Seminar over virtuele werelden in het onderwijs

Second Life Virtuality, de special interest group over serious gaming, virtuele werelden en simulaties van SURFfoundation, organiseert op 19 mei een seminar over het gebruik van virtuele werelden in het onderwijs. De bijeenkomst vindt plaats in Zwolle en wordt georganiseerd in samenwerking met de School of Education en het Lectoraat ICT & Onderwijsinnovatie van de Hogeschool Windesheim. Inschrijven kan via deze pagina. Er staat geen detail-programma online Het programma van de middag is hier te vinden. De site geeft aan dat de centrale vraag van de middag is of onderwijs in virtuele werelden geïntegreerd kan worden in real life onderwijs (bijvoorbeeld in een mixed reality), of dat het onderwijs in deze twee werelden juist strikt gescheiden moet blijven. Dat lijkt me eigenlijk een non-vraag, aangezien je begrippen als “strikt gescheiden” al bij voorbaat weet dat er iemand een situatie kan verzinnen waarbij het juist wel heel zinvol is om ze te combineren, terwijl er ook mensen zullen zijn die voorbeelden kunnen verzinnen van situaties waarbij het wel zinvol is om ze gescheiden te houden.

Ik neem dan ook even aan dat de vraag meer zal zijn “wanneer kun je ze het beste integreren en wanneer moet je ze gescheiden houden?”.

Tijdens de middag zal SURFnet toelichting geven bij hun OpenSim project. Heel kort samengevat is OpenSim een open source variant van de serversoftware die gebruikt wordt voor Second Life. Het maakt het mogelijk om zelf een virtuele wereld te installeren en dat is handig als je bijvoorbeeld voor een groep studenten, achter de firewall van je onderwijsinstelling een omgeving wilt creëren zonder dat je een eiland hoeft te huren bij Linden Labs. Zie ook dit bericht voor een voorbeeld van mijn ervaringen in OpenSIM voor wat betreft het vorm geven van mijn eiland en het overzetten van mijn Avatar van Second Life naar OpenSim.

Helaas heb ik geen tijd om naar Zwolle af te reizen op de 19e, ik hoop dan ook dat ze de presentaties opnemen en online beschikbaar stellen.

(getipt door SURFnet Nieuws)

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Leon van der Meer
14 jaren geleden

Waar zullen deze preentaties te vinden zijn ?