Onderwijsmateriaal ontwikkelen met Apture


Via het MakeUseOf.com weblog kwam ik vanochtend bij Apture uit. En hoewel ik de WordPress plugin inmiddels alweer verwijderd heb, wilde ik er toch een blogpost aan wijden. Als je het YouTube hierboven bekijkt zul je waarschijnlijk al snel begrijpen waarom.

Apture biedt je de mogelijkheid om, naar wens, door jou geselecteerde content toe te voegen aan blogposts/webpagina’s. Je kunt er voor kiezen om een link te te voegen waarbij er dan, als er op geklikt wordt, een popup verschijnt met die bronnen (YouTube filmpjes, Flickr foto’s, Wikipedia artikelen, en nog een heleboel andere bronnen zijn mogelijk) die jij geselecteerd hebt. Daarbij kun je soms tot heel diep detail gaan, zo kun je van individuele filmpjes op YouTube aangeven vanaf welk punt en tot welk punt ze moeten afspelen.
In plaats van een link kun je ook een embed gebruiken, waarbij je bijvoorbeeld al een filmpjes of afbeelding als basis meteen toont (in plaats van een tekst link) met de aanvullende bronnen eenvoudig klikbaar eronder.

Ik zag er meteen mogelijkheden voor om eenvoudig bronnen in lesmateriaal te embedden of om naar te linken. En natuurlijk ook voor blogposts waarin je verwijst naar andere plekken op het web, waar je termen gebruikt die niet voor iedereen perse vanzelfsprekend zijn, lijkt me dit een heel mooie manier om de mogelijkheid te geven meer achtergrond te krijgen, zónder het risico te lopen dat je via nieuwe vensters en tabbladen weggestuurd wordt van de lijn van het oorspronkelijke materiaal.

Maar helaas, ik krijg het niet aan de praat hier op het weblog. Installatie gaat zonder problemen, ik zie de knopjes ook voor het toevoegen van de link en embeds, de code is in de footer toegevoegd, die footer wordt ook netjes geladen. Maar bij het bekijken in Internet Explorer 8, Safari 4 en Google Chrome 5 zie ik de popup niet verschijnen. Toegegeven, Apture zorgt voor een nette backup-optie waarbij een bezoeker in ieder geval de ‘hoofdbron’ te zien krijgt, maar als je er vanuit gaat dat ook de andere gelinkte materialen beschikbaar zijn, dan is dat niet handig.

Zo te zien werkt het op een heleboel andere plekken wel (zonder problemen), maar ik heb er een half uur aan gespendeerd om te zien of ik het aan de praat kreeg en toen dat niet lukte zat er niets anders op dan de-installatie. Jammer, want zoals gezegd, het concept is mooi.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Aart Kapteijn
Aart Kapteijn
13 jaren geleden

Hoi Pierre,

heb je de popups toevallig geblocked in je verschillende browsers ?

Bovendien is het natuurlijk de vraag indien anderen de pop-blocker aan hebben staan of ze veel profijt hebben van deze tool.

Hoor graag wat het geweest is.

Gr. Aart