apr 302010
 


N.B. De oorspronkelijke titel van dit bericht was “Vaporware: Microsoft Courier was er nog niet en komt er ook niet” maar naar aanleiding van het bericht over de HP Slate is de titel generieker gemaakt.

Teleurstelling alom omdat Microsoft blijkbaar de stekker uit het Courier project getrokken heeft. Tja, dat is nou eenmaal het risico van het watertanden van producten die nog niet te koop zijn. Courier (zie het filmpje hierboven voor een demo van het concept) was een tablet die nooit officieel door Microsoft aangekondigd was/is.

En nu blijkt ook HP haar Slate project stopgezet te hebben (dat is overigens wel jammer omdat die hier op de lijst devices staat/stond). Bij HP hoopt men nu al weer op een tablet met WebOS (aangezien HP daar na de overname van Palm over beschikt), ook dat product is (net als veel eReader modellen die de afgelopen tijd aangekondigd zijn) nog vaporware.

Ik heb het al vaker gezegd: tot het moment dat er een bestelformulier online staat waarmee je een product ook daadwerkelijk kunt aanschaffen is het allemaal speculatie.

Natuurlijk, het was heel leuk geweest als beide producten er gekomen waren. We zullen we er nu dus gewoon nog even op moeten wachten. Want als iemand het kan verzinnen, dan zal iemand het ook bouwen en verkopen. De vraag is niet óf maar wanneer. Voorlopig ziet het niet naar uit dat Microsoft in deze markt stapt. Mogelijk hebben ze het project gebruikt om een aantal patentaanvragen uit te kunnen werken rond de verschillende navigatie-ideeën. En wie weet komt HP inderdaad toch met een tablet uit. Of Google. De tijd zal het leren.

Hardnekkige gebruikers

 Gepubliceerd door om 19:55  Gaming
apr 292010
 

Het is een bij voorbaat verloren strijd. En dan heb ik het niet over het spel zelf, maar over de (op dit moment) 12 gamers die stug Halo-2 blijven spelen.

Microsoft heeft de stekker uit Xbox Live voor de oorspronkelijke Xbox getrokken. Als gevolg daarvan zijn een aantal multiplayerspellen, waaronder Halo-2 niet meer online te spelen. Tenminste, je kunt ze niet meer opstarten. De 12 nog overgebleven spelers hebben hun systeem niet meer uitgezet en zijn in het spel gebleven. Als hun systeem vast loopt of als Microsoft of Bungie besluit ze er hardhandig uit te gooien. Dat zou  niet zo heel verstandig zijn gezien de negatieve PR die dat met zich mee zou brengen. Het wachten is dus op de ondergang van de laatste speler.

Maar los van dit specifieke voorbeeld is het natuurlijk wel een probleem dat veel vaker voor komt bij ICT en internet: je koopt iets, meldt je aan voor iets en begint dat te gebruiken. Intussen gaat de leverancier door met ontwikkelen van het product of de dienst. Onderhouden en in de lucht houden van alle voorgaande versies kost vaak relatief veel energie en geld. Dat is economisch gezien niet handig voor zo’n leverancier. Los van het feit dat het upgraden naar de nieuwe versie meestal geld kost en dat is nog een extra reden waarom een leverancier liever heeft dat gebruikers upgraden.

Het klinkt logisch, maar het is toch minder gebruikelijk dan je denkt. Stel je voor dat de leverancier van je bankstel voor jou zou kunnen beslissen dat het nu toch echt tijd werd om een nieuw exemplaar te kopen. Voor auto’s en andere elektronica, zoals TV”s en computers, speelt dat ook wel, maar in mindere mate. Onderdelen voor auto’s zullen vaak minder eenvoudig te vinden zijn als de auto oud wordt, maar meestal is daar wel een mouw aan te passen. Computers worden vervangen omdat de bezitters zelf besluiten dat ze wat nieuws willen. Al is de drang van de leverancier om te updaten ook daar best groot.

Nu meer en meer toepassingen online (“in the cloud”) een plekje krijgen, is het belangrijk om er voor te zorgen dat trouwe gebruikers die geen behoefte hebben aan de nieuwste versie, die Halo-2 goed genoeg vinden en niet perse met Halo-3 aan de slag hoeven, een uitwijkoptie hebben. Stel bijvoorbeeld de serversoftware beschikbaar die nodig is om Halo-2 online te spelen. Laat ze zichzelf organiseren en onderling regelen dat zij, zolang hun Xboxen het vol houden met elkaar Halo-2 kunnen blijven spelen.

Vooruitgang is goed en noodzakelijk, maar niet zonder achterom te kijken. Hardnekkige gebruikers van je dienst en product moet je koesteren.

 Reacties uitgeschakeld voor Hardnekkige gebruikers  Tags: ,

HP neemt Palm over voor $1,2 miljard

 Gepubliceerd door om 22:53  Hardware
apr 282010
 

Mijn eerste PDA was een Pam m100. Je ziet hem hiernaast afgebeeld. Het apparaat werd 10 jaar geleden, in 2000 op de markt gebracht door het bedrijf dat lange tijd dé innovator en marktleider was als het ging om elektronische persoonlijke assistenten.

Het waren, vergeleken met de smartphones van nu antieke apparaten. Geen kleurenscherm, geen wifi / bluetooth / 3G, synchroniseren ging via een cradle (een houder). Hij is uiteindelijk stuk gegaan als gevolg van een lekkende batterij

Het zag er al lange tijd slecht uit voor Palm. Concurrenten zaagden aan de poten van het eens zo machtige bedrijf. De integratie van telefoon en PDA die leidde tot de smartphones van nu, met de iPhone en Android telefoons als bekendste voorbeelden, maar met Symbian en RIM (met de Blackberry) als marktleiders, deden de nieuwe apparaten van Palm verbleken.

Zelfs de Palm Pre-telefoon met het nieuwe WebOS kon het tij niet keren. Het was al even duidelijk dat Palm op zoek was naar een koper. Ik denk dat ze het een stuk slechter hadden kunnen treffen dan HP. Dat bedrijf is namelijk dusdanig groot en kapitaalkrachtig dat als het daar niet lukt voor Palm om te overleven, het nergens anders had gelukt.

Toch blijft het jammer om weer een eens zo machtig bedrijf haar zelfstandigheid te zien verliezen.

(getipt door Mashable)

 Reacties uitgeschakeld voor HP neemt Palm over voor $1,2 miljard  Tags: , ,

Effe opladen met een kopje koffie

 Gepubliceerd door om 22:28  Algemeen
apr 282010
 

Het concept was leuk: de batterij op de buitenkant van deze koffiemok is een indicator van de temperatuur van de koffie en de hoeveelheid koffie die nog in de mok zit.

Helaas, zo constateren ze ook bij Gizmodo, zegt het niks over de sterkte van de koffie. Dat kan nog steeds slappe bak uit de automaat zijn.

Ook helaas is dat het toch net wat duur is om zomaar te bestellen. De mok op zich gaat nog, voor $28 is hij van jou. Maar daarnaast zou je dan wel nog $79 (bij verzending via Pony Express of DHL) of $34 bij verzending via de Russische posterijen aan verzendkosten moeten bestalen. Dan kost die mok dus opeens $62 (46 euro) als je de Russiche post vertrouwd of zelfs $107 (80 euro) moeten kosten. Dan proef ik toch liever zelf wel hoe heet de koffie is. Is een stuk goedkoper en dan weet ik wél meteen hoe sterk of hij is.

(getipt door Gizmodo)

 Reacties uitgeschakeld voor Effe opladen met een kopje koffie

3D Tetris in HTML5

 Gepubliceerd door om 07:05  Gaming, Internet
apr 282010
 

Tetris is zo’n spelletje waarvan het lijkt alsof het er altijd al was (is er ook al sinds 1984) en er zijn enorm veel verschillende versies van beschikbaar, die je ook online kunt spelen.

Toch nog een apart bericht erover omdat ik dit voorbeeld van een 3D Tetris spel tegen kwam dat volledig gebruik maakt van de Canvas opties van HTML5.

Het ziet er niet alleen mooi uit, het is nog best verslavend ook. Probeer maar eens. Op de website van de ontwikkelaar staan nog andere voorbeelden van het gebruik van het Canvas element in HTML5, maar die werken niet allemaal ook in Internet Explorer. Die browser heeft namelijk (nog?) geen ondersteuning voor het Canvas element. Er zijn echter JavaScript libraries (sets met code) beschikbaar waarmee je dezelfde effecten in Internet Explorer kunt bereiken. Dat is hier ook gedaan met behulp van ExCanvas. daarom kun je het voorbeeld zowel in (bijvoorbeeld) Google Chrome als in Internet Explorer bekijken.

 Reacties uitgeschakeld voor 3D Tetris in HTML5  Tags: , ,
apr 272010
 

Second Life Virtuality, de special interest group over serious gaming, virtuele werelden en simulaties van SURFfoundation, organiseert op 19 mei een seminar over het gebruik van virtuele werelden in het onderwijs. De bijeenkomst vindt plaats in Zwolle en wordt georganiseerd in samenwerking met de School of Education en het Lectoraat ICT & Onderwijsinnovatie van de Hogeschool Windesheim. Inschrijven kan via deze pagina. Er staat geen detail-programma online Het programma van de middag is hier te vinden. De site geeft aan dat de centrale vraag van de middag is of onderwijs in virtuele werelden geïntegreerd kan worden in real life onderwijs (bijvoorbeeld in een mixed reality), of dat het onderwijs in deze twee werelden juist strikt gescheiden moet blijven. Dat lijkt me eigenlijk een non-vraag, aangezien je begrippen als “strikt gescheiden” al bij voorbaat weet dat er iemand een situatie kan verzinnen waarbij het juist wel heel zinvol is om ze te combineren, terwijl er ook mensen zullen zijn die voorbeelden kunnen verzinnen van situaties waarbij het wel zinvol is om ze gescheiden te houden.

Ik neem dan ook even aan dat de vraag meer zal zijn “wanneer kun je ze het beste integreren en wanneer moet je ze gescheiden houden?”.

Tijdens de middag zal SURFnet toelichting geven bij hun OpenSim project. Heel kort samengevat is OpenSim een open source variant van de serversoftware die gebruikt wordt voor Second Life. Het maakt het mogelijk om zelf een virtuele wereld te installeren en dat is handig als je bijvoorbeeld voor een groep studenten, achter de firewall van je onderwijsinstelling een omgeving wilt creëren zonder dat je een eiland hoeft te huren bij Linden Labs. Zie ook dit bericht voor een voorbeeld van mijn ervaringen in OpenSIM voor wat betreft het vorm geven van mijn eiland en het overzetten van mijn Avatar van Second Life naar OpenSim.

Helaas heb ik geen tijd om naar Zwolle af te reizen op de 19e, ik hoop dan ook dat ze de presentaties opnemen en online beschikbaar stellen.

(getipt door SURFnet Nieuws)

WePad versus iPad – zichtbare verschillen

 Gepubliceerd door om 06:57  iOS
apr 272010
 

Je kunt er nauwelijks omheen: de iPad van Apple, met al zijn gebreken, is op dit moment hét apparaat waar anderen zich aan spiegelen en waar anderen de concurrentie mee aan willen gaan. Tot nu toe blijft het bij aankondigingen online, mooie voorspellingen terwijl Apple haar iPad niet aan kan slepen en als ze als warme broodjes over de toonbank gaan.

Een zo’n concurrent die ik “op papier” er sterk uit zag zien, gaat vandaag in voorverkoop. Met een prijs van 449 euro voor het Wifi-model met 16GB en 569 euro voor het 16GB-model met Wifi en 3G gaat het niet alleen in prijsstelling de concurrentie met Apple aan. Het bedrijf zet in alles de vergelijking met de iPad op scherp (zoals ook op deze productpagina).
En ja, de webcam, ingebouwde USB-slot, echte multitasking, ondersteuning voor Adobe Flash en Adobe Air zijn natuurlijk allemaal zaken die de iPad niet heeft.

De tegenstelling tussen de twee producten en bedrijven gaat echter een stuk verder. En daar weet ik nog niet wie er nu als winnaar uit de bus komt. Het is namelijk ook een verschil in achterliggende filosofie.

Lees verder….

Digitale stroomslurpers bij je TV

 Gepubliceerd door om 07:17  Media, Test en Co
apr 262010
 

Thomson Mediabox DVR Soms komt een test in de Consumentengids precies op het moment dat je zelf ook op zoek was naar die informatie. Zo was het ook bij de test van “Decoders en PVR’s” in de Consumentengids van mei 2010. Ik wist van een eerdere test met een verbruiksmeter dat de Mediabox die UPC mij in bruikleen geeft bij mijn Digitaal TV abonnement een stevige verbruiker is. Zowel tijdens gebruik als in standby-stand verbruikt hij net zoveel energie als een bescheiden desktop PC. Een harde “uit-knop” zit niet op het apparaat en vanwege de ingebouwde harde schijf leek me zomaar steeds uitschakelen een slecht idee.

Ik was op zoek gegaan naar alternatieven. Ik wilde weten of de PVR (ik wil kunnen opnemen) die UPC bij hun High Definition aanbod levert zuiniger was, of anders of CanalDigitaal (digitale TV via de satelliet) zuiniger in gebruik was. Die informatie wordt echter niet zomaar online vermeld en bij gebruik aan de apparaten kon ik dat zelf niet testen. Gelukkig heeft de Consumentenbond dat wel gedaan. Ik zal niet alle apparaten uit hun test opnemen (dat kun je nalezen in de Consumentengids), maar wel de belangrijkste voor mijn verhaal.

Lees verder….

apr 252010
 

status.net Sommig toepassingen vereisen eigenlijk dat je er geruime tijd mee speelt voor het mogelijk is er een onderbouwde blogpost over te schrijven. En hoewel ik al eens eerder met Status.net gespeeld had, kan ik ook nu nog niet beweren alle ins en outs van dit Twitter-alternatief (ik vind kloon overigens geen terechte benaming) te kennen. Maar het kreeg al een dusdanige omvang dat ik het verstandig vond om het in een post vast te leggen.

Wat is Status.net?
Status.net is open source software waarmee je je eigen microblogging server kunt opzetten. Je eigen Twitter-dienst als het ware. Het is een verzameling PHP-scripts die relatief eenvoudig op een server te installeren zijn. Dreamhost, de hosting provider waar ik al mijn bulkmaterialen plaats, heeft de applicatie als “one-click install” in hun aanbod opgenomen, dus het was voor mij helemaal eenvoudig om de installatie op te zetten. Dat ging niet helemaal foutloos, er werd geen configuratiebestand aangemaakt, maar toch redelijk eenvoudig.

Maar waarom Status.net als we Twitter al hebben?
Hoewel Status.net een heleboel dingen doet op dezelfde manier als Twitter dat doet, zijn er twee zaken die heel verschillend zijn:
1) De code van Status.net is open source.
Je kunt hem overal installeren waar je maar wilt, dus ook op een interne server, achter een firewall, thuis op een servertje, waar je maar wilt. Daarnaast heb jij toegang tot de gehele code. En die mag je als je dat wilt aanpassen of uitbreiden. Dat kan door in de code zelf te duiken, maar verstandiger is om een plugin te schrijven.
2) Status.net gaat uit van een gedistribueerd systeem.
De kracht van Twitter is dat je daar je vrienden/kennissen/contacten kunt vinden. Met jezelf kletsen is maar heel even (of heel af en toe) interessant. Het mooie van Status.net is dat het niet uit maakt dat iemand gebruikt maakt van een andere Status.net server dan waar jij op zit, je kunt ze toch volgen, en zij kunnen jou volgen. Hieronder zie je een afbeelding van de abonnementen die ik nu heb aangemaakt op mijn eigen server:

Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Je eigen Twitter alternatief met Status.net  Tags: ,
apr 242010
 


Via het MakeUseOf.com weblog kwam ik vanochtend bij Apture uit. En hoewel ik de WordPress plugin inmiddels alweer verwijderd heb, wilde ik er toch een blogpost aan wijden. Als je het YouTube hierboven bekijkt zul je waarschijnlijk al snel begrijpen waarom.

Apture biedt je de mogelijkheid om, naar wens, door jou geselecteerde content toe te voegen aan blogposts/webpagina’s. Je kunt er voor kiezen om een link te te voegen waarbij er dan, als er op geklikt wordt, een popup verschijnt met die bronnen (YouTube filmpjes, Flickr foto’s, Wikipedia artikelen, en nog een heleboel andere bronnen zijn mogelijk) die jij geselecteerd hebt. Daarbij kun je soms tot heel diep detail gaan, zo kun je van individuele filmpjes op YouTube aangeven vanaf welk punt en tot welk punt ze moeten afspelen.
In plaats van een link kun je ook een embed gebruiken, waarbij je bijvoorbeeld al een filmpjes of afbeelding als basis meteen toont (in plaats van een tekst link) met de aanvullende bronnen eenvoudig klikbaar eronder.

Ik zag er meteen mogelijkheden voor om eenvoudig bronnen in lesmateriaal te embedden of om naar te linken. En natuurlijk ook voor blogposts waarin je verwijst naar andere plekken op het web, waar je termen gebruikt die niet voor iedereen perse vanzelfsprekend zijn, lijkt me dit een heel mooie manier om de mogelijkheid te geven meer achtergrond te krijgen, zónder het risico te lopen dat je via nieuwe vensters en tabbladen weggestuurd wordt van de lijn van het oorspronkelijke materiaal.

Maar helaas, ik krijg het niet aan de praat hier op het weblog. Installatie gaat zonder problemen, ik zie de knopjes ook voor het toevoegen van de link en embeds, de code is in de footer toegevoegd, die footer wordt ook netjes geladen. Maar bij het bekijken in Internet Explorer 8, Safari 4 en Google Chrome 5 zie ik de popup niet verschijnen. Toegegeven, Apture zorgt voor een nette backup-optie waarbij een bezoeker in ieder geval de ‘hoofdbron’ te zien krijgt, maar als je er vanuit gaat dat ook de andere gelinkte materialen beschikbaar zijn, dan is dat niet handig.

Zo te zien werkt het op een heleboel andere plekken wel (zonder problemen), maar ik heb er een half uur aan gespendeerd om te zien of ik het aan de praat kreeg en toen dat niet lukte zat er niets anders op dan de-installatie. Jammer, want zoals gezegd, het concept is mooi.