Webinar tip: Lights, Camera, Action: Fool Proof Tips to Produce the Most Polished Webcasts on the Planet

Het is een webinar dat je niet meer live kunt volgen, het vond namelijk al vorige week plaats, toen had ik zelf ook geen tijd om er naar te kijken. Maar dat is uiteraard het mooie aan webinars: die kun je ook achteraf nog bekijken. Dat heb ik zojuist gedaan met het webinar “Lights, Camera, Action: Fool Proof Tips to Produce the Most Polished Webcasts on the Planet” verzorgd door Sonic Foundry met als spreker Jan Ozer. Jan is al heel lang bezig met video, ook al had ik tot nu nog niet van hem gehoord. En dat is eigenlijk schandalig, want zijn website (die ik ook niet kende) is een heel uitgebreide bron van informatie voor iedereen die met video aan de slag gaat. Ik kon zo snel geen RSS-feed vinden en dat is jammer, want ik zou graag zijn updates willen blijven volgen.

Jan heeft een webpagina gemaakt met bronnen ter ondersteuning van het webinar. Daar vind je onder andere een plannings mindmap voor webinars, een checklist voor achtergronden, een checklist voor de kleding, informatie over belichting en tips met betrekking tot het instellen van de camera.
In het webinar komen die maar gedeeltelijk aan bod want, zoals Jan zelf aangeeft, al die documenten en tips in detail behandelen zou veel meer tijd kosten dan de beschikbare 30 minuten.

De screenshot die je hierboven ziet is de dia waarin Jan zijn thuisstudio laat zien. Hij gebruik daar twee Softboxen van ePhoto voor. Ik kon hem niet zo snel in een Nederlandse winkel vinden (als je een link hebt, plaats hem gerust in de reacties hieronder) maar bij Amazon kost de set zo’n $170. Ik had de set al eens eerder aangeprezen gezien omdat hij vijf verschillende lampen heeft die je individueel aan en uit kunt schakelen om de gewenste hoeveelheid licht te produceren (handig als je eentje als hoofdlicht en de andere als vullicht wilt gebruiken) én de lampen worden niet bloedheet. Dat is namelijk een probleem bij veel van de “profesionele” sets. Daar moet je dan niet alleen heel voorzichtig zijn als je de lampen wilt verstellen als ze al een tijdje aan staan (want het gevaar van brandwonden is dan echt aanwezig), maar in een kleine ruimte, zoals bijvoorbeeld je thuiskantoor of een werkkamer van een docent wil je zo’n extra verwarming er niet bij hebben.

In het webinar laat Jan daarnaast een aantal voorbeelden zien van de beeldkwaliteit van verschillende camera’s. Mooi is daarbij dat hij niet roept dat je persé voor de camera van $3.500 moet gaan, maar laat zien dat je voor bijvoorbeeld thuis gebruik of bij een krapper budget met een aantal van de consumentenmodellen (zo rond de $800) ook prima resultaten kunt behalen.
Kortom, een webinar om gewoon even te bekijken!

Je moet je even aanmelden via deze pagina om de opname te kunnen bekijken. Dat betekent dat voortaan ook op de hoogte gehouden wordt van komende webinars die door Sonic Foundry georganiseerd worden. Lijkt me op zich niet zo erg, want er zitten vaak heel interessante tussen. Maar zoals het hoort hebben die mails ook altijd een link waarmee je je weer kunt afmelden als je geen nieuwe berichten meer wilt ontvangen.