Skype draait Asterisk integratie nek om

Het is het perfecte bericht als je Microsoft hater bent: Skype heeft aangegeven dat ze de licentie met Digium niet verlengen. Digium is het bedrijf dat support levert voor Asterisk, een populaire open source PBX (telefooncentrale) . Zij hadden een module ontwikkeld waarmee je Skype aan Asterisk kon koppelen. Daarmee kon je bijvoorbeeld vanuit gewone telefoons, via Asterisk, met Skype nummers bellen. Of Skype gesprekken binnen laten komen op je Asterisk server en dan doorschakelen naar gewone telefoons etc.

De module zelf was overigens niet open source, niet gratis ook, en bevatte stukken code die van Skype waren. Vandaar de noodzaak voor een licentie. Skype heeft nu besloten die licentie niet te verlengen en dus kan Digium vanaf 26 juli 2011 geen nieuwe licenties voor de module meer verkopen. Bestaande gebruiker zouden buiten schot blijven.

Op het Asterisk forum reageert iemand meteen met “zie je wel, dit is wat gebeurt als Microsoft een bedrijf over koopt”. Maar op PCWorld hebben ze gelukkig de moeite genomen om even wat verder door te vragen. Ten eerste is de koop van Skype door Microsoft nog lang niet rond. Het kan nog een paar maanden duren voordat dat allemaal geregeld is en deze beslissing, zo geeft Skype zelf aan, is al een tijdje geleden genomen.

Het ligt ook in de lijn van de ontwikkelingen die bij Skype al een tijd zichtbaar waren, waarbij ze de verbindingen met andere clients steeds verder afbouwen. Zie bijvoorbeeld het verhaal rond Fring en Nimbuzz. Overigens geeft Skype aan dat de SIP-integratie gewoon blijft bestaan. En dat zou voor Asterisk gebruikers ook een optie moeten zijn, aangezien Asterisk ook SIP ondersteund.

Tja. Het blijft vreemd dat Skype zich steeds verder op een eilandje lijkt terug te trekken. Het is te hopen dat de overname door Microsoft daar juist een positieve verandering in teweeg brengt.

0 0 stemmen
Bericht waardering
3 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
jean
jean
13 jaren geleden

Past helaas wel in mijn beeld van MS en Balmer … sorry

Jean
13 jaren geleden

Niet automatisch neen, klopt als een bus 🙂