EPUB 3.0 export vanuit Pages 2.0 op iOS 7.x (iPad / iPhone / iPod Touch)

Pages iOS - EPUB export Toen ik vanmiddag op de iPad Mini keek zag ik dat er een hele lijst updates van applicaties beschikbaar was. Een mooie verzameling fel gekleurde icoontjes stonden op me te wachten. Ik wilde ze eigenlijk al weer “gewoon” installeren toen ik bij Pages een toevoeging zag die met toch net iets meer geïnteresseerd maakte in de update: “Je document omzetten in een e-boek door dit in de ePub-structuur te exporteren”.

Hé, dat was interessant. Want dat kon wel al op de Mac vanuit Pages, maar nog niet op iOS, dus nog niet rechtstreeks op de iPad, iPhone of iPod Touch zelf.

En natuurlijk had ik ook meteen zoiets van “eerst zien en dan geloven” want met iBook Author heeft Apple zich niet echt getoond als voorvechter van breed gedragen standaarden op e-boek gebied.

Ik moet bekennen dat ik nog geen tijd gehad heb voor een uitputtende test, maar wat ik tot nu toe gezien heb is bemoedigend.

Als test heb ik gebruik gemaakt van een van de voorbeeld sjablonen voor documenten die je in Pages kunt maken, namelijk het projectvoorstel. Daarnaast heb ik ook een Word 2010 document via Dropbox in Pages ingeladen en daarna geëxporteerd als ePub.

Hoe werkt het?
De export-optie zit onder de “Openen In” mogelijkheid van Pages.
Pages iOS - EPUB export
Daar kies je dan voor ePUB.
Pages iOS - EPUB export
Aansluitend kun je nog enkele metadatavelden van de ePub aanpassen. Niet heel erg veel, maar genoeg. Je kunt er ook voor kiezen om een afbeelding op de eerste pagina van het document als kaft in te stellen. Dan ziet je boek er tenminste netjes uit op de boekenplank van iBooks.
Daarna krijg je waarschijnlijk altijd wel een melding van bepaalde features die niet 100% geconverteerd konden worden. Daar zal hem natuurlijk nog wel een deel van de echte praktijktest in zitten: hoe erg is het als sommige zaken niet helemaal te vertalen zijn.
Pages iOS - EPUB export
Tot slot kies je de app om de ePub mee te openen. Dat kan ook bijvoorbeeld de Dropbox applicatie zijn zodat je het resultaat daar op kunt slaan en van daaruit waar je maar wilt naar toe kunt sturen (geen gedoe dus meer met Webdav of gedwongen winkelnering via iCloud).

In iBooks zagen de twee tests die ik tot nu toe gemaakt heb er goed uit. Mooi is dat ook de tabel uit het standaard projectvoorstel goed geconverteerd is. Ook het Word 2010 document dat ik exporteerde zag er netjes uit en de koppen die ik gebruikt had in Word (wel netjes met stijlen gemarkeerd) bleven behouden in Pages én werden omgezet naar een inhoudsgave in de ePub.

En is het ook een valide EPUB?
Pages iOS - EPUB export
Toch leek het nog even helemaal mis te gaan. Open in Sigil leverde een heleboel foutmeldingen op, de EPUB-validator van de idpf gaf maar één foutmelding, maar ik wist niet zeker of dat was omdat er maar één fout in zat of omdat hij gewoon niet verder kon dan die eerste melding.

Gelukkig bleek het mee te vallen. Sigil struikelt over de Epub omdat het een EPUB 3.0 bestand is en daar kan Sigil nog niet mee overweg. De foutmelding van de idpf validator (die hem correct als EPUB 3.0 identificeert) bleek inderdaad de enige fout te zijn.
In het epb.obf bestand staat deze XML: true
Als die weg is, dan zegt de validator “Congratulations! No problems were found”. Oftewel, de geëxporteerde was een valide EPUB 3.0. Netjes! Want dat speelde Pages op de Mac met EPUB 2.0 niet klaar.

Natuurlijk, ik sluit niet uit dat Pages met complexere exports meer problemen heeft, maar de voorlopige conclusie is zeker positief. Wordt dus vervolgd. Heb jij andere problemen gevonden of juist positieve ervaringen met andere documenten die je op deze manier geconverteerd hebt?

N.B. De minimum-eis voor Pages 2.0 is iOS 7.0. Je zult dus wel moeten updaten naar deze zoete versie van iOS om er gebruik van te kunnen maken!

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback
9 jaren geleden

Valid(-ish) EPUB 3.0 export from Pages 2.0 on iOS 7.x http://t.co/B4Co8Kzzys (n Dutch) via @ICTOblog #ios #pages #EPUB /ht

trackback

EPUB 3.0 export vanuit Pages 2.0 op iOS 7.x (iPad / iPhone / iPod Touch) http://t.co/vu8Qv2CMwR

Joost. de Laat
Joost. de Laat
9 jaren geleden

ePub 3 biedt toch de mogelijkheid om video te plaatsen en interactieve elementen. Voor zover ik kan beoordelen kan dat niet in de nieuwste versoe van Pages op iOS7. Video wordt omgezet naar afbeelding en de zogenaamde interactieve elementen in Pages zijn absoluut niet in beweging te krijgen in de ePub versie. Klopt jullie veronderstelling dan niet, of mis ik iets en zie ik iets over het hoofd.