okt 252015
 

Smart_Home_ChecklistOnze buren hebben net hun huis verkocht. In hun geval denk ik dat het nog gewoon redelijk lijkt op wat je deed als je je huis 20 jaar geleden verkocht: leeg opleveren, alle sleutels verzamelen, contracten voor gas / water / elektra worden beëindigt of verhuist, eventuele onderhoudscontracten of huurcontract voor CV-ketel wordt overgenomen.

In de VS gaat men er vanuit dat dat steeds meer gaat veranderen. De Online Trust Alliance heeft in samenwerking met de U.S. National Association of Realtors, de nationale bond voor makelaars een checklist (PDF) opgesteld voor “Smart Homes”.  Ik vind de checklist eigenlijk nog heel beperkt, want zaken als “online accountinfo voor de loggingdata van je zonnepanelen” staat er niet bij. En ik zou me toch echt wel voor kunnen stellen dat een koper ook graag toegang tot die data wil hebben. Of dat het relevant is/wordt om ook voor dat soort systemen de achterliggende logging-devices te kunnen benaderen.

In mijn geval denk ik overigens dat modems, gateways, routers etc. gewoon nog verwijderd worden. Maar ook hier is het waarschijnlijk een kwestie van tijd voordat die deels standaard bij het huis gaan horen zoals elektriciteitsleidingen er ook bij horen.

Bij slimme thermostaten neem ik aan dat de historische (verbruiks-)data niet gedeeld wordt met de nieuwe eigenaar, iets wat dan wel weer jammer is, dus wellicht is daar een samenvattende, anonieme, historische bewaar-optie ook wel interessant.

(Via PCWorld)

Twitterarchief 23-10-2015

 Gepubliceerd door om 06:52  Twitterarchief
okt 242015
 

okt 232015
 

Peiling_Twitter_2De peiling-optie (hmm, moet daar nou een streepje tussen of niet? Ja/Nee) was er even al eerder deze week, toen was hij weer weg, vanochtend zag ik hem weer. En nu kan ik de scores ook gewoon meteen zien in mijn eigen tijdlijn.

De beperkingen voor zover ik ze nu (23-101-2015) kan overzien:

 • Geen ondersteuning in mobiele Twitter clients (van Twitter zelf of van anderen) voor het maken van tweets met een peiling;
 • Geen ondersteuning in mobiele Twitter clients (van anderen) om de peiling/resultaten in tweets met een peiling te bekijken;
 • Maximaal 2 antwoordopties per peiling;
 • Maximaal 20 karakters per antwoordoptie;
 • Maximaal (en minimaal) 24 looptijd voor een peiling;
 • Nog niet zichtbaar in de Analysis / Tweetstatistieken overzichten.

Ik begrijp dat ondersteuning in de mobiele clients een kwestie van tijd is omdat de functionaliteit ook via de Twitter API beschikbaar komt. Dan is het wachten daarna op de eerste protestacties tegen het overmatig gebruik van peilingen in tweets….

okt 212015
 

Twitter_Peiling

Het was er eentje in de categorie “Hé, wat is dit?” gisterenavond laat. Ik had opeens eens optie “Peiling” erbij in Twitter in de browser-omgeving. Het maakte het mogelijk om een peiling toe te voegen aan een tweet met twee opties (meer was niet mogelijk).

Ik heb het uitgeprobeerd:

Lees verder….

okt 202015
 

Windows_10_info Toen ik mijn PC wilde upgraden van Windows 8.1 naar Windows 10 besloot ik om voor een clean install te gaan. Dus geen upgrade van de bestande omgeving, maar gewoon lekker leeg gooien en opnieuw beginnen. Ik zal niet herhalen wat ik zei toen ik er achter kwam dat mijn Windows 8 licentiecode niet werkte op mijn Windows 10 installatie. Ik moest Windows 8 opnieuw installeren, activeren, upgraden naar Windows 10 en toen pas kreeg ik een code die gebruikt kan worden om Windows 10 direct te activeren. Dat heb ik vervolgens ook gedaan.

Microsoft heeft gelukkig naar de problemen hiermee geluisterd (beter laat dan nooit?) want vanaf build 10565 (die nu getest wordt) zul je ook gewoon je Windows 7/8/8.1 key kunnen gebruiken bij het installeren van Windows 10. Niet dat ik er zelf nu voor mijn desktop nog voordeel van heb, maar de laptop van de kinderen draait ook al een paar jaar op zijn oorspronkelijke Windows 7 image (incl. uiteraard alle tussentijdse updates) en is dus ook wel een kandidaat voor een clean install. Dan gelukkig dus meteen ineens.

(getipt door intowindows.com)

 Reacties uitgeschakeld voor Windows 10 (straks) ook te activeren met Windows 7/8/8.1 key  Tags: ,

Rapport: ict & me

 Gepubliceerd door om 09:15  Onderwijs, Onderzoek
okt 192015
 

ict_and_me_cover

De divisie Noord Ierland van het National Children’s Bureau (NCB) uit het Verenigd Koninkrijk heeft een rapport gepubliceerd getiteld “ict & me, a research study examining how young people’s use of ICT and the amount of screentime impacts on GCSE attainment” (PDF). Dit onderzoek richtte zich met name op het cohort jongeren dat in de meest achtergestelde gebieden van Noord Ierland woont. Met name vragen als “hoe is het gesteld met de toegang tot ict?” zijn voor die groepen extra relevant. Het onderzoek maakte gebruik van een combinatie van literatuurstudie, een vragenlijst die twee jaar achter elkaar afgenomen werd. De conclusies rond studieresultaten zijn gebaseerd op de resultaten van 611 jongeren die de vragenlijst zowel in het eerste als het tweede jaar van de studie ingevuld hebben. Er zijn focusgroep bijeenkomsten geweest met jongeren en met ouders. De docenten zijn geïnterviewd.

ict_me_werkwijze

De belangrijkste conclusies uit het rapport:

 • Toegang tot een computer/laptop thuis is ook voor deze groep jongeren geen probleem. Toch betekent dit dat zo’n 1.000 jongeren (5% van het totaal) thuis geen toegang heeft en zo een nadeel hebben ten opzichte van de rest.
  Opvallend: uit de focusgroep bijeenkomsten met jongeren kwam de beschikbaarheid van een printer thuis (het gebrek er aan) als knelpunt naar voren, de docenten herkenden dat echter niet.
  Als jongeren toegang tot een computer hebben, hebben ze ook thuis toegang tot internet.
 • Ouders en docenten zien sociale netwerken en gaming als de belangrijkste negatieve invloed op de studieresultaten van jongeren. Het onderzoek liet een negatief verband zien tussen gaming en studieresultaten maar niet tussen sociale netwerken en de studieresultaten.
 • Docenten gaven aan gaming te zien als een bron van problemen met betrekking tot het (op tijd) op school zijn en motivatie. Het onderzoek kon echter geen verband vinden tussen gaming en afwezigheid op school.
  Opvallend: bij jongeren zelf komt gaming niet voor in de top 5 van activiteiten die ze aangeven dagelijks te doen (pag. 9), het gegeven dat ouders en docenten daar anders over denken lijkt doorslaggevender te zijn voor de onderzoekers.
 • Ouders en docenten maken zich zorgen over de veiligheid van jongeren online. De jongeren zelf zien dat minder als een probleem. De onderzoekers geven aan dat dat deels te verklaren is doordat de jongeren, in tegenstelling tot wat de ouders verwachten én in tegenstelling tot die ouders zelf, goed op de hoogte leken van hoe ze voor hun online veiligheid moesten zorgen. Het hoge aantal ouders dat zich hier zorgen over maakte, wijkt af van andere studies op dit gebied waar dat percentage veel lager lag.
 • Voor wat betreft ict vaardigheden scoort het kunnen bewerken van digitale video en audio lager bij jongeren dan het gebruik van spreadsheets, zoekmachines en e-mail. In het algemeen hebben jongeren een positieve houding ten opzichte van het gebruik van ict zowel thuis als op school.

Lees verder….

okt 182015
 

Fiverr_koop_reviews Reviews bij producten zijn belangrijk voor kopers en dus ook voor verkopers. Positieve reviews kunnen anderen aanzetten tot het kopen van jouw product, negatieve reviews zijn heel vervelend. Dat is ook de reden dat je steeds de vraag krijgt om een product te reviewen of te raten als je een online aankoop gedaan hebt.

Maar wat nou als je een product verkoopt en er komen maar geen reviews? Dan zou je ze zelf kunnen toevoegen. Maar als je dat van dezelfde computer onder verschillende namen doet dan valt dat al snel op. Zeker grotere sites, zoals bij Amazon of Bol, zullen dat soort reviews er snel uit pikken (zelfs ik check even de IP-adressen bij reacties als ik vermoed dat er meerdere reacties van dezelfde persoon komen). En als het IP-adres naar jou als bedrijf terug te leiden is, dan kan dat leiden tot negatief nieuws.

Als nou iemand anders dat voor jou zou willen doen….

In een wereld van vraag en aanbod is het eigenlijk helemaal niet gek dat er mensen hun diensten aanbieden op dit gebied. En in een online wereld zetten ze dan geen advertentie in de krant, maar een advertentie op een site als Fiverr. Even voor de duidelijkheid: Fiverr is zo te zien zeker geen site die gespecialiseerd is in het aanbieden van fake zaken. Het is een online platform waarbij mensen hun diensten voor eenheden van $5,- kunnen aanbieden aan anderen.
Fiverr
Ze worden nu echter heel nadrukkelijk genoemd in een rechtszaak die Amazon tegen 1.000 (!) van hun klanten aangespannen heeft vanwege het plaatsen van fake reviews. Belangrijk daarbij is dat het dus niet om een rechtszaak tegen Fiverr gaat maar een rechtszaak tegen aanbieders van fake reviews. En dus niet een paar, maar in één keer duizend tegelijkertijd.

Ik weet dat in het onderwijs ook wel gehandeld wordt in werkstukken, uitwerkingen en verslagen. Voor alsnog gebeurt dat onder de radar, niet via dit soort websites. Is dat slechts een kwestie van tijd?
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Bestel (fake) positieve reviews via Fiverr  Tags:
okt 162015
 

innovation_challenge_2015SURFnet heeft een wedstrijd uitgeschreven waarbij studenten en docenten een innovatief idee om met ICT het onderwijs te verbeteren konden indienen. Daar zijn 38 inzendingen voor binnen gekomen. De inzenders hebben allemaal een video gemaakt en die staan hier nu online voor ons om te beoordelen. Dat kan tot en met 3 november 2015.
Het idee is om een oordeel van 1 tot 5 sterren te geven op de volgende gebieden (5 sterren = super goed, 1 ster = slecht):

 1. Creatief & innovatief: Is het idee origineel en vernieuwend? Wordt ICT op een innovatieve manier ingezet
 2. Verbetering onderwijs: Heeft het idee de potentie het onderwijs te verbeteren en onderwijs op maat mogelijk te maken?
 3. Uitvoerbaarheid: Is het idee praktisch uitvoerbaar?

Daarnaast kun je in 1 zin (die zo te zien best lang kan zijn) beschrijven waarom de betreffende inzending volgens jou moet winnen.
Op 10 november tijdens Dé Onderwijsdagen krijgen de 20 beste en meest gereviewde filmpjes de kans hun idee te verdedigen voor de jury. Daar worden de 10 winnaars van de Innovation Challenge 2015 gekozen die een geldprijs ontvangen van 10.000 euro zodat ze het idee kunnen uitvoeren.

Lees verder….

okt 142015
 

onderwijsdagenHet programma van Dé Onderwijsdagen 2015 staat online. Thema dit jaar is de vraag hoe kunnen we het onderwijs zo inrichten dat het studenten en leerlingen nog beter tot hun recht laat komen? Er zijn keynotes van o.a. Tony Bates en Ionica Smeets. Op maandag is er een pre-conference over Learning Analytics, op dinsdag is het programma gericht op hoger onderwijs en mbo en op woensdag zijn primair onderwijs en voortgezet onderwijs aan de beurt.

Ik ben er dit jaar alle drie de dagen bij. Ik verzorg geen sessie. Het iXperium / Center of Expertise leren met ict wordt tijdens de Lightning talks van 11:00 – 12:30 uur op de woensdag vertegenwoordigd door mijn collega Kirsten de Ries. Zij zal iets vertellen over “iXpeditie Maatwerk: spelenderwijs maatwerk leren organiseren”.

Bij inschrijven voor 22 oktober krijg je korting op de toegangsprijs. Kun je er niet bij zijn, er zijn de nodige edubloggers aanwezig die verslag zullen doen van de conferentie. Ben je er wel, dan zie ik je dan! 🙂

okt 132015
 

Screenshot_2015-10-13-19-46-14Een weblog heeft als voordeel dat ik ook zelf eenvoudig dingen terug kan vinden, ook als het al van wat langer geleden is. Het heeft als nadeel dat in de tussentijd die info alweer verouderd kan zijn.

Het overkwam me zelf met een blogpost bij Raymond Snijders. Ook van een tijdje geleden (december 2013) over Google Play Books. Hij schreef namelijk in een update onder dat bericht dat het inmiddels niet meer mogelijk was om op een mobiel apparaat PDF bestanden te uploaden naar Google Play. Ik wilde dat proberen op mijn LG G4 en inderdaad, het ging niet. Dat was wel een tegenvaller.

Screenshot_2015-10-13-19-52-35Gelukkig blijkt het (op dit moment) alleen te maken te hebben met het standaard ingestelde gedrag van Google Play Books. Als je de app namelijk opent en naar de instellingen gaat dan staat daar “Uploaden van PDF inschakelen” (zie de screenshot hiernaast). Als je die aanvinkt dan verschijnt Google Play Books ook als een van de opties als je bijvoorbeeld een PDF gedownload hebt van een website of via een mail hebt ontvangen. Handig. Enerzijds omdat je het document dan op de verschillende apparaten beschikbaar hebt en anderzijds omdat de leespositie tussen de apparaten onthouden wordt.

 

 Reacties uitgeschakeld voor PDF’s uploaden naar Google Play boeken vanaf mobiel  Tags: , , ,