mei 312011
 

Het is een webinar dat je niet meer live kunt volgen, het vond namelijk al vorige week plaats, toen had ik zelf ook geen tijd om er naar te kijken. Maar dat is uiteraard het mooie aan webinars: die kun je ook achteraf nog bekijken. Dat heb ik zojuist gedaan met het webinar “Lights, Camera, Action: Fool Proof Tips to Produce the Most Polished Webcasts on the Planet” verzorgd door Sonic Foundry met als spreker Jan Ozer. Jan is al heel lang bezig met video, ook al had ik tot nu nog niet van hem gehoord. En dat is eigenlijk schandalig, want zijn website (die ik ook niet kende) is een heel uitgebreide bron van informatie voor iedereen die met video aan de slag gaat. Ik kon zo snel geen RSS-feed vinden en dat is jammer, want ik zou graag zijn updates willen blijven volgen.

Jan heeft een webpagina gemaakt met bronnen ter ondersteuning van het webinar. Daar vind je onder andere een plannings mindmap voor webinars, een checklist voor achtergronden, een checklist voor de kleding, informatie over belichting en tips met betrekking tot het instellen van de camera.
In het webinar komen die maar gedeeltelijk aan bod want, zoals Jan zelf aangeeft, al die documenten en tips in detail behandelen zou veel meer tijd kosten dan de beschikbare 30 minuten.

De screenshot die je hierboven ziet is de dia waarin Jan zijn thuisstudio laat zien. Hij gebruik daar twee Softboxen van ePhoto voor. Ik kon hem niet zo snel in een Nederlandse winkel vinden (als je een link hebt, plaats hem gerust in de reacties hieronder) maar bij Amazon kost de set zo’n $170. Ik had de set al eens eerder aangeprezen gezien omdat hij vijf verschillende lampen heeft die je individueel aan en uit kunt schakelen om de gewenste hoeveelheid licht te produceren (handig als je eentje als hoofdlicht en de andere als vullicht wilt gebruiken) én de lampen worden niet bloedheet. Dat is namelijk een probleem bij veel van de “profesionele” sets. Daar moet je dan niet alleen heel voorzichtig zijn als je de lampen wilt verstellen als ze al een tijdje aan staan (want het gevaar van brandwonden is dan echt aanwezig), maar in een kleine ruimte, zoals bijvoorbeeld je thuiskantoor of een werkkamer van een docent wil je zo’n extra verwarming er niet bij hebben.

In het webinar laat Jan daarnaast een aantal voorbeelden zien van de beeldkwaliteit van verschillende camera’s. Mooi is daarbij dat hij niet roept dat je persé voor de camera van $3.500 moet gaan, maar laat zien dat je voor bijvoorbeeld thuis gebruik of bij een krapper budget met een aantal van de consumentenmodellen (zo rond de $800) ook prima resultaten kunt behalen.
Kortom, een webinar om gewoon even te bekijken!

Je moet je even aanmelden via deze pagina om de opname te kunnen bekijken. Dat betekent dat voortaan ook op de hoogte gehouden wordt van komende webinars die door Sonic Foundry georganiseerd worden. Lijkt me op zich niet zo erg, want er zitten vaak heel interessante tussen. Maar zoals het hoort hebben die mails ook altijd een link waarmee je je weer kunt afmelden als je geen nieuwe berichten meer wilt ontvangen.

 Reacties uitgeschakeld voor Webinar tip: Lights, Camera, Action: Fool Proof Tips to Produce the Most Polished Webcasts on the Planet  Tags: , ,

Is dat een Padfone in je broek?

 Gepubliceerd door om 17:49  Android
mei 302011
 

OK, we kunnen niet allemaal Steve Jobs heten. Maar de bovenstaande productpresentatie van ASUS is toch wel heel erg dramatisch. Het product dat gepresenteerd wordt is de “Padfone”, dat is een “Pad” (tablet) met daar in een “fone” (smartphone). En waar ik wel gecharmeerd ben van het Eee Pad Transformer concept, zie ik dit gewoon niet zitten. Dit gaat geen mens kopen en/of mee rond lopen. Het apparaat zou tegen de kerst op de markt moeten komen, maar het is voor ASUS te hopen dat ze hem voor die tijd besluiten te annuleren. Scheelt weer een flop.

Maar de presentatie is minstens zo erg als het product. Hij loopt voor geen meter, die meneer staat de hele tijd met zijn arm te zwaaien om naar de volgende dia te gaan. Hij probeert enthousiasme uit te stralen dat zo te horen niet echt over komt op de zaal, op wat lachers na. In de reacties op YouTube vraagt iemand “Is this guy the CEO of Asus? Looks like a circus clown”. En inderdaad zo komt hij over.

Een misser dus wat betreft product én presentatie ervan. Jammer.

Met dank aan jkkmobile voor het maken en delen van de video.

mei 292011
 

Holding Kingston microSD HC 4GB Ik wilde niet het “standaard” plaatje van de Kingmax MicroSD kaart plaatsen dat bij voorbeeld ook op CNET staat. Dat plaatje wordt namelijk op meer dan 100% van de werkelijke afmetingen van zo’n MicroSD kaart weergegeven. Het kaartje op de foto (het zijn overigens niet mijn vingers) had “maar” een opslag van 4GB. Het kaartje dat er aan zit te komen van Kingmax legt de bovengrens straks op 64GB.

Dat is 64GB op een kaartje dat kleiner is dan de nagel van je vinger. Kun je daar met je hoofd nog bij? Daar kun je dus 7 dubbellaags beschreven DVD’s op kwijt. Of bijna 18.000 foto’s gemaakt met mijn Canon IXUS 950 IS 8 Megapixel camera. Of ruim een hele dubbellaags Blu-Ray schijf.
Er is nog geen prijs bekend. Zal wel duur zijn in het begin. Maar het zal ongetwijfeld betekenen dat de 32GB varianten in prijs gaan dalen. Die kosten nu zo’n 80 euro per stuk.

 Reacties uitgeschakeld voor Heel veel data op een heel klein kaartje  Tags: ,
mei 282011
 

De kans is groot dat je al een keer van Eric Marcos gehoord hebt. Margreet van den Berg schreef er vorige maand al een keer over, maar het filmpje gaf me zo’n vrolijk gevoel, dat ik vond dat het geen kwaad kon om er (nog) een keer over te schrijven.
Eric Marcos is docent wiskunde (6th grade) in Californië. En hij gebruikte een keer een tabletPC om een schermfilmpje op te nemen om een wiskundig probleem uit te leggen aan een van zijn studenten. Die student vroeg toen of ze niet zelf ook een keer zo’n filmpje mocht opnemen. Het resultaat is Mathtrain.tv, een site waar inmiddels al bijna 140 filmpjes met uitleg staan. De oudste die er staat is van 2008, de nieuwste van 2 dagen geleden. Niet alle filmpjes gaan overigens alleen over wiskunde, er staan bijvoorbeeld ook een videopodcast van de studenten zelf met elkaar over een bezoek aan een onderwijsconferentie.

Het is een voorbeeld van enthousiasme, gecombineerd met niet vreselijk ingewikkelde ICT (tabletPC en in dit geval Camtasia Studio) met als uitkomst succes. Enthousiasme zowel van de docent als (daardoor?) van zijn studenten. En voor de duidelijkheid: het zijn niet alleen filmpjes van studenten, ook de docent (ik weet niet of naast Eric nu ook al andere docenten een bijdrage leveren) maakt de nodige filmpjes.
Mooi. 🙂

mei 272011
 

Toen ik het bericht las, moest ik meteen aan het boek For The Win van Cory Doctorow denken. In dat boek gaat het ook om arbeiders die gedwongen of voor anderen in virtuele werelden / online spellen goud en credits verzamelen.

Maar waar je bij het boek van Doctorow nog kunt denken “dat is fictie”, maakt het bericht van de Guardian duidelijk dat het niet alleen in boeken voor komt. In China worden mensen die veroordeeld zijn tot dwangarbeid niet alleen gedwongen tot het graven van sleuven of het stuk slaan van stenen, maar ook tot het spelen van online spellen waarbij de opbrengsten dan naar de bewakers gingen.

Het boek van Cory Doctorow is (net als zijn andere boeken) gratis in een aantal formaten te downloaden van deze website. Zoals gezegd, het boek is duidelijk fictie, er gebeuren dingen in die in het echt niet snel zouden kunnen gebeuren. Wees echter gewaarschuwd, het is geen sprookje, lang niet alle verhaallijnen hebben een happy end.

Skype draait Asterisk integratie nek om

 Gepubliceerd door om 09:11  VOIP
mei 262011
 

Het is het perfecte bericht als je Microsoft hater bent: Skype heeft aangegeven dat ze de licentie met Digium niet verlengen. Digium is het bedrijf dat support levert voor Asterisk, een populaire open source PBX (telefooncentrale) . Zij hadden een module ontwikkeld waarmee je Skype aan Asterisk kon koppelen. Daarmee kon je bijvoorbeeld vanuit gewone telefoons, via Asterisk, met Skype nummers bellen. Of Skype gesprekken binnen laten komen op je Asterisk server en dan doorschakelen naar gewone telefoons etc.

De module zelf was overigens niet open source, niet gratis ook, en bevatte stukken code die van Skype waren. Vandaar de noodzaak voor een licentie. Skype heeft nu besloten die licentie niet te verlengen en dus kan Digium vanaf 26 juli 2011 geen nieuwe licenties voor de module meer verkopen. Bestaande gebruiker zouden buiten schot blijven.

Op het Asterisk forum reageert iemand meteen met “zie je wel, dit is wat gebeurt als Microsoft een bedrijf over koopt”. Maar op PCWorld hebben ze gelukkig de moeite genomen om even wat verder door te vragen. Ten eerste is de koop van Skype door Microsoft nog lang niet rond. Het kan nog een paar maanden duren voordat dat allemaal geregeld is en deze beslissing, zo geeft Skype zelf aan, is al een tijdje geleden genomen.

Het ligt ook in de lijn van de ontwikkelingen die bij Skype al een tijd zichtbaar waren, waarbij ze de verbindingen met andere clients steeds verder afbouwen. Zie bijvoorbeeld het verhaal rond Fring en Nimbuzz. Overigens geeft Skype aan dat de SIP-integratie gewoon blijft bestaan. En dat zou voor Asterisk gebruikers ook een optie moeten zijn, aangezien Asterisk ook SIP ondersteund.

Tja. Het blijft vreemd dat Skype zich steeds verder op een eilandje lijkt terug te trekken. Het is te hopen dat de overname door Microsoft daar juist een positieve verandering in teweeg brengt.

mei 252011
 

Het is zo’n feature waar je ofwel vreselijk van gruwelt ofwel denkt “hé, wat handig”. Ik heb hier en daar daarom ook blogposts gezien die uitleggen hoe je het zo snel mogelijk weer uit kunt zetten. Ik heb het over de uitbreidingen van de e-mail notificaties van Twitter. Die hebben ze niet alleen toegevoegd, maar ook automatisch aangezet.

Je krijgt nu een mail als:

  • iemand je een direct message stuurt (was al zo)
  • iemand je een @ reply stuurt
  • iemand je begint te volgen (was al zo)
  • iemand een tweet van je aan zijn favorieten toevoegt
  • iemand je tweet retweet
  • Twitter het nodig vindt om je te mailen over nieuwe features, product updates etc.

Welke je daar van aan laat staan is een beetje afhankelijk van hoe erg je het vind om mail te krijgen. Ik krijg zelf van retweets, favorieten en mentions al een notificatie op mijn iPad en iPhone, dus via mail is niet echt nodig. Maar als je dat nog niet gebruikt, dan lijkt het me best handig.

Aanpassen kan via Settings > Notifications.

Barnes and Noble gelooft nog in eInk

 Gepubliceerd door om 21:42  eBooks
mei 242011
 

Ik vind dit wel tof. Na een jaar waarin iedereen de dood van eInk verkondigd heeft als gevolg van het verschijnen van de iPad. Op een moment dat de geruchten van een Android tablet van Amazon steeds sterker worden, en zelf nadat ze eerder al een heel succesvolle Nook Color op basis van Android uitgebracht hadden, komt Barnes and Noble nu met een nieuwe 6-inch eReader op basis van eInk.

Het is een regelrechte concurrent van de Kindle van Amazon en laat zien dat Barnes and Noble blijkbaar toch duidelijk nog wel brood ziet in het segment van de dedicated eReaders. Het apparaat is licht, heeft een touchscreen en zou ongeveer 2 maanden moeten doen op een volle accu (met de WiFi uitgeschakeld). Hij kost maar $139 maar is helaas, net als alle andere Nook modellen, alleen in de VS te koop (omwegen niet meegerekend).
De bestaande eInk eReaders van Barnes and Nobles, de Nook WiFi en de Nook 3G + WiFi kosten nu nog maar $119 en $169. Ter vergelijking: de Amazon Kindle met advertenties kost $114, de Kindle met WiFi kost $139 en de Kindle met 3G en WiFi kost $189. Concurrentie genoeg dus nog. Mooi.

mei 232011
 

Teletekst De BBC startte er mee in 1973/1974, de NOS pas in 1980. Het had in Nederland bij de start een bereik van 700 mensen, in 2000 kon 93% van de TV kijkers er gebruik van maken (bron): Teletekst.

Je kunt teletekst inmiddels al lang niet meer alleen op je TV bekijken. Er bestaat ook een versie die je in je browser kunt bekijken. En er was al een tijdje een versie voor de iPhone. Die versie is nu bijgewerkt zodat ook de iPad ondersteund wordt.
Zoals je aan de screenshot kunt zien, is de opzet ook nu gelijk gebleven. Dat zorgt op de iPad voor nog wat grotere en grovere letters dan je van de andere media gewend bent.

Zelf maak ik regelmatig gebruik van de iPhone versie van teletekst. Om onderweg de stand van zaken in de Eredivisie of de Formule 1 te bekijken als ik op dat moment niet in de buurt van een TV kan zijn. Soms ook wel voor nieuwsberichten, maar daar voor is internet dan vaak weer een handigere plek, met uitgebreidere informatie.
De vraag die bij mij daarom ook op kwam was of het niet tijd was dat teletekst ook mee gaat veranderen met de tijd. Een iPad applicatie die er exact zo uitziet als wat je op TV gewend bent is natuurlijk herkenbaar en daardoor eenvoudig te gebruiken. Maar het is een interface die geoptimaliseerd was voor een heel ander medium dan de iPad.

Gebruik jij de teletekst applicatie wel eens op je iPhone of iPad? Zo ja, moet die er vooral zo uit blijven zien of is er een frisser jasje nodig?

mei 222011
 

Het was natuurlijk slechts een kwestie van tijd. We hadden al Augmented Reality waarbij je een marker moest maken die door de camera herkend kon worden als de plek om een 3D object weer te geven. Maar waarom een aparte marker gebruiken als je ook “gewoon” een complete afbeelding kunt herkennen. Dat is slechts een kwestie van krachtigere herkenningstechnieken gebruiken. En dat is wat Sony gedaan heeft bij hun SmartAR technologie.

Het gebruikt het hele vel papier als marker. Dat heeft als voordeel dat je niet langer aparte markers op dat papier hoeft te drukken. Het werkt razendsnel, dus ook bij snelle bewegingen van het vel blijft het object zichtbaar. Het 3D object kan gebruik maken van de ruimte om zich heen, het loopt in het filmpje bijvoorbeeld van het papier af en er worden objecten getoond die niet alleen boven het papier getoond worden, maar ook er buiten/naast.
Het mooiste voorbeeld komt, vind ik, op het einde van het filmpje. Daar wordt de camera op een object gemikt dat aan de muur hangt. Het lijkt een poster, maar het is een tijdschrift. Op het scherm van de smartphone staat “klikt hier” en als de gebruiker dat doet wordt op de smartphone inderdaad dat tijdschrift getoond waar je dan ook doorheen kunt bladeren. Kun je voortaan het inkijkexemplaar gewoon in de vitrine bij de Kijkshop laten zitten.

Zie ook het persbericht van Sony. Er staat hier ook een filmpje online waarvan ik aan neem dat het van de daadwerkelijke demo is die in Tokyo plaats heeft gevonden.