Hyves stopt er mee

 Gepubliceerd door om 21:16  Internet, Tools
okt 312013
 

hyves Ja, ik weet het. Heel formeel is het niet juist om te stellen dat Hyves er mee stopt. Ze “veranderen in een gamesnetwerk”. Maar dat is eigenlijk hetzelfde: de “Nederlandse Facebook” site houdt op te bestaan. Wat betekent dat? Volgens Hyves zelf:

Wat betekent dit nu eigenlijk precies, dat Hyves wel doorgaat met Hyves Games maar niet met het sociale netwerk?
Van 15 november tot 29 november kun je via www.hyves.nl/bedankt een aanvraag doen om al jouw foto’s, krabbels, www’s en blogs te downloaden van alle jaren dat jij actief was op Hyves. De verwachting is dat dit even kan duren voordat jij jouw download ontvangt, maar voor 31 december heb je deze zeker!

Vanaf 2 december heb je geen toegang meer tot je Hyves profiel en netwerkpagina’s. Er kunnen dus geen krabbels of status updates meer geplaatst worden of foto’s en blogs gedeeld worden.
Actieve Hyves gamers kunnen vanaf 2 december blijven inloggen met hun Hyves account. Zodoende blijft de spelstatus (je voortgang en credits) behouden

OK. Helder. Nou moet ik zeggen dat ik deze post voornamelijk uit “historisch” oogpunt schrijf. Zodat ik later nog terug kan vinden wanneer ze er exact mee stopten. Want hoewel ik er sinds 06-09-2006 een account heb, deed ik er al jaren niets actiefs meer mee. Tweets en blogposts worden automatisch doorgeplaatst naar Hyves, maar “iedereen” zit tegenwoordig op Twitter, Facebook of zelfs Google+. Jammer dus voor de mensen/bedrijven die er het nodige geld in gestoken hebben, maar voor het overige is het wat mij betreft een logisch gevolg van het niet mee kunnen groeien/ontwikkelen met de grote jongens.

okt 312013
 


Vandaag was onze jaarlijkse studiedag van de dienst (afdeling) waarvoor ik bij Fontys werk. Thema van de studiedag was klantgericht werken en onderdeel daarvan was een sessie die verzorgd werd door Jacqueline Fackeldey. Toen ik het programma van de studiedag een paar weken geleden zag, dacht ik “hé die ‘ken’ ik!”.

Nou ja, kennen. Dat is zo’n mooie discussie die ik wel vaker gehad heb. Ik had Jacqueline namelijk inderdaad nog niet eerder in levende lijve ontmoet. Ook Jacqueline is iemand die ik al een tijdje via Twitter volg (en zij mij). Ken je dan iemand? (ik weet o.a. hoe laat ze meestal op staat en dat ze koffie drinkt bij het ontbijt, dat weet ik van de meeste van mijn directe collega’s niet). Ik laat die inschatting even aan jou zelf over.
Hoe dan ook. Na die tweet vroeg Jacqueline of we konden bellen over de studiedag. Natuurlijk kon dat. We hebben toen een half uurtje zitten kletsen over onze afdeling, het werk dat wij deden (wat ik deed), gewoon om haar een beeld te geven van de club waar ze terecht zou komen vandaag.
Lees verder….

okt 292013
 

ED digitaalDe komende twee weken heb ik een gratis proefabonnement op het Algemeen Dagblad (AD), naast mijn reguliere krantenabonnement op het Eindhovens Dagblad (ED). Het is als Limburger die nu al ruim 10 jaar in Brabant woont grappig om een krant te lezen die duidelijk Rotterdamse roots heeft. In het ED zul je op dinsdag in ieder geen achtergrondartikelen vinden over Perez en Koeman. Maar er gebeurde ook iets vervelends / grappigs (afhankelijk van hoe je er naar kijkt). Ik had de kranten op elkaar gelegd en begon met het AD. Daar stonden een paar leuke artikelen in, niks mis mee, veel foto’s van de storm gisteren, kortom prima eerste indruk. Totdat ik op een gegeven moment een pagina tegen kwam waarop ik kon lezen dat ik vanaf vandaag het ED ook elektronisch kon lezen. Huh?

Ik had, zonder het te merken doorgebladerd naar het ED. Layout, opmaak, uitstraling van AD en ED waren blijkbaar dusdanig gelijk aan elkaar dat ik het niet gemerkt had. Ja, ik had me er over verbaasd dat er nóg een artikel over het rapport over PSV langs kwam, maar op de voorpagina van het ED viel mijn blik eerder op het lijstje foto’s van leden van de klankbordgroep (mijn a.s. voorzitter van het CvB stond daar ook tussen) dan op het ED logo (dat overigens op dezelfde plek staat als het AD logo.
Het zegt veel over het onderscheidend vermogen van kranten ten opzichte van elkaar. Natuurlijk, had ik de Telegraaf gelezen naast het ED, dan was het wel duidelijk geweest, maar nu niet.
Verder met de digitale versie van het ED dan. Daar wilde ik wel toegang toe hebben. De krant maakte melding van mijn klantnummer, dat ik op “mijn bankafschrift” kon vinden. Die krijg ik al een tijdje niet meer. Dus naar ING.nl en ingelogd op “mijn ING”. Hmmm, ik kon toch zoeken op naam bij de afschriften?
Nee, op de website kan dat (nog) niet. Het bleek dat ik dat gedaan had in de iPad App. Dus die opgestart. En inderdaad, daar kan ik gemakkelijk zoeken op Wegener en krijg ik netjes een lijstje met alle recente afschriften van dat bedrijf. Handig!

Nog handiger: onder elke afschrift staat een “deel” knopje zodat ik de benodigde afschrift met mijn klantnummer eenvoudig naar mezelf door kan mailen. De mail bevat dan een PDF. Dat lijkt wat omslachtig, maar is ook handig als je bijvoorbeeld op basis van die overschrift een declaratie wilt indienen of als je een afschrift moet hebben van alleen die betaling (bv. als je de kassabon kwijt bent en toch bij een winkel wint aantonen dat je iets daar gekocht hebt op een bepaalde datum!). Waarom zit die functionaliteit niet ook in de website?
Zomaar een gewone dinsdagochtend, tijdens het ontbijt, een kop koffie (tja) en nog voordat het 7 uur is.
Lees verder….

Gewonnen: Muvit Mini Speaker

 Gepubliceerd door om 21:43  Hardware
okt 282013
 

Muvit Portable speaker Vorige week zondag kwam ik dit bericht op mijnipad.net waarin stond dat je een Muvit Mini Speaker kon winnen (beschikbaar gesteld door Mobielbereikbaar.nl. Ik hoefde er niet veel voor te doen: gewoon reageren op het bericht en (als ik dubbel zoveel kans wilde maken) een bericht erover retweeten.
Zo gezegd, zo gedaan en afgelopen woensdag kreeg ik het bericht dat ik hem gewonnen had. Leuk! 🙂

Vrijdag had ik hem in huis en ik heb er nu een paar dagen mee kunnen spelen.
De ‘leuke’ punten: het is een mooi vormgegeven, compact speakertje. Het wordt compleet met opbergtasje en een ingenieus kabeltje waarmee je de Muvit zowel via een USB-poort op je computer kunt opladen en tegelijkertijd via de audio-uitgang muziek via de Muvit naar muziek kunt luisteren.
De minder sterkte punten: het blijft een 3W speakertje. Daar kun je niet veel geluid van verwachten. Bij de iPad Mini spande het een beetje om wat mij betreft of de iPad of de Muvit meer volume kon produceren. Ook in “uitgeklapte foto’s bereik je namelijk snel de grenzen van het kleine speakertje.
Muvit Portable speaker
De kinderen vonden dat geen enkel probleem omdat ze ook apparaten hebben die geen ingebouwde speaker hebben (we hebben bv nog een iPod Touch eerste generatie) en daar werkt hij ook prima op.

Hoe dan ook, leuk van mijnipad.net en Mobielbereikbaar.nl en (ook namens mijn kinderen) bedankt!
p.s. dit bericht en de bijbehorende reclame/verwijzingen naar beide sites waren géén onderdeel van de wedstrijdvoorwaarden, die zijn er gewoon omdat ik het leuk vond de speaker te winnen.

okt 272013
 

Pages_5_export Eerder deze week keek ik al naar het nieuwe Pages 2.0 op iOS 7. Daarmee kun je nu elektronische boeken maken die (op een enkel ‘fout’ metadata-element na) voldoen aan de EPUB 3 afspraken.

Het duurde even voordat ik de mogelijkheid had om datzelfde te testen met het nieuwe Pages 5.0 op OSX Mavericks, de op dit moment recentste update van OSX. En de korte conclusie is: ook hier werkt het (met hetzelfde voorbehoud van de metadata).

Zoals ik bij Pages op de iPad al zei, is dat een positieve verrassing. Als Apple er nou ook nog voor zou zorgen dat iBook Author voortaan elektronische boeken produceert die aan EPUB 3 voldoen (desnoods als een aanvullende export optie naast de huidige iBook export) dan zou het plaatje helemaal compleet zijn.

Grote vraag is natuurlijk of Microsoft die handschoen dan eindelijk opneemt en ook een goede EPUB 3 export voor Word weet te produceren. En als we die technische hobbels dan uit de weg hebben, kunnen we écht gaan praten over de vraag: “ok, een digitaal boek maken is nu net zo gemakkelijk als voorheen een boek op papier, maar hoe willen we nou dat zo’n boek vorm krijgt en wat willen we nu met zo’n boek?” (er vanuit gaande dat we nog boeken willen!)

Pages_5_export_2 Pages_5_export_3

okt 262013
 

Coursera_VLC Deze week ben ik aan mijn respectievelijk 3e en 4e MOOC begonnen. In vergelijking met anderen ben ik dus best nogal een beginner wat betreft deelnemen aan Massive Open Online Courses. Maar het wordt me ook niet echt gemakkelijk gemaakt.

Mijn eerste ervaring met een MOOC was met de Social Network Analysis MOOC. Een onderwerp dat aansluit bij het onderzoek dat ik gedaan heb naar tagging binnen opnames van colleges, maar wat ook weer ver genoeg van mijn voorkennis lag om tamelijk uitdagend te zijn. En dat bleek ook wel toen ik de video’s met uitleg begon te bekijken en de wekelijkse huiswerkopdrachten begon te maken. De stappen waren groot, het vocabulaire dat gebruikt werd onbekend en de link tussen de huiswerkopdrachten en de colleges moeizaam. Ik heb getracht vol te houden, maar ben na 6 van de 8 weken afgehaakt omdat ik voorzag dat ik de eindtoets toch niet zou gaan halen.

Afgelopen weken gingen twee andere courses van start waar ik me voor ingeschreven had/heb: Blended Learning: Personalizing Education for Students en Big Data in Education. En een week of vijf geleden ben ik gestart met Statistics One. En de ervaringen tot nu toe stemmen niet echt heel positief.
Lees verder….

okt 252013
 

OnderWijs_met_ICT Ik schrijf lang niet van elk boek dat ik lees een bericht, ik moet er wel ook wat over te vertellen hebben. En bij het net uitgekomen (en pas volgende week vrijdag officieel gepresenteerde) “OnderWijs met ICT” is dat ook zo.

Want laat ik allereerst beginnen met mijn verbazing over de door de auteurs gekozen doelgroep: “studenten van 1e- en 2e-graads lerarenopleidingen, maar ook [..] professionals in het voortgezet onderwijs en het mbo”. Nou, voeg daar maar gerust beleidsmakers, onderwijskundigen en docenten uit het HBO-onderwijs aan toe. Want hoewel het boek inderdaad regelmatig terugvalt op de Kennisbasis ICT, gebeurt dat helemaal niet op een manier die storend is. En de voorbeelden en uitwerkingen in het boek sluiten in het algemeen prima aan bij de situatie binnen een gemiddelde HBO-instelling.
En aangezien de beide redacteuren en een aantal van de auteurs ook bij een HBO-instelling werkzaam zijn, had het me logisch geleken als ze dat opgevallen was.

Ik zou het boek in ieder geval zó willen adviseren aan docenten die bij mijn werkgever bezig zijn aan hun BKO of zelfs MKO assessment rond Mediawijsheid (dat is in dat geval niet zozeer gericht op “veilig internet gebruiken”, maar op het zinvol inzetten van ICT binnen je onderwijs, het “OnderWijs” zijn met ICT). Het boek geeft een prima overzicht in begrijpelijke termen op een aantal ook voor HBO-docenten relevante gebieden: interactief onderwijs via het web (“web 2.0”), mediawijsheid, de didactiek van het digibord, de elektronische leeromgeving, mobiel leren, digitaal toetsen, het leerlingvolgsysteem, games, internationalisering.
Lees verder….

okt 242013
 

Windows 8 op Mac Mini Ik begrijp dat Apple, nadat ze eerder al de diskette antiek gemaakt hebben, nu ook serieus werk maken van het uitfaseren van de DVD-speler. Na de Macbook Air, de Mac Mini moet nu ook de Macbook Pro er aan geloven.

Op zich heb ik daar ook geen probleem mee. En het blijft ook niet beperkt tot Apple apparaten alleen. Neem de ASUS Vivobook, daar mis je de DVD-speler ook bijna nooit in. Alleen soms, als je software met een beetje omvang wilt installeren, of natuurlijk als je een besturingssysteem wilt installeren. Dan is een DVD-speler toch wel fijn.
Natuurlijk kan Apple je daar wel bij helpen. Voor “slechts” €79,- kun je een externe Superdrive kopen met USB-aansluiting.

Je zou kunnen stellen dat Apple daarmee voor de DVD-speler niet hetzelfde doet als voor de diskette. Maar dat is niet helemaal waar. Ze maken duidelijk dat het niet langer een device is dat je altijd in elk apparaat beschikbaar moet hebben. En dat klopt inmiddels ook wel. In mijn werklaptop zit wel nog een DVD-speler (inclusief brander), maar het enige moment dat ik merk dat die er in zit is als ik de zijkant weer eens verkeerd vast pak (hij zit op een onmogelijke plek) en per ongeluk het knopje van de drive indruk (waardoor hij open springt).

Dus wat mij betreft is het nu een kwestie van aftellen. Maar dan vooral totdat er een ander gangbaar opslagmedium is voor software. Want zo’n installatie van Windows 8 of de update naar 8.1, die wil je toch eigenlijk niet over een netwerk doen? Zeker niet als je Mac(book) draadloos met dat netwerk is verbonden.
Windows 8 op Mac Mini
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Leuk hoor al die Apple apparaten zonder DVD-speler  Tags: ,
okt 232013
 

Pages iOS - EPUB export Toen ik vanmiddag op de iPad Mini keek zag ik dat er een hele lijst updates van applicaties beschikbaar was. Een mooie verzameling fel gekleurde icoontjes stonden op me te wachten. Ik wilde ze eigenlijk al weer “gewoon” installeren toen ik bij Pages een toevoeging zag die met toch net iets meer geïnteresseerd maakte in de update: “Je document omzetten in een e-boek door dit in de ePub-structuur te exporteren”.

Hé, dat was interessant. Want dat kon wel al op de Mac vanuit Pages, maar nog niet op iOS, dus nog niet rechtstreeks op de iPad, iPhone of iPod Touch zelf.

En natuurlijk had ik ook meteen zoiets van “eerst zien en dan geloven” want met iBook Author heeft Apple zich niet echt getoond als voorvechter van breed gedragen standaarden op e-boek gebied.

Ik moet bekennen dat ik nog geen tijd gehad heb voor een uitputtende test, maar wat ik tot nu toe gezien heb is bemoedigend.

Als test heb ik gebruik gemaakt van een van de voorbeeld sjablonen voor documenten die je in Pages kunt maken, namelijk het projectvoorstel. Daarnaast heb ik ook een Word 2010 document via Dropbox in Pages ingeladen en daarna geëxporteerd als ePub.
Lees verder….

VOR ICT Bijeenkomst over TPACK

 Gepubliceerd door om 22:55  VOR
okt 222013
 

VOR_logo Op woensdag 27 november 2013 organiseert de VOR divisie ICT een bijeenkomst over TPACK.
Sprekers tijdens deze bijeenkomst zullen zijn Petra Fisser (SLO), Karel Kreijns (Open Universiteit) en Natasa Brouwer-Zupancic (UvA).

Het programma ziet er als volgt uit:
12:30 – 12:45 Opening
12:45 – 13:30 Petra Fisser (SLO) – TPACK en meetinstrumenten
13:30 – 14:15 Karel Kreijns (Open Universiteit) – OER en TPACK
14:15 – 14:30 pauze
14:30 – 15:00 Natasa Brouwer-Zupancic (UvA) – TPACK in Professional Development in Higher Education
15:00 – 16:00 Actieve TPACK workshop
16:00 – 16:30 Afronding / borrel

Locatie: Studiecentrum Open Universiteit in Utrecht.
Toegang/deelname is gratis (ook voor niet-VOR leden), maar aanmelden is noodzakelijk.

Voor het inschrijfformulier en meer details over de inhoud van de sessies, zie deze pagina.