Persberichten

 Gepubliceerd door om 08:52  Media, Promotie, Recorded Lectures, Weblectures
jan 312012
 

SF_persbericht Ik schreef gisteren al kort even over de eerste Mediasite Usergroup Europe bijeenkomst in Amsterdam. Ik deed daar mee aan de ronde presentaties in Pecha Kucha stijl.
Voorafgaande aan de bijeenkomst had Sonic Foundry me gevraagd of ik wellicht een quote zou willen sturen over de bijeenkomst die ze dan konden gebruiken in een persbericht dat ze op de dag zelf wilden uitsturen.
Natuurlijk, geen probleem, dus mailde ze ik een uitspraak in het Engels.
Lees verder….

Rare Gadget: GoJo Hands Free

 Gepubliceerd door om 07:35  Grappig, Hardware
jan 312012
 

http://www.youtube.com/watch?v=XZz9x9FUbyU

Bij CNET zeggen ze erover:

Chalk this one up as one of those products that falls into the stupid but brilliant category.

En inderdaad, de GoJo Hands Free ziet er tamelijk dom uit: een flexibele hoofdband met aan één kant een zuignap. Idee is dat je je smartphone, mobieltje, draadloze telefoon of zelfs je vaste telefoon eronder klemt zodat je handsfree kunt bellen.
Binnen één seconde vast en het werkt met alle telefoons. En dat voor de prijs van slechts $10,- voor (in de VS) maar liefst 4 exemplaren van de GoJo Hand Free. Zodat je hele familie er een kan hebben. Je betaald wel nog 2 x $7,95, maar dat zou het totaal dan op $25,- brengen voor 4 van die dingen.
Niet heel duur, maar wel heel raar. En zover bekend niet in Nederland te koop. Gelukkig maar?

p.s. het muziekje dat onder het filmpje zit, is een van de standaard muziekjes die bij iMovie worden meegeleverd. Ook niet echt iets om het professioneel te laten klinken.

jan 302012
 


Tijdens de eerste MUG Europe Forum 2012 vandaag heb ik een presentatie verzorgd in Pecha Kucha stijl. Dat betekent: 20 dia’s die elk automatisch 20 seconden getoond worden (en waarna dus dan ook automatisch de volgende dia verschijnt).

Het was voor mij voor het eerst dat ik zo’n presentatie verzorgde, dus ik vond het vooraf best wel spannend. Het vergt een andere manier van dia’s maken (20 dia’s is best veel, maar je kunt per dia niet veel toelichten dus het moet vooral ook visueel snel zichtbaar zijn waar het over gaat) en je hebt geen tijd om ter plekke te bedenken wat je wilt zeggen. Dus waar ik normaal gesproken de grote lijnen van de presentatie en mijn verhaal helder heb, had ik nu toch wat meer voorbereid wat ik persé per dia wilde overbrengen. Dat maakte het ook wat gemakkelijker om dat dan in het Engels te doen.
Lees verder….

Aantekeningen maken voor mannen

 Gepubliceerd door om 07:27  Tip
jan 302012
 

The Art of Manliness
Goed, je zou kunnen stellen dat de post “Write This Down: Note-Taking Strategies for Academic Success” met daarin uitgebreide uitleg over hoe je als student het beste aantekeningen zou kunnen maken tijdens een les/college (inclusief het daarna uitwerken ervan) helemaal niet alleen voor mannelijke studenten bedoelt is. Dat is ook zo, vrouwelijke studenten hebben er net zoveel aan.

Maar het is een post die onderdeel is van een website die heet: “The Art of Manliness” met als ondertitel “reviving the lost art of manliness”, dus tja. Je kunt er berichten vinden die de man weer leren man te zijn. Dus o.a. antwoorden op vragen als hoe knoop een een stropdas?, hoe snij je een kalkoen aan tijdens Thanksgiving?, hoe scheer je je zoals je opa dat deed? (nat natuurlijk!). Het is een grappig, serieuze site. Voor mannen én voor vrouwen.

(getipt door Lifehacker.com)

jan 292012
 

HTML5 video versus Flash video

HTML5 video versus Flash video

Er was een tijd dat uitzoeken “wat werkt er met video via internet?” gewoon betekende dat er gekeken werd wat er wel en niet mogelijk was. Sinds de iPhone en zeker sinds de komst van de iPad is het veranderd in een “Apple versus Flash” discussie. En daar heb je als aanbieder van video (en dat zijn ook docenten, bloggers, onderwijsmateriaal ontwikkelaars) helemaal niets aan. Je wilt namelijk gewoon dat “iedereen” je video’s kan bekijken.

Dat Longtalevideo dit onderzoek laat uitvoeren is op zich geruststellend. Zij maken de bekende JW player die zowel ondersteuning heeft voor Flash-video als HTML5-video. Voor hen zijn de verhoudingen interessant, maar ze hoeven ze ook niet te overdrijven.

De samenvatting op dit moment: 33% van de browsers kan niets met HTML5-video, 8% kan niets met Flash-video. MP4 en WebM hebben beiden 50% ondersteuning, en voor veel van de andere features is het een zooitje.

Scannen naar PDF met Adobe Acrobat X

 Gepubliceerd door om 11:18  Tip, Tools
jan 282012
 

Acrobat X Scannen naar PDF

Dit is even een post voornamelijk voor mezelf omdat ik weet dat ik dit over een maand of zo weer vergeten ben. Hoewel ik het meeste scanwerk thuis met de Fujitsu ScanSnap S1500 doe, heb ik ook wel eens boekjes (handleidingen en zo) die ik liever niet uit elkaar haal of die door hun bladspiegel beter als boekje ingescand kunnen worden dan als losse vellen (door de manier waarop de pagina’s op de losse vellen papier gedrukt zijn). Ik heb nog steeds een al tamelijk oude HP PSC 2175 all-in-one staan, die het dankzij de Sitecom LN-308 waar hij op aangesloten is nog prima doet voor de incidentele print én dus voor dit soort scans.

Maar Adobe Acrobat X weigerde om scans te maken naar PDF. Elke keer als ik de Scan naar PDF optie gebruikte dan liep het programma vast. Een tip op het Adobe forum zorgde er voor dat het in mijn geval nu wél werkt. Ik kies voor “Aangepaste scan”, dan de scannerdriver zoals hij weergegeven wordt door de Sitecom en de knop “Opties” er naast. Bij de Scanneropties kies ik “Native-modus” en “Eigen interface van scanner weergeven”. Dan klik ik op OK om terug te keren naar het scannerscherm. Ik zet “Gescande PDF optimaliseren” en “Doorzoekbaar maken (OCR maken)” uit. Ik zet wél het vragen voor het scannen van meerdere pagina’s op aan.
Als ik dan op “Scannen” klikt verschijnt de standaard interface die de Sitecom laat zien voor het scannen. Ik maak geen voorbeeld, maar scan rechtstreeks. Na elke pagina vraagt Adobe of ik verder wil. Dat geeft mij de tijd om de volgende pagina’s klaar te leggen en dan te scannen.

Pas als alle pagina’s binnen zijn, roteer ik ze allemaal tegelijkertijd en voer ik OCR (tekst achter afbeelding) uit zodat de PDF te doorzoeken is en ik tekst indien nodig kan knippen en plakken uit het PDF-document.
Waarschijnlijk werkt dit niet bij alle oude scanners, maar voor mij was het dé tip en die moest ik even vastleggen om niet te vergeten.

jan 272012
 

Eduroam Companion App

Eduroam Companion App

Ik kwam hem tegen in een tweet van Kirsten Veelo: de eduroam companion App for iPhone and iPad.
Het is zo’n applicatie die je eigenlijk altijd op je iPhone of iPad geïnstalleerd moet hebben en wellicht maar een paar keer per jaar nodig zult hebben. Je kunt er namelijk zien waar je allemaal via Eduroam op internet kunt. Als je onderwijsinstelling ondersteuning biedt voor Eduroam, dan kunnen medewerkers en studenten overal (in Nederland en in het buitenland) waar instellingen en bedrijven zijn die Eduroam ondersteunen gratis gebruik maken van het draadloos netwerk.

Op zich heb je namelijk de applicatie meestal niet nodig. Als je Eduroam één keer hebt ingesteld op je laptop, iPad, iPhone, dan maakt die automatisch verbinding als het netwerk binnen bereik komt. Maar het kan wel handig zijn als je op zoek bent naar een plekje waar je even het netwerk op kunt. Zeker als je een iPad met alleen Wifi of een iPhone met een wat beperkter data abonnement hebt.
Natuurlijk werkt Eduroam ook in combinatie met Android toestellen, een versie daarvoor is in de maak.

De applicatie is gratis te downloaden via de App-store van Apple.

jan 272012
 

Archos 35 Smart Home Phone

Archos 35 Smart Home Phone

Toen ik het bericht bij Reghardware over de test van de Archos 35 Smart Home Phone voorbij zag komen, wist ik dat ik het toestel al een keer eerder gezien had. En dat klopt, hij is juni 2011 aangekondigd door Archos en dan nu dus beschikbaar.

De reviewer maakt al meteen in het begin duidelijk dat, wat je er van wilt vinden, er toch wel een sterk punt aan het toestel zit:

Before we get into the long grass, let me say right away that this Android Wi-Fi/DECT dog’n’bone can run Skype and not just for audio but for video calls too. If it didn’t, I’d suggest you stop reading now, but since it does, I’ll ask you to bear with me.

De review is niet negatief over het toestel, ze geven hem een 75% score. Maar met een drukgevoelig scherm en niet capacitive touch zoals de meeste moderne smartphones, en een (blijkbaar) wat raar beeldformaat waardoor niet alle applicaties draaien, blijft het het waarschijnlijk net niet.
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Archos 35 Smart Home Phone – thuistelefoon op Android  Tags: , ,
jan 262012
 

Schermafbeelding in Word 2010 Zo denk je dat je Word heel aardig onder de knie hebt en zo kom je een hele mooie tip tegen van een feature die je nog niet kende. André Manssen wijst op de mogelijkheid om in Word 2010 heel eenvoudig schermafbeeldingen in te voegen. Zonder extra applicaties, zonder het gebruik van de Printscreen knop (en de bijbehorende mega-afbeeldingen). Gewoon via het menu Invoegen > Schermafbeelding.
Heel aardig daarbij vind ik dat je in het schermpje dan meteen, in klein formaat, de afbeeldingen ziet staan van alle vensters die je op dat moment open hebt. Klik je op zo’n afbeelding, dan wordt die meteen ingevoegd.

(getipt door André Manssen)

Blijf van onze docenten af!

 Gepubliceerd door om 08:47  Onderwijs
jan 262012
 

Ik geef geen les in het voortgezet onderwijs, maar ik woon ook niet in de Verenigde Staten en schreef toch over PIPA/SOPA aangezien sommige zaken nou eenmaal breder zijn dan ze in eerste instantie lijken.
Vandaag vindt een landelijke stakingsdag plaats in het voortgezet onderwijs. Landelijk betekent in dit geval zo’n 20.000 stakers op tenminste 723 scholen. Dat is veel. Want als er iets is waar veel docenten een gruwelijke hekel aan hebben, dan is het wel staken. Je laat immers je leerlingen/studenten in de steek op die dag, zo lijkt het.

Waar gaat het over? Directe aanleiding is het wetsvoorstel van minister Marja van Beijsterveldt. In de wetswijziging staat dat de zomervakantie een week ingekort wordt en dat het aantal lesuren op 1040 blijft staan terwijl met de onderwijsvakbonden afgesproken was deze te verlagen naar 1000. Maar als je de opiniebijdrage leest van Gerard Olthof, rector van het Mencia de Mendoza Lyceum in Breda en onderwijsbestuurder, in de Volkskrant van vandaag getiteld “Leraren zijn minachting politici beu, en ze hebben groot gelijk“, dan zie je dat het veel dieper zit.
Maar als dat zo is (en het komt heel herkenbaar voor van de tijd dat ik zelf HBO-docent was), dan helpt staken door de docenten zelf toch ook niet meer?
Lees verder….