Je eigen Twitter alternatief met Status.net

status.net Sommig toepassingen vereisen eigenlijk dat je er geruime tijd mee speelt voor het mogelijk is er een onderbouwde blogpost over te schrijven. En hoewel ik al eens eerder met Status.net gespeeld had, kan ik ook nu nog niet beweren alle ins en outs van dit Twitter-alternatief (ik vind kloon overigens geen terechte benaming) te kennen. Maar het kreeg al een dusdanige omvang dat ik het verstandig vond om het in een post vast te leggen.

Wat is Status.net?
Status.net is open source software waarmee je je eigen microblogging server kunt opzetten. Je eigen Twitter-dienst als het ware. Het is een verzameling PHP-scripts die relatief eenvoudig op een server te installeren zijn. Dreamhost, de hosting provider waar ik al mijn bulkmaterialen plaats, heeft de applicatie als “one-click install” in hun aanbod opgenomen, dus het was voor mij helemaal eenvoudig om de installatie op te zetten. Dat ging niet helemaal foutloos, er werd geen configuratiebestand aangemaakt, maar toch redelijk eenvoudig.

Maar waarom Status.net als we Twitter al hebben?
Hoewel Status.net een heleboel dingen doet op dezelfde manier als Twitter dat doet, zijn er twee zaken die heel verschillend zijn:
1) De code van Status.net is open source.
Je kunt hem overal installeren waar je maar wilt, dus ook op een interne server, achter een firewall, thuis op een servertje, waar je maar wilt. Daarnaast heb jij toegang tot de gehele code. En die mag je als je dat wilt aanpassen of uitbreiden. Dat kan door in de code zelf te duiken, maar verstandiger is om een plugin te schrijven.
2) Status.net gaat uit van een gedistribueerd systeem.
De kracht van Twitter is dat je daar je vrienden/kennissen/contacten kunt vinden. Met jezelf kletsen is maar heel even (of heel af en toe) interessant. Het mooie van Status.net is dat het niet uit maakt dat iemand gebruikt maakt van een andere Status.net server dan waar jij op zit, je kunt ze toch volgen, en zij kunnen jou volgen. Hieronder zie je een afbeelding van de abonnementen die ik nu heb aangemaakt op mijn eigen server:

Van links naar rechts zijn dat: Mijn account op identi.ca, het Bitsoffreedom account op diezelfde server, Marco Raaphorst op zijn eigen status.net server, mijn Google Buzz account en het account van Willem Karssenberg bij mij op de server.

Alle status-updates van al die account worden bij mij in de tijdlijn getoond op mijn eigen server. En afhankelijk van de dienst kan ik ook replies naar ze terug sturen. Google Buzz heeft slechts beperkte ondersteuning voor het OStatus dat dit allemaal mogelijk maakt, dus van daaruit kan ik alleen informatie ontvangen.

Hechte integratie met Twitter

Voorlopig is Twitter de grootste microbloggingdienst en dus is het heel verstandig dat Status.net een heel hechte relatie onderhoudt met Twitter.

Een van de eenvoudige features is het kunnen aanmelden met je Twitter-ID. Dan hoef je niet nog een extra gebruikersnaam en wachtwoord te onthouden. Doe je dat bij identi.ca dan zal je een andere handige feature opvallen (die je kunt uitschakelen als je wilt): als er mensen zijn die je volgt op Twitter en die ook een account op identi.ca hebben dat gelinkt is aan hun Twitter-account, dan worden die automatisch als abonnementen aan je account toegevoegd.

Ook kun je, als je dat wilt, status-berichten automatisch laten doorplaatsen van je Status.net installatie naar Twitter. Het is mogelijk om berichten van de mensen die je op Twitter volgt automatisch te importeren in je tijdslijn bij Status.net, maar dat vergt het kunnen draaien van een “daemon”. Een stukje code dat altijd actief blijft op de server. Dat zal meestal niet kunnen/mogen als je op een gedeelde server zit (zoals bij Dreamhost).

Heel veel tools/software

Vanwege die hechte integratie met Twitter is het ook zo dat heel veel software die voor Twitter werkt, ook voor Status.net beschikbaar is. Zo kan ik Tweetie 2 op de iPhone gewoon gebruiken op statusberichten van mijn eigen server te ontvangen en via die server nieuwe berichten te plaatsen. Soms loop je dan tegen wat eigenaardigheden aan. Zo gebruik Tweetie 2 bij het uploaden van foto’s naar Mobypicture de gebruikersnaam en wachtwoord van het account waarmee je het bericht plaatst. Als je een status.net installatie hebt waarbij je accountnaam en wachtwoord niet gelijk zijn aan jouw/een Twitter-account, dan zal het uploaden van de foto vanuit Tweetie 2 naar Mobypicture niet lukken.  Niet iets waar Status.net iets aan kan doen overigens.

Waar/wanneer gebruiken?

Status.net is nog in ontwikkeling, ik gebruik nu versie 0.9.1. Op mijn Dreamhost server is het nog geen flitsend snelle applicatie. Het is natuurlijk jammer dat Twitter geen OStatus-ondersteuning heeft, maar vreemd is dat ook niet. Twitter heeft nu de nodige controle over haar systeem en zal die niet graag/gauw uit handen geven. Status.net is een systeem dat bij uitstek geschikt is als je niet afhankelijk wilt zijn van Twitter. Vind je Google Buzz en Friendfeed maar eng omdat het diensten zijn van grote bedrijven waarbij je niet weet wat ze morgen met jouw microblogs gaan doen? Dan kun je met Satus.net prima uit de voeten.

Het is jammer dat de daemon die ik nodig heb om ook het Twitter-verkeer de andere kant (dus naar mijn status.net  installatie) op te leiden niet op Dreamhost te draaien is.  Want anders denk ik dat Twitter er wat mij betreft een stevige concurrent bij heeft. De integratie met andere diensten is sinds ik het de vorige keer testte echter al een stuk beter. En groei is goed.