Van drie naar één – #2

“Die 66 euro heb je ws in een jaartje terugverdient aan (minder) energiegebruik, toch?”

(bron)

Dat was de vraag van Tom Kooij naar aanleiding van mijn post van gisteren over het terugbrengen van het aantal computers dat ik thuis altijd aan heb staan.
Niet dat het persé verschil uitgemaakt had voor de ombouwactie van gisteren, maar ik wilde natuurlijk toch wel even weten hoe dat zat. Dus sloeg ik aan het meten en rekenen.
Vraag was dus: Wat is de besparing als gevolg van het uit kunnen zetten van twee van de drie computers die eerst “altijd-aan” stonden? Hoe lang duurt het dan om de investering in de USB-server terug te verdienen?
(zou je nou zoiets niet graag als huiswerkopdracht op school krijgen of geven? ;-) )
Wat kost energie?
OK, korte inleiding in het lezen van je energierekening. Het is een beetje vergelijkbaar met het lezen van je loonstrookje: er staan een heleboel bedragen op waar je niets mee kunt, uiteindelijk gaat het om het bedrag dat je op je rekening ontvangt.
Zo ook voor je energierekening. Op de mijn staat een bedrag voor Elektriciteit, Netwerkkosten, Meterkosten, Energiebelasting, Service- en administratiekosten, Kortingen. Samen 1.033,63 euro incl. BTW voor een jaar.
In dat jaar heb ik in totaal 5.450 kWh verbruikt.
Per kWh is dat dus 18,7 eurocent.

N.B. Ik hoef (ook niet naar aanleiding van deze post) geen telefoontjes van aanbieders van spotgoedkope elektriciteit!!

Wat verbruikt een apparaat?
Een tijd geleden al weer heb ik bij Conrad een Voltcraft Energy Check 3000 gekocht. Dat apparaat plug je tussen het apparaat waarvan je het verbruik wilt meten en het stopcontact. Je kunt heel uitgebreid meten, over langere perioden, met behoud van piekgebruik en minimumgebruik en als je het bedrag per kWh invoert kun je meteen de kosten tijdens de meting aflezen.
Maar je kunt hem er natuurlijk ook gewoon tussen schakelen en dan even aflezen wat op dat moment het verbruik in Watt is en dat dan omrekenen naar kWh. Is niet altijd even nauwkeurig als een uitgebreide duurmeting, maar gaat wel veel sneller.

Omrekenen gaat als volgt:
1 kWh staat gelijk aan het verbruik van een apparaat dat gedurende 1 uur continue 100 Watt verbruikt.
Daarna kun je dat van uren omrekenen naar verbruik per jaar en bijbehorende kosten.
Geeft de meter dus bijvoorbeeld 40W aan, dan kost het apparaat op jaarbasis: (40/1000) kWh * 24 * 365 * 0,187 = ongeveer 65 euro per jaar.

Een paar metingen.
Ik heb dus vanochtend een paar metingen uitgevoerd. Niet meer op basis van de twee computers die uit staan (en in de kast), maar op basis van de computer die overgebleven is en wat andere apparaten. Ik ga er vanuit dat de andere twee systemen vergelijkbaar zijn in gebruik. Ik heb de resultaten in een Google Spreadsheet gezet:

Tom zat er met zijn berekeningen een beetje naast, maar niet veel. Elk van de computers die ik aan had staan kostten ongeveer 65 euro per jaar aan elektriciteit. Twee stuks uitschakelen betekent dus een besparing van 130 euro per jaar. De kosten van de USB printerserver heb ik dus in 6 maanden tijd terugverdiend. Natuurlijk verbruikt die printerserver ook elektriciteit, maar veel minder: net iets meer dan 3 euro per jaar. Zelfs als ik een externe harde schijf (dit was een exemplaar van 200GB) aan die printerserver hang dan is de combinatie slechts goed voor een verbruik van bijna 18 euro per jaar.
Als je bedenkt dat de aanschafprijs van die externe harde schijf nauwelijks hoger is dan van een intern exemplaar, dan is de rekensom snel gemaakt.

Conclusie #1: een oude PC als printserver + opslagserver is geen goed idee. Alleen al aan elektriciteitskosten verdien je de investering in de printserver snel terug.

Andere energievreters
Dat de Slingbox + UPC PVR (zaten in dezelfde stekkerdoos en ik heb ze niet los gemeten) energievreters zijn wist ik. In de standby stand verbruiken ze meer dan die PC, staat het apparaat aan dan neemt het verbruik nog wat verder toe. Ongelofelijk eigenlijk als je bedenkt dat het apparaat niets anders hoeft te doen dan op een interne timer (voor het opnemen van programma’s) of een externe switch (van de afstandsbediening) hoeft te zitten wachten.

Powerplug = Powerslurper?
Meer geschrokken ben ik van de cijfers bij de Conceptronic PowerPlug. Ik had één Powerplug omgeprikt en de teller liep op naar en bleef staan bij 15W. Dat zou per stekker (ik heb er uiteraard twee) een verbruik ter waarde van zo’n 25 euro op jaarbasis zijn!

Ik hoop heel hard dat de meter hier van slag raakt omdat er data via die 220V lijnen gaat, maar ik vraag me af of dat daadwerkelijk iets is waar de meter last van zou moeten hebben. Tegenvaller, een netwerk switch voor een bekabeld netwerk verbruikt weliswaar ook elektriciteit, maar met zo’n 7 euro per jaar veel minder.

Laptop uit?
Het verbruik van de Macbook varieerde erg. Bij niet helemaal opgeladen accu, terwijl hij aan stond de meter op 48Watt. Dichtklappen zorgde er voor dat hij in de slaapstand ging terwijl het opladen doorging. De meter ging omlaag naar 26W en nadat de accu opgeladen was naar 1,9W. Helemaal uitzetten is dus beter, maar vergeleken met andere apparaten natuurlijk niet schokkend.

HP All-In-One printer/scanner
Want ook de andere gebruiker van de USB Printerserver drinkt stiekumpjes door. De HP All-In-One verbruikt in standby stand 12W (bijna 20 euro per jaar) en in gebruik zo ongeveer 20W.

En dus?
Ik weet ook weer waarom ik de meter niet vaker gebruik. Er zijn gewoon teveel van die apparaten in huis waarvan je wel kunt zeggen “ik zet hem helemaal uit”, maar dan ben je aan het rommelen met stekkers die je moet uittrekken. Want veel van die apparaten kunnen niet helemaal uit.
Voor de nieuwe LCD TV die we kochten was dat een eis. Hoewel het exemplaar dat we nu hebben lang niet zoveel energie meer verbruikt in standby stand als de beeldbuis TV die we daar voor hadden, wordt die knop veel gebruikt.
Maar de Mediabox uitzetten is natuurlijk niet echt logisch/handig.

Conclusie #2: Energie besparen is geld besparen. Maar de mogelijkheden zijn vaak beperkt.

Conclusie #3: Een aan/uit schakelaar op een stopcontact zoals in het Verenigd Koninkrijk gebruikelijk zou ook in Nederland een goed plan zijn.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Fred Zelders
16 jaren geleden

In de energie-verbruiks sfeer heeft Xander ook een paar dingen uitgezocht.
Apparaten op Stand-by … Wat kost dat nou?
en
Een draadloos netwerk en ADSL. Wat kost dat nu echt?

EN .. zijn er al mensen die de iPod en de iPhone al eens onder de kWh-loep genomen hebben?

Pierre
16 jaren geleden

Wow, veel getallen, maar wél erg dure stroom. Ik heb geen dubbele meter, maar één meter met een tarief dat dag en nacht hetzelfde is.

Het probleem met accu-apparaten is dat het wat moeilijker meten is. Je zou de accu leeg moeten trekken, hem dan aan de meter moeten hangen, meten hoeveel het hem kost om zich op te laden en dan een veronderstelling doen voor het aantal keer dat je dat per jaar doet.