Digitale stroomslurpers bij je TV

Thomson Mediabox DVR Soms komt een test in de Consumentengids precies op het moment dat je zelf ook op zoek was naar die informatie. Zo was het ook bij de test van “Decoders en PVR’s” in de Consumentengids van mei 2010. Ik wist van een eerdere test met een verbruiksmeter dat de Mediabox die UPC mij in bruikleen geeft bij mijn Digitaal TV abonnement een stevige verbruiker is. Zowel tijdens gebruik als in standby-stand verbruikt hij net zoveel energie als een bescheiden desktop PC. Een harde “uit-knop” zit niet op het apparaat en vanwege de ingebouwde harde schijf leek me zomaar steeds uitschakelen een slecht idee.

Ik was op zoek gegaan naar alternatieven. Ik wilde weten of de PVR (ik wil kunnen opnemen) die UPC bij hun High Definition aanbod levert zuiniger was, of anders of CanalDigitaal (digitale TV via de satelliet) zuiniger in gebruik was. Die informatie wordt echter niet zomaar online vermeld en bij gebruik aan de apparaten kon ik dat zelf niet testen. Gelukkig heeft de Consumentenbond dat wel gedaan. Ik zal niet alle apparaten uit hun test opnemen (dat kun je nalezen in de Consumentengids), maar wel de belangrijkste voor mijn verhaal.

PVR’s en kosten stroomverbruik per jaar
Apparaat Aanschaf Per jaar Geschikt voor
Thomson Mediabox DVR bruikleen € 46 UPC
Philips Mediabox HD DVR bruikleen € 54 UPC
Cisco Mediabox HD DVR bruikleen € 36 UPC
Philips DSR8121 € 400 € 38,50 CanalDigitaal
Humax iHDR-5050c € 350 € 13 Ziggo e.a.

De Consumentenbond is uitgegaan van een energieprijs van €0,22 per kWh en bij PVR’s (dat zijn ze hierboven allemaal) zijn ze uitgegaan ven 3,5 uur kijken per dag inclusief 0,5 uur opnemen/afspelen en 20,5 uur in stand-by. Het bovenste apparaat (Thommson Mediabox DVR) heb ik nu. De bedragen van de Consumentenbond komen wat lager uit dan mijn eigen metingen. Maar ook als we gewoon al hun berekeningen gebruiken dan zie je dat voor hun HD-aanbod ik wat energieverbruik zo’n €8 per jaar omhoog om €10 per jaar omlaag kan. Afhankelijk van de Mediabox die ze me dan leveren. Ook CanalDigitaal levert geen echt zuinige PVR, de “besparing” is hier minder dan maximaal bij UPC mogelijk. Gezien de extra kosten van overstappen (de PVR bij CanalDigitaal is niet in bruikleen, maar moet ik kopen) levert dat per saldo niets op.

Dat is zelfs niet het geval voor de Humax iHDR-5050c, die helaas niet in combinatie met het UPC systeem van codering van het signaal te gebruiken is. Die HD PVR laat zien dat ook een apparaat met harde schijf relatief zuinig kan zijn. Maar de aanschafkosten verdien je er niet zomaar mee terug. De Humax iRHD-5000c, zonder PVR met met HD, doet het met €6 per jaar (en een aanschafprijs van €160) doet het wat energieverbruik betreft nog beter.

Ik blijf het frustrerend vinden dat ik, aanschaf en verbruikskosten meegenomen, nog steeds goedkoper uit ben met een energieslurper. Maar voorlopig is het nog niet anders.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Gerard
14 jaren geleden

Ik heb sinds een paar dagen nu ook zo’n UPC HD PVR Mediabox, maar ’s nachts gaat er gewoon net als bij de TV, Wii en andere apparaten de stroom af. De UPC harde schijf (hoe groot is ie eigenlijk?) hoeft geen belangrijke data vast te houden, alleen wat tv-beelden die ik eventueel nog eens wil terugkijken. Dus als ’t effe kan uit met dat apparaat, ik betaal al meer dan genoeg abonnementsgeld.

Gerard
14 jaren geleden

Inderdaad. Zou het mijn eigen mediabox-harddisk zijn, dan zou ik hetzelfde doen tot het einde van de garantietermijn 🙂

Bram
Bram
14 jaren geleden

Ik zet zelf ook al meer dan een jaar iedere nacht mijn UPC media box uit en tot dusver geen enkel probleem.
Het scheelt in ieder geval iets in de kosten.