jan 312013
 

Eind vorig jaar kreeg ik via de mail een uitnodiging voor het Seminar ‘Antwoorden op de veranderingen in het onderwijs’ dat door Noordhoff Uitgevers georganiseerd werd. Ik kon niet op die datum en daar komt bij dat ik niet ‘zomaar’ seminars bij kan wonen in de ‘baas haar tijd’. Daar kwam bij dat niet alle aangekondigde sessies voor mij direct relevant waren. Dus jammer, maar helaas. Vooral ook omdat er ook wel sessies waren die ik wél had willen kunnen bijwonen (in het bijzonder die van Pedro de Bruyckere en van Michel van Ast). Ik kreeg vandaag weer een mailtje en wel met het bericht dat de video’s van het seminar inmiddels online staan op het YouTube kanaal van Noordhoff Uitgevers.

Ik heb de video’s even in een afspeellijst gezet zodat ik ze in dit bericht kon embedden. Ik heb ze uiteraard nog niet allemaal bekeken, kan dus nog geen uitspraak doen over de algemene/gemiddelde kwaliteit, maar wilde ze toch al even delen. Ik heb bij de afspeellijst niet helemaal de volgorde van het oorspronkelijke programma gevolgd, maar eerst de drie opgenomen presentaties geplaatst en daarna de interviews.

Als je ze bekeken hebt moet je weten van wie het citaat “Hoe kun je iemand anders worden als je jezelf wilt zijn?” is en dan moet je ook opgezocht hebben wat rabiate tegenstanders zijn. 😉

Gratis eBook: Proefschriftwijzer

 Gepubliceerd door om 07:04  eBooks, Promotie
jan 312013
 

De proefschriftwijzerDe Proefschriftwijzer is een gratis eBook in EPUB formaat dat geschreven is door Wiebe de Jager en beschikbaar gesteld wordt via Eburon uitgevers. Het is een nuttig boek om te lezen voordat je aan het einde van je promotietraject bent aangekomen. De praktische bruikbaarheid van het boek is echter heel erg afhankelijk van de situatie bij de universiteit waar je promoveert. Zo heeft in mijn geval de TU/e een overzichtelijk boekwerk (PDF!) met de stappen in het proces van promoveren, de printservice van de universiteit heeft dat ook met betrekking tot het drukken van het proefschrift (PDF!).

Beide hulpmiddelen komen in dit boek niet expliciet aan bod en waren/zijn heel bepalend voor mijn aanpak in de voorbereiding van het laten drukken van mijn proefschrift. Zo weet ik op basis daarvan dat zij het aanvragen van een ISBN kunnen regelen (al kan ik dat zelf omdat ik al als uitgever geregistreerd sta), ze kunnen een vormgever voor de kaft voor je inhuren, adviseren je over de oplage, maar vooral ook de tijdsplanning etc. En het tijdig bij de printservice langs gaan om te praten en je te laten informeren zou mijn nummer 1 tip zijn voor promovendi!

Wat dat betreft zou het boek overzichtelijker worden als er een tijdslijn zou worden opgenomen (wat eerst, wat daarna etc.) waarbij dat eerste gesprek ergens ruim voor het einde (en ook ruimer dan in het boekje van de printservice staat) gepland staat.

Maar, zoals gezegd, het is zeker een nuttig boek om te lezen, al was het maar omdat het je niet meer kost dan wat tijd. Er staan hier en daar handige tips in, bijvoorbeeld met betrekking tot de opmaak of rond het opnemen/toevoegen van de stellingen. Dus doe er je voordeel mee!

jan 302013
 

Cursor_29-1-2013 Een collega-promovendus wees mij op het volgende bericht op Cursor:

TU/e-promovendus geeft proefschrift volledig vrij

Mooie kop en mooi concept. Samengevat: Maxim Hendriks stelt, als eerste promovendus bij de TU/e zijn proefschrift onder een Creative Commons licentie beschikbaar (je kunt de PDF hier downloaden). En inderdaad een bericht dat mij zou moeten interesseren (dank je Ton!). Zou het iets zijn dat ik had willen/kunnen doen? Niet als eerste promovendus op de TU/e in ieder geval, dat is duidelijk, maar zou het kunnen of relevant zijn?

Die vraag is niet heel kort te beantwoorden. Mijn proefschrift bestaat namelijk naast het theoretisch kader en de conclusies uit vijf inhoudelijke hoofdstukken die allemaal (uiteindelijk) gepubliceerd zullen worden. Drie ervan zijn al gepubliceerd (formeel is eentje “in press”), twee ervan zijn gesubmit en in afwachting van een reactie van het journal. Voor twee van de gepubliceerde en een van de gesubmitte artikelen heb ik inmiddels, samen met de co-auteurs, een copyrightverklaring ondertekend die de uitgever van het journal een aantal rechten geeft op het betreffende artikel. En in één geval legt het mij ook een aantal beperkingen op als auteur waarbij dan ook nog eens verschil gemaakt wordt tussen de pre-peer-reviewed versie, de accepted versie en de published versie (met alle opmaak etc).

Natuurlijk, dit alleen al zou een reden zijn om vooraf heel selectief te zijn met waar je een artikel aanbiedt, maar ik neem aan dat je me dat kunt vergeven. Op deze site kun je eenvoudig zoeken naar de bepalingen per journal.
Goed, er zijn dus een paar drempels, maar wat is dan wel nog mogelijk?
Lees verder….

jan 292013
 

Ik was gisteren in Amsterdam bij de Hogeschool van Amsterdam voor de tweede editie van de Mediasite User Group Europe Forum. De Europese gebruikersbijeenkomst van Sonic Foundry, de makers van Mediasite, het product dat we ook bij Fontys gebruiken voor het maken van opnames van colleges, presentaties, livestreaming van evenementen etc.
En het is het product dat een nauwe relatie heeft met mijn promotieonderzoek omdat het zowel bij Fontys als TU/e de basis vormt voor de recorded lectures die ik onderzoek. Meer dan voldoende reden om er te zijn dus.

Nou heb ik gisteren voornamelijk tweets verstuurd (niet zitten bloggen), dus daarom wil ik ook in deze blogpost niet helemaal gaan proberen de inhoud van de verschillende sessies te herhalen. In plaats daarvan neem ik acht tweets van gisteren en licht die een beetje verder toe.


Mijn eerst tweet zal ik kort over zijn. OV9292 is geen goed hulpmiddel als je van plan bent om het Kohnstamm gebouw aan de Wibautstraat 2-3 in Amsterdam te vinden. Dat ligt géén 2 minuten (eerder 20 minuten) lopen van Amsterdam Amstel. Er ligt wel een gebouw van de HvA op 2 minuten lopen van Amsterdam Amstel, er ligt ook een gebouw op 2 minuten lopen van Metrostation Wibautstraat, maar beiden waren niet het gebouw waar ik moest zijn.

Zoals gebruikelijk bij bijeenkomsten van de Mediasite Usergroup (was ook al zo toen het een puur Nederlandse aangelegenheid was) is er bij het begin tijd ingeruimd voor Rob Lipps, Executive Vicepresident van Sonic Foundry om iets te vertellen over de meest recente release van het product en de toekomstplannen. Uiteraard in een wat breder kader geplaatst.
Lees verder….

jan 282013
 

Minecraft_website Soms krijg je van die vragen waar je van denkt “jaha, daar moet ik eens even over nadenken”. En dat nadenken gaat bij mij gemakkelijker als ik dingen op een rijtje zet. In een blogpost bijvoorbeeld.

Het gaat om het volgende: een groep basisschool leerlingen van 10 jaar oud wil leren hoe ze een website moeten bouwen. Ze willen namelijk informatie over Minecraft online plaatsen zodat anderen daar weer gebruik van kunnen maken.
Vraag is nu: hoe laat je ze dat aanpakken? Wat leer je ze vooraf? Vertel je ze al wat vooraf? Laat je ze helemaal hun eigen gang gaan? Of….

Nou weet ik dat het populaire antwoord is om je er vooral niet mee te bemoeien omdat die kinderen veel en veel meer zouden weten van het bouwen van een website dan dat wij ouderen weten.
Leuk antwoord, maar onzin. In ieder geval in dit geval. De betreffende kinderen kunnen veel leren, maar weten nog niet veel over het bouwen van een website.
Daar komt bij dat het ook niet erg is dat ze al een beetje leren tijdens het proces. Niet alleen het product is hier belangrijk.
Lees verder….

jan 272013
 

Ik moet bekennen dat ik het boek zelf nooit gelezen heb, maar ik heb de film (de versie met Keira Knightley) twee keer gezien. De trailer (zie hierboven) van Pride and Prejudice and Zombies: The Interactive eBook (iTunes link) gemaakt door PadWorx Digital lijkt daar eigenlijk in helemaal geen enkel opzicht op. In plaats daarvan zijn het twee boeken in één: eentje is het origineel van Jane Austin, het ander een variant op het bekende verhaal waarbij zombies een hoofdrol spelen. Je kunt, door de iPad te draaien er voor kiezen om het ene verhaal te lezen, het andere verhaal te lezen of om ze naast elkaar te lezen. En dat alles vergezeld van een achtergrondmuziekje.
Ik moet zeggen dat ik de interactieve elementen zo op het eerste gezicht nog een beetje tegen vind vallen, en het naast elkaar lezen is waarschijnlijk ook alleen voor de liefhebber.

Maar….het interactieve boek is nog even (ik weet niet of het tót 28-1 of t/m 28-1 is!) helemaal gratis. Dus dan kost uitproberen alleen 579MB aan ruimte op je iPad.

jan 262013
 

Tja, dit was er weer eens eentje in de categorie: “ga ik er nou wel of niet over schrijven?”. Want de review bij CNET over de film “Google and the World Brain” maakte duidelijk dat het zeker een film is om te gaan kijken. Maar…meer dan het gegeven dat een aantal reviewers hem blijkbaar al gezien hebben en een verwijzing naar het Sundance Film Festival kan ik niet vinden.

Is dit een bewuste poging om de film te hypen? Als dat het geval is, dan lukt het wel (maar dan zou het voor mij ook een reden zijn om de film voorlopig even dood te zwijgen). Nu is het wachten op het moment dat de film wél verspreid wordt / ook hier te zien is.

De beschrijvingen en ook de trailer hierboven wekken trouwens de indruk dat er een nogal negatief Google-beeld uit de film naar voren komt. Wat dat betreft is dit citaat van de maker opvallend:

“I also think you can watch this film and side with Google,” Lewis said during a question-and-answer period following a screening today.

Ik ben benieuwd of het inderdaad een zo afgewogen verhaal is.

jan 252013
 

WikiCFPAls je onderzoek doet, of het nou is als onderdeel van een promotietraject of als ‘gewoon’ als onderdeel van je normale werk, dan wil je de resultaten daarvan ook delen met de wereld. Dat kan in de vorm van artikelen, maar zeker zo leuk is het natuurlijk om erover te presenteren tijdens een conferentie.

Daarbij is het dan ook wel zo handig, eigenlijk heel belangrijk, als datgene waar je over presenteert dan ook in de vorm van een paper in proceedings terecht komt. Dat maakt het namelijk dan toch allemaal net weer wat tastbaarder (en langer bruikbaar) dan alleen een PowerPoint die je op Slideshare zet.

Bij dat soort conferenties gaat er daarom dan wel ook altijd een periode vooraf waarbij mensen opgeroepen worden om papers in te dienen. Die worden dan aan een reviewproces onderworpen en dan goedgekeurd of niet. Het is daarom van belang om op tijd aan de slag te gaan als je op een conferentie een paper wilt presenteren aangezien de procedure soms een maand of 9-10 kan duren.

Op WikiCFP  kun je een overzicht vinden van een heleboel (alle?) conferenties die op dit moment een Call For Papers uit hebben staan. Handig is dat je kunt zoeken/filteren op categorieën, bijvoorbeeld op Education en elke categorie heeft dan een RSS-feed, dus je kunt als je dat wil zo eenvoudig op de hoogte blijven van nieuwe Call For Papers die toegevoegd worden. Handig!

jan 242013
 

FOTA-hype-cycle Eerder deze week stelde ik de vraag waar we ons bevonden op de MOOC Hype Cycle, hierbij uiteraard verwijzen naar de Hype Cycle van Gartner.

Dat het een model is dat veel los maakt blijkt ook wel uit de posts van David Kernohan en D’Arcy Norman over de “FOTA EduBeardStroke Parabola 2013”. FOTA staat in dit geval voor “The Followers of The Apocalypse”, de naam van het blog van David Kernohan, die het model ontwikkeld heeft. David heeft een aantal bezwaren tegen de Gartner Hype Cycle:

  1. Het presenteert de grafiek als een extern, “natuurlijk” proces, los van menselijk ingrijpen. Het wordt verkocht als een hulpmiddel bij het doen van insterteringen. Het is een kaart van een toekomst die niet te wijzigen valt (zo lijkt het).
  2. Het versterkt de mythe dat het allemaal wel goed zal komen. Technologie, hoe dom ook, komt uiteindelijk aan bij het plateau van productiviteit. Als er problemen zijn, dan kunnen we die afdoen als een tijdelijke “Vallei van Desillusie” waar we doorheen moeten. Het is daarna slechts een kwestie van tijd voordat we daar uit komen.
  3. Het is geen cyclus! Er is geen sprake van herhaling, geen verbetering van bestaande technologie. Alles is een trigger, geen aanpassing op basis van ervaringen uit de werkelijke wereld.

Het is, aldus David, niet meer dan een model van een geïdealiseerd gesloten systeem.

D’Arcy voegt daar nog aan toe:

  1. Het is een te eenvoudige weergave van de werkelijkheid.
  2. Het impliceert een gemeenschappelijke context waarbij één stuk technologie voor iedereen dezelfde betekenis heeft.
  3. Het is een eenvoudig antwoord. We hoeven alleen maar even te betalen voor toegang tot het rapport.

Ik ben het deels met de heren eens. Het is wel een eenvoudig antwoord en Gartner verdiend er ongetwijfeld voldoende aan. Maar een model is nu eenmaal een vereenvoudigde weergave van de werkelijkheid, daar kun je niet elk detail en elke nuance in kwijt. Ik heb ook een aantal uitspraken van David, zelf nooit zo opgevat. Voor mij was zo’n Hype Cycle een statusopname: hoe staat het er nu, gemiddeld genomen, voor. En het model heeft voor mij nooit geïmpliceerd dat alle technologieën die er op stonden, automatisch en zonder interventie, de cyclus zouden doorlopen. Integendeel. Nou heeft David een alternatief model opgesteld, maar hij geeft daarbij zelf aan dat het een onzinmodel is:

Methodology: This diagram was prepared by taking one person who thinks too much about learning technology, leaving them on a train for a stupid amount of time and then marinating in beer and nachos.

Dat is natuurlijk wel een beetje jammer. Want ik denk dat zulke modellen echt wel helpen in discussies, overleggen etc. Niet als dé ultieme weergave van de werkelijkheid, maar wel als praatstuk.

Connotea stopt er mee

 Gepubliceerd door om 20:35  Internet, Onderwijs
jan 232013
 

Connotea Je zou kunnen stellen dat dit een overbodig bericht is: per 12 maart 2013 stopt de gratis online referentiesite Connotea er mee.
Waarom overbodig? Nou, als je er een account hebt en/of gebruik van maakt, dan heb je zojuist een mail gekregen die datzelfde zei en die je verwees naar hun export-tool waarmee je er voor kunt zorgen dat je je referenties niet kwijt raakt. En als je er geen account hebt dan zul je er waarschijnlijk ook niet van wakker liggen.

Ik behoor tot de derde categorie: ik heb er een account, kreeg dus een mail, maar lig er niet wakker van. Sorry. Ik heb Connotea een tijd geleden getest (toen in het kader van het NAP OASE project waar we een plek zochten om online literatuur te delen), maar we kwamen voor dat doel uit bij Zotero.
En voor mijn promotie gebruik ik gewoon good-old EndNote. Dat werkt prima in combinatie met Word, is spotgoedkoop in combinatie met SURFspot en doet gewoon wat ik nodig heb. Ja, online toegang tot de materialen zou fijn zijn, uiteraard wel achter een login want ik mag al die PDF’s niet zomaar delen, maar aangezien ik de EndNote database en ook alle PDF’s via Dropbox synchroniseer, kan ik er hoe dan ook wel aan komen.

De mail en ook de site bieden geen toelichting over de reden van sluiten van Connotea. Het was een gratis dienst, ik neem dus aan dat het een geldkwestie is en dat het te duur werd om de site in de lucht te houden. Hoe dan ook, als je gebruiker bent, zorg er dan voor dat je de komende maand je verwijzingen exporteert. En als dat zo is, laat dan even in de reactie horen waarom je juist voor Connotea gekozen had. Dank je!