Van drie naar één

Sitecom

Het aantal computers hier in huis dat steeds aan staat is door de tijd heen stilletjes aan toegenomen. Was het er eerst één (mailservertje met bescheiden backupruimte voor bestanden), inmiddels was daar een tweede (IRC-server + Quicktime streaming test) en een derde (zodat ik mijn HP PSC2175 printer/scanner kon delen via het netwerk) én een luidruchtige externe harde schijf (een enclosure met ventilator is écht geen goede keuze) bij gekomen. Die externe harde schijf stond meestal uit (vanwege het lawaai), maar de rest stond zoals gezegd altijd aan.
Van drie naar twee
De externe harde schijf en de harde schijf van de oudste “altijd-aan” computer kregen een plekje in de computer die uiteindelijk als enigste altijd aan zal blijven.

Bleef nog over de computer waar de HP PSC2175 All-In-One aan hing. Die computer deelde de printer zodat de twee laptops die in huis gebruikt worden konden printen zonder dat we daar steeds voor naar zolder hoefden om de USB-kabel aan te sluiten.

Ik had al wat langer rondgekeken naar opties om die PSC2175 aan het netwerk aan te sluiten zodat die computer uit kon. Maar voor een All-In-One (scanner + printer) was het aanbod van betaalbare opties om hem aan het netwerk te hangen niet zo heel groot.

Scannen in XP en Vista
Je hebt hoe dan ook software op de je laptop nodig om het scannerdeel van zo’n server te kunnen gebruiken. En omdat de All-In-One nog goed werkt en ook HP al drivers/software voor Vista levert wilde ik ook een netwerkoplossing die ook in Vista nog zou werken.

Sitecom LN-308
De Sitecom LN-308 – All-In-One Printer Server biedt ondersteuning voor XP en Vista (helaas niet voor Mac OSX) en heeft niet één, maar twee USB-aansluitingen.

Sitecom Sitecom Sitecom

Dat betekent dat je er niet alleen een All-In-One printer/scanner aan kunt hangen, maar ook een externe USB-harde schijf. Of een USB-key, daar bleek hij ook geen problemen mee te hebben. Met NTFS had hij in de default-setting wél problemen, dat kon hij alleen lezen (niet schrijven), daarvoor met je de Sitecom in “NetUSB” modus schakelen.

Niet binnen 5 minuten aan de praat
Instellen en setuppen zou een makkie moeten zijn, maar dat bleek toch niet helemaal het geval. Elke keer als ik verbinding wilde maken kreeg ik een blauw scherm en ging de laptop in een restart.

Uiteindelijk heb ik zowel bij HP als bij Sitecom de meest recente software en drivers gedownload. Voor de Sitecom server zat er een bios-update bij, die heb ik ook geïnstalleerd. En daarna werkte het wel prima en stabiel.

Drivers / software installeren
Je kunt op een aantal verschillende manieren verbinding maken met een printer die aan de Sitecom hangt. Zo kun je bijvoorbeeld via de URL van de printer een verbinding tot stand brengen. Maar de HP heeft de drivers niet los beschikbaar, die worden wél geïnstalleerd als je de bijbehorende software ook installeert.
Daarom bleek de beste oplossing om eerst de laptop aan de HP All-In-One te hangen, de software te installeren voor de HP en daarna de software voor de Sitecom.

Control Center
Op de beide laptops heb ik het Sitecom Control Center geïnstalleerd. Met behulp van dat Control Center kun je verbinding maken met Sitecom servers in je netwerk. In mijn geval maar één natuurlijk.

Sitecom Software Sitecom Webinterface

De aangesloten harde schijf of USB-stick bleek ook te werken als het Control Center niet actief was, maar voor de scanner of de printer moet het Control Center draaien.
Wat de Sitecom namelijk doet is niet alleen slim, maar ook best complex. De All-In-One is namelijk gemaakt om via de USB-kabel op één computer aangesloten te zijn. Via de Sitecom is nu zowel het printdeel als het scandeel voor twee computers beschikbaar. Zodra ik op een van de twee laptops aangeef te willen scannen of printen probeert het Control Center verbinding te maken met de printer of de scanner. Ben ik klaar, dan wordt de verbinding weer vrijgegeven.

Ik ben benieuwd of dit conflicten gaat opleveren en of dit altijd goed blijft werken, maar op het moment gaat het probleemloos.

Webinterface
Naast toegang via het Control Center kan ik ook via een webinterface zien wat de status en instellingen van de Sitecom zijn. Ik verwacht niet dat ik daar vaak gebruik van ga maken, maar goed, het is er.

FTP toegang
In Windows heb ik gewoon gebruik gemaakt van de mogelijkheid om een netwerkverbinding te maken met de schijf die aan de Sitecom hangt.
Daarnaast biedt de Sitecom de mogelijkheid om gebruik van FTP (al dan niet anoniem) toe te staan.

Mac OSX
Zoals gezegd helaas geen Control Center software voor Mac OSX of Linux. Dat is natuurlijk wel vervelend.
Er is echter een omweg mogelijk. In mijn geval kan ik dat doen door het Control Center te installeren op de ene overgebleven “altijd-aan” computer met Windows 2000 en de printer daar dan te delen. Dan kan ik niet scannen van de Macbook, maar wel nog gewoon printen.
Een externe harde schijf aan de Sitecom kan ik op dezelfde manier voor de Macbook beschikbaar stellen.

Waarom niet gewoon de computer naast de All-In-One?
Als ik die ene overgebleven computer naast de All-In-One had gezet had ik natuurlijk ook zonder de Sitecom een vergelijkbare oplossing kunnen bereiken.

Daar zitten twee nadelen aan: de computer zou dan zo ongeveer naast de microfoon staan waarmee ik de EduKast opneem. Dat zou niet positief bijdragen aan de geluidskwaliteit van de EduKast.
Daarnaast betekent het dat ik scans die ik maak op die computer moet maken. Die computer was krachtig genoeg voor wat hij nu doet, maar ik wilde dit daar liever niet ook nog op gaan doen. Nu doe ik dat gewoon op mijn laptop.

Samenvattend
De Sitecom kostte 66 euro en ik heb een paar stoflongen opgelopen aan de ombouwactie (ongelofelijk hoeveel stof er in die computers gaat zitten), maar het feit dat ik de hoeveelheid lawaaierige stroomverbruikers hier in huis een stuk heb kunnen terugdringen was dat meer dan waard.

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Tom
Tom
15 jaren geleden

Die 66 euro heb je ws in een jaartje terugverdient aan (minder) energiegebruik, toch?

Heb je ooit gemeten of berekend wat die 3 computers 24/7 aan je kosten aan elektrische energie?

Zelf schat ik dat een 24/7 computer 400 a 500 kWh per jaar gebruikt (gemiddeld 50-60Watt). Dat is 80 tot 100 euro per jaar!

Pierre
15 jaren geleden

Hoi Tom,

Goede vraag!
Jouw berekening komt in de buurt van wat ik (naar aanleiding hiervan) gemeten/berekend heb. Zie deze post naar aanleiding hiervan.

Sander
Sander
15 jaren geleden

ik heb dezelfde printserver. ik vroeg me af of jij je externe hardeschijf als NTFS hebt staan of als FAT32. Op het moment heb ik hem als FAT32 staan zodat ik hem via de server mode kan benaderen, maar dan is hij zo langzaam. maar via de NET USB mode krijg ik hem niet werkende.

heeft u enige tips voor mij?

mvg
Sander

Pierre
15 jaren geleden

De externe schijf is NTFS en is daarom standaard alleen lezen. Ik heb nog geen tijd gehad om FAT32 te testen. Ik zal er binnenkort eens een FAT32 schijf aan hangen (heb nog een lege enclosure liggen) en kijken of ik wat data over snelheid kan posten.

Henk
Henk
15 jaren geleden

Ik probeer de nieuwste versie van de software te installeren. Blijkbaar heb ik iets verkeerds gedaan. De lampjes van USB1 en USB2 blijven knipperen. Control Center herkent de LN 308 niet meer. Wat heb ik verkeerd gedaan en hoe kan ik het allemaal weer herstellen?

Pierre
15 jaren geleden

@Henk: ik heb geen idee. Ik vrees dat je dan toch contact zult moeten opnemen met de supportafdeling van Sitecom.