apr 272010
 

Second Life Virtuality, de special interest group over serious gaming, virtuele werelden en simulaties van SURFfoundation, organiseert op 19 mei een seminar over het gebruik van virtuele werelden in het onderwijs. De bijeenkomst vindt plaats in Zwolle en wordt georganiseerd in samenwerking met de School of Education en het Lectoraat ICT & Onderwijsinnovatie van de Hogeschool Windesheim. Inschrijven kan via deze pagina. Er staat geen detail-programma online Het programma van de middag is hier te vinden. De site geeft aan dat de centrale vraag van de middag is of onderwijs in virtuele werelden geïntegreerd kan worden in real life onderwijs (bijvoorbeeld in een mixed reality), of dat het onderwijs in deze twee werelden juist strikt gescheiden moet blijven. Dat lijkt me eigenlijk een non-vraag, aangezien je begrippen als “strikt gescheiden” al bij voorbaat weet dat er iemand een situatie kan verzinnen waarbij het juist wel heel zinvol is om ze te combineren, terwijl er ook mensen zullen zijn die voorbeelden kunnen verzinnen van situaties waarbij het wel zinvol is om ze gescheiden te houden.

Ik neem dan ook even aan dat de vraag meer zal zijn “wanneer kun je ze het beste integreren en wanneer moet je ze gescheiden houden?”.

Tijdens de middag zal SURFnet toelichting geven bij hun OpenSim project. Heel kort samengevat is OpenSim een open source variant van de serversoftware die gebruikt wordt voor Second Life. Het maakt het mogelijk om zelf een virtuele wereld te installeren en dat is handig als je bijvoorbeeld voor een groep studenten, achter de firewall van je onderwijsinstelling een omgeving wilt creëren zonder dat je een eiland hoeft te huren bij Linden Labs. Zie ook dit bericht voor een voorbeeld van mijn ervaringen in OpenSIM voor wat betreft het vorm geven van mijn eiland en het overzetten van mijn Avatar van Second Life naar OpenSim.

Helaas heb ik geen tijd om naar Zwolle af te reizen op de 19e, ik hoop dan ook dat ze de presentaties opnemen en online beschikbaar stellen.

(getipt door SURFnet Nieuws)

WePad versus iPad – zichtbare verschillen

 Gepubliceerd door om 06:57  iOS
apr 272010
 

Je kunt er nauwelijks omheen: de iPad van Apple, met al zijn gebreken, is op dit moment hét apparaat waar anderen zich aan spiegelen en waar anderen de concurrentie mee aan willen gaan. Tot nu toe blijft het bij aankondigingen online, mooie voorspellingen terwijl Apple haar iPad niet aan kan slepen en als ze als warme broodjes over de toonbank gaan.

Een zo’n concurrent die ik “op papier” er sterk uit zag zien, gaat vandaag in voorverkoop. Met een prijs van 449 euro voor het Wifi-model met 16GB en 569 euro voor het 16GB-model met Wifi en 3G gaat het niet alleen in prijsstelling de concurrentie met Apple aan. Het bedrijf zet in alles de vergelijking met de iPad op scherp (zoals ook op deze productpagina).
En ja, de webcam, ingebouwde USB-slot, echte multitasking, ondersteuning voor Adobe Flash en Adobe Air zijn natuurlijk allemaal zaken die de iPad niet heeft.

De tegenstelling tussen de twee producten en bedrijven gaat echter een stuk verder. En daar weet ik nog niet wie er nu als winnaar uit de bus komt. Het is namelijk ook een verschil in achterliggende filosofie.

Lees verder….