WePad versus iPad – zichtbare verschillen

Je kunt er nauwelijks omheen: de iPad van Apple, met al zijn gebreken, is op dit moment hét apparaat waar anderen zich aan spiegelen en waar anderen de concurrentie mee aan willen gaan. Tot nu toe blijft het bij aankondigingen online, mooie voorspellingen terwijl Apple haar iPad niet aan kan slepen en als ze als warme broodjes over de toonbank gaan.

Een zo’n concurrent die ik “op papier” er sterk uit zag zien, gaat vandaag in voorverkoop. Met een prijs van 449 euro voor het Wifi-model met 16GB en 569 euro voor het 16GB-model met Wifi en 3G gaat het niet alleen in prijsstelling de concurrentie met Apple aan. Het bedrijf zet in alles de vergelijking met de iPad op scherp (zoals ook op deze productpagina).
En ja, de webcam, ingebouwde USB-slot, echte multitasking, ondersteuning voor Adobe Flash en Adobe Air zijn natuurlijk allemaal zaken die de iPad niet heeft.

De tegenstelling tussen de twee producten en bedrijven gaat echter een stuk verder. En daar weet ik nog niet wie er nu als winnaar uit de bus komt. Het is namelijk ook een verschil in achterliggende filosofie.


Dat blijkt bijvoorbeeld uit twee filmpjes van de WePad die op YouTube beschikbaar zijn. Officiële demonstratie-sessies. In het Duits, maar zelfs als je Duits niet vloeiend is zou je het idee moeten kunnen volgen.

Het zal duidelijk zijn dat bij Apple zulke filmpjes nooit het daglicht zouden kunnen zien. Ze zijn vreselijk. Vooral bij de eerste waar je de hele tijd het geklik van een fotocamera door het geluid heen hoort. Bij Apple zou je vooral eerst een demo in zwaar gecontroleerde omstandigheden te zien krijgen. Dat lijkt minder “echt”, maar de perceptie die over blijft van zo’n demo’s hierboven is potentieel fataal voor het product. Tijdens de twee filmpjes gaat er zo nu en dan nog iets mis: de calibratie van het scherm is even kwijt, er verschijnt een foutmelding bij het afsluiten van een applicatie, de YouTube video loopt fullscreen nog niet helemaal perfect (zou een driver zijn die nog aangepast moet worden), hij krijgt het filmpje niet direct meteen opgestart, heeft soms moeite met het vinden van de juiste plek om te klikken. Het zijn allemaal zaken waar hij in de demonstratie overheen moet praten. Maar het geeft mij het signaal dat ik het apparaat waarschijnlijk heel prettig ga vinden, maar dat het niet geschikt is voor de doorsnee gebruiker die dit soort problemen gewoon nooit wil hebben.

De iPad is de wasmachine met een beperkt aantal knoppen en een begrenst aantal functies. Maar hij voert die functies altijd uit. De WePad lijkt veel meer op een echte computer, zeker als je de muis en het toetsenbord aansluit. Ze proberen fundamenteel iets anders te bereiken.

Waar ze aan elkaar gewaagd zijn is de arrogantie van de persoon die aan het woord is. Maar waar Steve nog kan rekenen op zijn charisma, is de meneer die ik hoor in het filmpje gewoonweg irritant. En de momenten waarop de camera’s uit moeten omdat hij dan wel iets gaat laten zien wat nog niet op video mag doet me ook laten raden naar wat er nog allemaal niet zo goed werkt.

Natuurlijk schrijf ik de WePad niet af op basis van een paar filmpjes van een pre-productiemodel. Net zoals ik me bij de iPad niet meteen laat afschrikken door het gesloten model van Apple (daar hebben we immers jailbreaks voor). Maar het is wel treffend dat de verschillen niet alleen in apparaat en functionaliteit zo groot zijn, maar ook in presentatie en uitstraling.

0 0 stemmen
Bericht waardering
8 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

[…] Op het ICT en Onderwijs BLOG van Pierre Gorissen aandacht voor de WePad die vandaag in de voorverkoop gaat: ~ WePad versus iPad – zichtbare verschillen […]

Fred Zelders
13 jaren geleden

Ik ben er (nog) niet kapot van. Mijn eerste gedachten na het zien van deze video’s staan op WePad versus iPad?. Dus vooralsnog zeg ik: Deze WePad is niet(s) voor mij.

Fred Zelders
13 jaren geleden

Helemaal met je eens Pierre. Ik geef alleen maar weer wat mijn gedachten zijn na het zien van deze video’s.
Misschien gebeurt er een wonder? Je weet maar nooit!

Fabb3r
Fabb3r
13 jaren geleden

Meestal bij zulke producten werkt het touch screen niet goed, hier valt het me nog mee behalve dan dat hij bij sommige app.(zoals youtube) 10x moet klikken voordat het filmpje begint!