Gaat BitTorrent ons redden van de NSA?

 Gepubliceerd door om 23:24  Internet
sep 302013
 

Bittorrent_labs Vandaag werd bekend dat BitTorrent nóg een nieuw experiment aan haar BitTorrent Labs heeft toegevoegd: BitTorrent Chat. Een chatdienst die geen (centrale) servers gebruikt, maar via het BitTorrent protocol werkt. Het experiment komt naast Sync (Dropbox vervanger), Live (Livestreaming) en Surf (Ok, dit is een meer ‘tradioneel’ BitTorrent experiment).

In alle gevallen staat versleuteling en onafhankelijk van centrale servers centraal. Natuurlijk is er ook hier de vraag of we dan met z’n allen niet weer afhankelijk worden van één bedrijf? Of komen er straks alternatieve (open source) clients die ook dit protocol ondersteunen voor deze functionaliteiten? De tijd zal het leren.

p.s. Hoewel het natuurlijk gewoon niet hoort dat we aan alle kanten in de gaten gehouden worden, kan ik me er voor dagelijks gebruik ook weer niet té veel zorgen over maken. Zo interessant ben ik namelijk niet.

Alle iPhones naast elkaar vergeleken

 Gepubliceerd door om 21:44  Algemeen
sep 292013
 

Er zijn mensen die zich afvragen: moet ik upgraden naar een nieuwe iPhone 5S of 5C? Immers, die zijn nóg beter en krachtiger dan de voorgaande modellen. Bovenstaand filmpje maakt voor een aantal gevallen duidelijk dat er vaak wel verschil is, maar (zo zeggen de makers) dat het lang niet altijd loont om te upgraden.

Dat wil zeggen, als snelheid je enige criterium is natuurlijk.

(via ijailbreak.com)

sep 272013
 

Tweet_verwijzing Ik moet zeggen dat ik zonder problemen vier jaar promotieonderzoek door gekomen ben zónder dat ik wist hoe ik een verwijzing naar een tweet op moest nemen in een artikel. Maar dat komt waarschijnlijk ook wel omdat ik geen artikelen over bijvoorbeeld de “Presidentsverkiezingen van 2012 in de VS” (het voorbeeld dat Mashable noemt) of andere onderwerpen die het echt noodzakelijk maakten om naar tweets te verwijzen.

In het algemeen kan ik me namelijk eigenlijk alleen voorstellen dat het zinvol/nuttig of zelfs acceptabel is om dat te doen als de tweet als medium relevant is. Zoals bijvoorbeeld wanneer je wilt verwijzen naar het feit dat een nieuwsitem voor het eerst via Twitter bekend gemaakt is of zo. Anders lijkt me namelijk dat er veel minder vluchtige en ongecontroleerde bronnen zijn dan Twitter waar je beter op kunt terugvallen.

EndnoteX5Maar goed, mocht je toch de behoefte hebben om naar een Tweet te verwijzen, dan kun je het via deze website eenvoudig doen, zonder lang na te hoeven denken over het format. Hier bij het bericht zie je een voorbeeld van zo’n tweet.
Toch lijkt me ook zo’n site niet ideaal. Liever zou ik de tweet dan opnemen in een referencemanager en van daaruit dan verwijzen in het artikel, zoals ik dat ook met de andere bronnen doe. Helaas kun je niet bij elke referencemanager de soorten items helemaal vrij instellen. Bij Mendeley kon ik dat niet zo snel vinden, maar bij EndNote kun je zelf referentie-types toevoegen en dan de layout bepalen. Toch iets handiger te beheren dan een losse site.

sep 262013
 

ios7 Zucht. Meer kan ik er eigenlijk niet van zeggen. Waarvan? Van het bericht dat Apple blijkbaar ongevraagd de update van iOS 7 naar apparaten stuurt die nog niet van een upgrade voorzien zijn. Nee, de update wordt niet automatisch / ongevraagd geïnstalleerd, zo zot is het gelukkig nog niet. Maar hij is, zo begrijp ik, ook niet van je toestel af te gooien als je hem nog niet wilt installeren. Voor mijn iPhone 4S met iets meer dan 900MB vrije ruimte zou het waarschijnlijk betekenen dat ik opeens bijna geen vrije ruimte meer over heb. En de enige manier om die ruimte terug te krijgen is dan eerst nóg meer vrije ruimte te maken (omdat de update uitgepakt moet kunnen worden op het toestel) en dan de update te installeren.

Maar ik wil (nog) geen iOS 7. Ik vind mijn toestel prima zo. Apple, blijf er vanaf!

sep 252013
 

Amazon_Mayday De kans dat ik ooit een Amazon Kindle tablet zal kopen is heel klein. Het ecosysteem is nóg een graadje geslotener dan dat van Apple en de iPad, maar het blijkt voor een groep, met name Amerikanen, heel goed te werken. En op zich is dat ook wel te begrijpen. Je koopt een tablet waarmee je o.a. je boeken die je bij Amazon koopt kunt lezen, je kunt via Amazon Prime video’s bestellen/kijken (niet in Nederland beschikbaar). De belangrijkste apps zijn er gewoon: Skype, Evernote, Facebook, Spotify, Netflix, Pinterest, Angry Birds, ik heb geen complete lijst beschikbaar, maar het lijkt er allemaal te zijn.

En ik maakte zojuist al het voorbehoud van “met name Amerikanen” omdat Amazon, ondanks haar voorzichtige expansie over de rest van de wereld, net als Apple een bedrijf is dat nog steeds primair de thuismarkt in de VS bedient. En dat betekent dat de nieuwe Kindle tablets die het bedrijf introduceert op het moment nog niet eens in Nederland te koop zijn. En dat is dan op zich wel weer jammer, want ze bieden, wel veel functionaliteit voor hun geld. En hebben nu zelf een ingebouwde Genius Bar in de vorm van de “Mayday” knop! 😉
Lees verder….

sep 232013
 

SURFAcademy_logo Wie alles wil weten over het veilig online toetsen, al dan niet met apparaten die de studenten zelf mee nemen, kan de komende tijd terecht bij SURFAcademy, en je hoeft en niet eens de deur voor uit, het zijn namelijk twee online webinars:

De eerste vindt plaat op 30 september 2013 van 15.00 uur tot 16.00 uur en heeft als titel: “Veilig digitaal toetsen met de secure test environment 2.0” en wordt verzorgd door de Universiteit Wageningen. Inschrijven moet/kan via deze pagina.
Twee weken later, op 11 oktober 2013 van 15:00 uur tot 15:45 uur gaat het over “Students want to take exams on their own PC – how to BYOD for digital exams?“. Deze sessie is (zoals de titel al doet vermoeden) in het Engels. Ook hier is inschrijven noodzakelijk en dat kan via deze pagina.

In beide gevallen is deelname gratis (voor bij SURFnet aangesloten instellingen).

Mocht je je vooraf al willen inlezen, dan kun je ook nog terecht bij SURF voor de “Richtsnoer Veilige digitale toetsafname” met daarin 3 casusbeschrijvingen van instellingen over hun toetsinfrastructuur en de maatregelen die ze genomen hebben om de beveiliging ervan te verbeteren.

sep 222013
 

Making_Collaborative_Videos Op het Techsmith weblog staat een uitgebreide uitleg over een manier waarop docenten met behulp van Skype, Google Hangouts en Camtasia Studio instructievideo’s kunnen produceren. Het is een filmpje van 9 minuten, maar het is dan ook een tamelijk omvangrijke werkwijze. Maar ja, als je wél beschikt over Camtasia Studio en voor het overige geen geld wilt (kunt) uitgeven, dan is dit een mogelijke werkwijze.

sep 192013
 

Quickoffice Eerlijk is eerlijk: het aantal keer dat ik in een maand een Office-document op mijn iPad probeer te bewerken, kan ik op de vingers van één hand tellen. Openen / lezen wellicht wel nog (vooral als het document in mail meegestuurd is), maar bewerken doe ik toch meestal alleen op mijn laptop of desktop.

Dus heel erg warm wordt ik niet van het gegeven dat Quickoffice, onlangs gekocht door Google, nu niet alleen voor Google Apps gebruikers gratis is, maar voor iedereen. Op zowel iOS als Android.
Dus als je een app nodig hebt om Office bestanden te bewerken op je iOS of Android toestel, dan hoef je daar nu geen euro meer voor uit te geven.
De reacties op Engadget zijn ook niet heel erg positief. Iemand die er wél tevreden over is?

sep 182013
 

github_stl_history Nice! Github, de online Git-repostory voor software heeft nu ook ondersteuning gekregen voor STL-bestanden. En niet zomaar, de site is in staat om de verschillen tussen versies van een STL-bestand grafisch weer te geven.

Voor wie niet weet wat een STL-bestand is: het is een redelijk universeel ondersteund bestandsformaat dat (o.a.) gebruikt wordt voor 3D-printers. Je maakt dan bijvoorbeeld een model in Sketchup en exporteert dat dan naar STL om van daaruit in de software van je 3D-printer te laden en te printen.
Nu kun je tussentijdse versies van dat STL-bestand bewaren op Github. Niet alleen kunnen anderen dan gebruik maken van dat bestand, maar ze kunnen (zoals je in de animated gif hier bij het bericht kunt zien – credits Github) ook interactief door de verschillende voorgaande versies bladeren en de verschillen ook daadwerkelijk in het 3D-model zien.
En dat is heel mooi, want het is niet “slechts” het vergelijken van regels met tekst (zoals bij programmacode), maar het netjes achter elkaar zetten en in elkaar laten overgaan van de 3D-modellen.

(via Github en Techcrunch)

Bekijk de Troonrede in 360 graden

 Gepubliceerd door om 08:00  Video, Weblectures
sep 172013
 

360graden_troonrede_bron_foto_NOS Als je vanmiddag om 12:30 uur de Troonrede bekijkt via de NOS-website dan kun je zelf kiezen wat je te zien krijgt. De NOS heeft namelijk een 360-graden camera opgesteld in de Ridderzaal. Je kunt tijdens de livestream zelf bepalen welk deel van die 360-graden je te zien krijgt. Morgen staat de opname eveneens in 360-graden formaat online.

Om de video te bekijken heb je ofwel Flash versie 11 of een iPad of iPhone met minimaal iOS 6 nodig. Er is (nog) geen ondersteuning voor Android (of oudere versies van iOS).
Zou dit een oplossing zijn voor colleges met veel interactiviteit? Zodat je bij de livestream en ook de opname zelf kunt bepalen welk deel van de collegezaal (leslokaal) je in beeld wilt hebben? Waarschijnlijk wordt het dan nog wat leger op de voorste rijen of zou je daar dan juist nog meer de meest gemotiveerde studenten kunnen verwachten? 🙂