteur

Lees meer boeken van... Rian Visser verwijst naar een ‘service’ van Apple voor boeken die via de iBookstore aangeboden worden. Ik moet bekennen dat ik niet zeker weet of die wel zo nieuw is (ik kan me herinneren het al eerder opgemerkt te hebben, maar weet niet meer hoe lang geleden), maar het bericht bracht me er wel toe om nog eens een kijkje te nemen achterin mijn eigen boeken.
Zoals je in de screenshot hier bij het bericht kunt zien, voegt Apple automatisch een pagina toe aan het einde van een boek dat je via de iBookstore aangeschaft hebt. Op die pagina wordt verwezen naar andere boeken van een auteur.

Rian had het verschijnsel gezien bij ePub 2 (vloeiende opmaak) en ePub 3 (fixed layout) boeken. Ik zie het zelf zowel bij ePub 2 in zowel vloeiende opmaak als fixed layout, ik heb geen ePub 3 boeken in de iBookstore. Ander verschil is dat mijn boeken allemaal gratis zijn, meer in het bijzonder: beschikbaar gesteld worden via een account dat alleen gratis boeken kan beschikbaar stellen (is bij iBookstore een belangrijk verschil). Het is dus duidelijk iets wat zo breed mogelijk uitgerold is, al gaf Rian aan dat ze het nog niet in boeken zag die met iBook Author gemaakt waren.

De pagina wordt dynamisch gemaakt, hij is ook alleen beschikbaar als je online bent. Ander krijg je een melding dat de verbinding met de iBookstore mislukt is. Die melding wordt op zich netjes weergegeven, maar Apple had er ook voor kunnen kiezen om de pagina dan helemaal weg te halen.

De pagina maakt het ook mogelijk om direct vanuit het boek een oordeel te geven over het boek. Dat lijkt fijn, maar ik heb inmiddels gemerkt dat het niet alleen maar voordelen heeft. Mijn boeken hadden tot voor kort geen van allen een score, nu heeft het boek over elektronische boeken in het onderwijs er inmiddels zeven. Dat die niet allemaal vijf sterren zijn kan ik helemaal begrijpen, maar dat er eentje van één ster tussen zit, zónder dat er een recensie bij zit. Tja, en daar baal ik dan uiteraard van. Want als je het zó slecht vond dat je er één ster voor geeft, dan vind ik het ook wel zo prettig dat je dan laat weten waarom.

Nou ja, al met al geen verkeerde feature wat mij betreft. Wel ook een reminder dat Apple zich ‘zomaar’ toegang claimt tot ‘jouw’ boeken. En dan heb ik het over ‘jouw’ vanuit het oogpunt van de auteur (Apple heeft er nooit toestemming voor gevraagd) en vanuit het oogpunt van de koper.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Apple wijst je op meer boeken van dezelfde auteur http://t.co/d26IFR40

J. van Beijnen
J. van Beijnen
11 jaren geleden

De reacties in de App store en Google Play zijn helaas heel erg subjectief. Hier zou ik als ik jou was niet al te veel waarde aan hechten.

Ik heb bij de beoordeling van Apps gemerkt dat je positieve opmerkingen vaak alleen krijgt als je gebruikers in het wild tegen komt en negatieve via de mail worden afgehandeld. De extreem negatieve (soms terecht, maar vaak ook onterecht) worden via de beoordelingsfunctie geplaatst.