Automatica: Altijd verse muziek in je auto

Automatica Engadget verwijst vandaag naar een interessant product: Automatica. Het is een oplossing voor mensen met een autoradio met USB-aansluiting die desondanks nog niet voldoende variatie aan muziek in hun auto hebben.
Het idee is simpel: de Automatica is een soort van USB-stick, je auto ziet hem in ieder geval als USB-stick, maar het is eigenlijk gewoon een kleine ‘computer’ met een ARM Cortex A8 processor en een WiFi 802.11b/g chip er in. En dat betekent dat de Automatic slimme dingen kan doen. Een van die dingen is dat je via de website van Automatica kunt instellen dat als het apparaat in de buurt van je Wifi netwerk thuis is (als je auto op de oprit staat of voor de deur), de Automatica zichzelf automatisch synchroniseert met een door jou ingestelde Dropbox map (of een map op Google Drive, Box of Skydrive). Dat betekent dat je vanaf je laptop/pc/Mac/tablet op afstand kunt bepalen welke muziek er de volgende dag op je autoradio te horen is.

Ben je een fan van podcasts, dan is dit ook een apparaat voor jou, want je kunt ook instellen dat je podcasts automatisch gesynchroniseerd worden.
Het apparaat kost $99,- en daar zitten dan 2 jaar gebruik van de dienst bij inbegrepen. Onduidelijk is nog wat het daarna per jaar gaat kosten. Dat is natuurlijk een beetje jammer, want je kunt nu niet inschatten of je het daarna ook nog het geld waard gaat vinden en je kunt in ieder geval verwachten dat het je jaarlijks een x bedrag blijft kosten.

De stick heeft ‘maar’ een omvang van 2GB beschikbaar voor muziek. Ik heb zelf een 16GB USB-stick aangesloten aan mijn radio in de auto. Die was een stuk goedkoper dan $99,- maar inderdaad, om hem bij te werken moet ik er aan denken om hem uit de auto te halen en daarna weer terug aansluiten. Deze dienst doet het synchroniseren terwijl je slaapt.

Zoals gezegd, een jaarlijks bedrag betalen voor zo’n dienst is nooit fijn. Het is logisch gezien vanuit de leverancier. Zij moeten immer de webservice in de lucht houden voor de dienst. Dat kost geld. Het betekent ook dat als de leverancier besluit te stoppen met de service, je niets meer hebt aan je Automatica.

Daarom had ik liever iets gezien zoals de CloudFTP / iUSBPort. Het apparaat kan op dit moment niet wat de Automatica doet, maar het is in staat om een eigen netwerk op te zetten, verbinding te maken met bestaande netwerken en content te synchroniseren met Dropbox.
Ik zou dan zo’n kastje in de auto willen hebben dat via een extra poort zich voordoet als USB-stick voor de auto. Maar dan wel (zoals nu kan) ook een Wifi-netwerk maakt zodat in de auto aanwezige mobiele apparaten (zoals een iPad of iPod Touch of Android tablet) van de kinderen ook verbinding kunnen maken met het apparaat en dan niet alleen audio kunnen streamen maar ook video (dat kan nu met de CloudFTP).
Updaten van de content zou dan toch automatisch moeten kunnen als de auto op de oprit staat, maar ook gewoon door de aangesloten USB-stick even mee naar binnen te nemen (handig als je grote bestanden niet via Wifi wilt synchroniseren). Aanpassen van de instellingen en synchroniseren van audio etc. zou dan gewoon kunnen doordat de CloudFTP dan verbinding maakt met je thuisnetwerk. Dan heb je geen dienst nodig én biedt je meerwaarde ten opzichte van een domme USB-stick. Ook de CloudFTP heeft een kleine accu ingebouwd waarmee het apparaat op de oprit een aantal uur autonoom kan werken voordat hij de volgende dag weer opgeladen wordt tijdens het rijden van de auto.

Het wachten is nu op een Kickstarter project dat zo’n combinatie van een CloudFTP apparaat en een Automatica aan gaat bieden. 😉

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Automatica: Altijd verse muziek in je auto http://t.co/pNXhSlPH

trackback

[…] Dit is een USB-stick die er automatisch voor zorgt dat de muziek die jij er op wilt hebben er op staat. Als hij tenminste thuis je Wifi-netwerk kan bereiken  […]