sep 302011
 

Ik moet bekennen dat ik het nog nooit heb hoeven doen, maar stel dat je voor een klas, een bibliotheek, een trainingscentrum regelmatig 10 to 30 iPads tegelijkertijd moet opladen. En dat je ook van tijd tot tijd op al die iPads de applicaties wilt updaten of nieuw applicaties moet installeren. Dan heeft Griffin nu een oplossing voor je met de MultiDock.

Per MultiDock kun je 10 iPad aansluiten. Ze worden dan tegelijkertijd opgeladen. Je kunt op de MultiDock een laptop of Macbook plaatsen en dan de 10 iPads via iTunes onderhouden (back-uppen/apps installeren etc). Je kunt zelfs tot 3 MultiDocks aan elkaar koppelen en zo 30 iPads tegelijkertijd opladen en onderhouden.

Ik zou wel eens een screenshot willen zien van iTunes met daar 30 iPads aan gekoppeld, lijkt me toch ook wel een heel apart gezicht. Denk dat dat dan ook niet zo heel handig meer werkt. Goedkoop is het geheel niet, de adviesprijs is $699,99 per MultiDock. Maar ja, mocht je inderdaad zo veel iPads moeten beheren dan lijkt me dit een handige oplossing.

(getipt door nothingbuttablets.com)

sep 292011
 

Wauw, wat een stroom berichten naar aanleiding van de aankondiging van de nieuwe Kindle modellen gisteren. Zo veel aankondiging is normaal gesproken voorbehouden aan Apple, en die komen “pas” volgende week dinsdag met een nieuwe iPhone en zullen dan vergelijkbare aandacht krijgen. Wat me opvalt is dat veel technologie bloggers/journalisten net lijken op een paar kleine kinderen op een speelplaats. Zodra er een nieuw kindje bij komt in de klas hopen ze dat die het dominante kind uit de groep eens flink op zijn gezicht slaat zodat die wat minder dominant is en zijn plek leert kennen. Als je het zo opschrijft, dan zie je hoe belachelijk dat roepen om een “iPad Killer” apparaat is. En Amazon doet er verstandig aan om weliswaar een beetje gebruik te maken van die hoop, maar zou dom zijn om meteen al dat directe gevecht aan te gaan.

Maar goed, wat weten we van de nieuwe producten van Amazon? Nou, ten eerste kunnen we niet alle drie de modellen bestellen vanuit Nederland en als je ze wel kunt bestellen gaat het om iets andere bedragen dan je in alle berichten leest.

Lees verder….

Feed2JS heeft *NU* hulp nodig!

 Gepubliceerd door om 08:44  Internet, Tools
sep 282011
 

Vandaag wil ik je aandacht vragen voor een dienst die een privé initiatief is van één persoon, waarvan ik lang geleden zelf ook gebruik van maakte, maar die nu dreigt te verdwijnen: Feed2JS. Met Feed2JS kun je eenvoudig een RSS-feed omzetten in een stukje Javascript waarmee je de berichten kunt tonen als onderdeel van een website, leeromgeving, weblog. Alan Levine stond aan de basis van het script dat je kunt downloaden en zelf kunt hosten, maar ook kunt runnen vanaf “zijn” server. In dat laatste geval hoef je dus zelf helemaal niets te doen. Probleem is echter dat die dienst veel bandbreedte kost. Alan had tot voor kort een plek waar hij dat script kon hosten, je hebt er blijkbaar een dedicated server voor nodig gezien het aantal gebruikers, maar moest in september uitwijken naar betaalde ruimte. En dat kan hij niet blijven doen. De hostingkosten voor de maand september lijken op zo’n $200 uit te komen.

Hij heeft dus hulp nodig. Een optie is om geld te doneren via de ‘donate’ knop op deze pagina. Dat helpt even, maar eigenlijk is Alan gewoon op zoek naar iemand die de faciliteiten heeft om hem een dedicated serverlocatie aan te bieden zonder dat het geld kost. Ben jij zo iemand of ken jij zo iemand? Laat het Alan dan weten!
Zoals gezegd, ik ben zelf geen gebruiker meer, maar ik zou het jammer vinden als zo’n toch nog veel gebruikte dienst moet verdwijnen door gebrek aan geld.

 Reacties uitgeschakeld voor Feed2JS heeft *NU* hulp nodig!  Tags: , ,

Slideshare stapt over op HTML5

 Gepubliceerd door om 21:07  Internet, Tools
sep 272011
 

Slideshare HTML5 En weer wordt Adobe Flash een beetje minder relevant. Ook Slideshare is nu bijna helemaal over op HTML5 in plaats van Flash als het gaat om het aanbieden van presentaties via hun dienst. Voor de duidelijkheid: ik heb helemaal niets tegen Flash. Integendeel, ik ben van mening dat veel kritiek op Flash het gevolg is van de kruistocht van enkele tegenstanders, maar dat terzijde.
Als een site gelijke functionaliteit in HTML5 weet te bieden als dat ze voorheen al in Flash deden, dan zul je mij niet horen mopperen.

Perfect werkt het ook bij Slideshare nog niet helemaal. Het schermvullend weergeven van een presentatiebestand op mijn iPad lukt niet echt. En de interface ziet er wel heel erg strak en grijs (lees: saai) uit. Wel fijn is dat er in ieder geval op dit moment nog geen advertenties te zien zijn in die mobiele interface.
Slideshare HTML5

Slideshare is toch nog niet overal van de Flash af. Ik zag dat het PDF-document van mijn posterpresentatie van vorig jaar wel nog gewoon Flash gebruikt. Dat document wordt ook niet getoond in de mobiele weergave van de site. Schakel je om van de mobiele weergave van de site naar de desktopweergave, dan zie je het document wel, maar kun je hem niet op de iPad bekijken vanwege het gebrek aan Flash.

 

 

sep 262011
 

Nee, ik ga niet mopperen op het feit dat Spotify nu vereist dat je een Facebook account hebt om van hun dienst gebruikt te maken. Dat is hun keuze, geen verstandige lijkt me, maar ik neem aan dat er nou eenmaal enig wisselgeld betaald is om de integratie met Facebook voor elkaar te krijgen.
Nee, ik wil je even wijzen op een tip van Lifehacker.com met betrekking tot het verschijnsel dat Spotify informatie over alle tracks die je afspeelt binnen de applicatie post op Facebook.

Ik vind het helemaal geen probleem om af en toe een verwijzing naar een track online te plaatsen via Twitter en/of Facebook. Maar ik heb een intense hekel aan autoposters die zomaar over alles wat ik doe een update sturen. Gelukkig kun je dat uitzetten in dit geval.
Je moet daarvoor de Spotify applicatie opstarten. Dan ga je naar Edit > Preferences. In het vak “Facebook” zet je nu het vinkje uit bij “Get personal recommendations by sending music you play toe Facebook’s Open Graph”. En klaar ben je. Handig. Maar jammer dat je er naar moet zoeken om het uit te kunnen zetten.

 Reacties uitgeschakeld voor Maak Spotify iets meer privé op Facebook  Tags: , ,

Workshop Video op mobiele devices

 Gepubliceerd door om 20:47  Android, iOS, SURF
sep 252011
 

Ik had hem afgelopen week al kort even genoemd in een bericht over de verschillende SURFacademy workshops die de komende tijd plaats vinden (en inmiddels plaats hebben gevonden), maar ik wilde hem toch nog even apart noemen: de Workshop Video op mobiele devices die op 4 oktober a.s. voor het eerst zal worden aangeboden.

In de workshop, die door Ivo Reints van SURFnet en mijzelf zal worden verzorgd, komt het gebruik van video op mobiele devices aan bod. We kijken naar de didactische meerwaarde van mobiele video, het bekijken van video op een mobiel apparaat en het maken van video op een mobiel apparaat.

Uitgangspunt is steeds de context van het onderwijs, dus het bekijken en/of maken van video door studenten of de docent.
Hoewel wij dingen zullen uitleggen en demonstreren is het een workshop, dus de deelnemers gaan zelf aan de slag. We regelen een aantal apparaten (een aantal HTC Android smartphones, een Galaxy Tab 7 inch, een Galaxy Tab 10 inch, en een iPad 2), maar als je zelf een ander mobiel apparaat hebt waarmee je online video kunt bekijken en/of maken, neem die dan zeker mee.

Aanmelden kan via deze pagina. Er is absoluut geen voorkennis vereist, deelname is gratis voor bij SURFnet aangesloten instellingen.

Graag tot 4 oktober in Utrecht! 🙂

sep 242011
 

Het filmpje is al wat ouder (juni 2011), maar omdat het een technologie laat zien die vanzelfsprekend zou moeten zijn (en nog niet is) wil ik hem toch even laten zien.
Wat je hier ziet is het gebruik van een digitaal schoolbord van Smart (een Smartboard dus). En in eerste instantie lijkt dat niet zo nieuw/vreemd. Het is al heel lang mogelijk om video en audio te combineren met het beeld van een laptop of computer. En als je die computer aan een Smartboard hangt, dan kun je dus op het Smartboard tekenen terwijl de mensen aan de andere kant mee kunnen kijken. Minder vanzelfsprekend is echter dat op het Smartboard de video van de videoconferencing sessie getoond wordt. Vooral als je bedenkt dat, op het moment dat die video er bij geplaatst wordt, de afmetingen van het beeld van het Smartboard zelf aangepast worden zonder dat het Smartboard opnieuw gekalibreerd hoeft te worden.
Dat kan alleen door een hechte integratie van de Smartboard software en de Cisco software voor de videoconference. Die hechte integratie zorgt er ook voor dat de mensen aan de andere kant ook kunnen interacteren met de materialen die op het Smartboard getoond worden. Je kunt dus met meerdere groepen samenwerken op afstand, brainstormen, aantekeningen toevoegen etc.

Geen prijskaartje bij mij bekend. Cisco kennende zal het waarschijnlijk echter niet goedkoop zijn. Toch is het te hopen dat het ook het onderwijs weet te bereiken.

(getipt door CBCI Telecom’s blog)

sep 222011
 

Laat ik beginnen met het “slechte” nieuws: je kunt de Origo voorlopig nog niet kopen voor jezelf of voor je kinderen. Via Twitter laten de ontwikkelaars weten dat het bij een “alles gaat probleemloos” scenario nog 18 maanden zal gaan duren. Tweede stukje slechte nieuws: hij gaat 3x zo duur worden als een XBOX 360. Nou blijken de verwachtingen van hoeveel dat dan weer is nogal uiteen te lopen. Op tested.com komen ze dan uit op $1500, terwijl ook hier de ontwikkelaar (via Twitter) denkt aan $800.

Duidelijk is dat het hoe dan ook geen goedkoop speeltje zal worden, maar een bedrag van <$1000 is goedkoper dan dat nu een bouwpakket 3D printer is. Als je rekening houdt met een ontwikkeltijd van nog 18 maanden, dan zou het wellicht haalbaar/realistisch moeten zijn. Maar dan het idee zelf: een 3D printer voor je 10 jaar oude kind. Zou jij er een aanschaffen? Zou ik er een aanschaffen? Lees verder….

Bibliotheken in de VS en in Nederland…

 Gepubliceerd door om 22:55  eBooks
sep 212011
 

Kindle DX en iPod Touch Twee berichten vandaag, die kort na elkaar in Google Reader voorbij kwamen deden me zuchten. Het eerste bericht was van de Volkskrant. Daarin werd melding gemaakt van het openen van een bibliotheek op het station van Haarlem. “Het gaat volgens de NS en overkoepelende organisatie Probiblio om de eerste stationsbieb van Europa” schrijft de Volkskrant. De nieuwe bibliotheek richt zich op forensen die in de ochtend- en avondspits een boek willen lenen schrijft de Volkskrant verder. Terug brengen van het boek kan ook in de bibliotheek van hun eigen woonplaats (als die nog niet weg bezuinigd is natuurlijk). Wordt het in Haarlem een succes, dan komen er meer bibliotheken in stations.

Het tweede bericht is afkomstig uit de Verenigde Staten. Daar kondigde Amazon aan dat het vanaf nu mogelijk is om bij 11.000 bibliotheken boeken te lenen via de Kindle. Dat kan het apparaat van Amazon zijn, maar ook de Kindle software op de iPhone of je laptop/Macbook/tablet.

Wordt je daar nou niet stil van? Wij zijn trots op een bibliotheek in een station waar ik een boek op papier kan lenen. En we gaan straks nog meer van die kamertjes op stations inrichten waar we dan boeken op papier gaan opslaan die we kunnen uitlenen. En de boeken die dan bij een andere bibliotheek ingeleverd worden, worden dan weer met vrachtauto’s (of wellicht met de trein?) vervoerd naar die kamertjes (lees: bieb op het station) waar ze vandaan kwamen….

Het alternatief is dat je die boeken op een dun, compact, handzaam, eenvoudig apparaat leest zonder dat er fysieke producten hoeven te worden vervoerd. En als je aantekeningen maakt in dat boek, dan krijg je geen boete, maar dan worden die netjes in de cloud opgeslagen. En als je dan besluit om het boek te kopen, dan zijn al die aantekeningen bewaard gebleven!

Ik krijg tegenwoordig regelmatig te horen dat “niet iedereen zo is als ik ben” of dat “er nou eenmaal mensen zijn die graag van papier lezen in plaats van elektronisch”. Als ik zulke ontwikkelingen in de VS zie, dan weet ik inmiddels dat ik gewoon 5 jaar moet wachten. Dan zijn we hier in Nederland ook zo ver.

[Update 22-9-2011 12:25] Even een kleine update/nuancering/slag om de arm. In het bericht hierboven zeg ik dat je de boeken die je bij de bieb in het station leent ook op andere plekken kunt inleveren. Dat deed ik op basis van dit bericht op nu.nl waar staat “Zij kunnen dat boek later in de bieb van hun eigen woonplaats terugbrengen”. Via Twitter geeft Henriette Adema van de Bibliotheek Haarlem aan dat inleveren in andere steden of de lokale bieb (nog) niet kan.
Als dat inderdaad zo is (en blijft!), dan valt dat stukje van mijn argumentatie weg. Blijft nog steeds wat mij betreft dat het als ontwikkeling schril afsteekt tegen het vooruitzicht van de digitale beschikbaarheid van boeken die in de VS nu geboden wordt.

sep 202011
 

Natuurlijk had ik eigenlijk eerst even moeten wachten totdat ik zelf toegang heb tot de “Hangouts with extras”. Zodat ik zelf eerst kon testen hoe goed de extra opties zijn. Maar ik wilde er toch al even aandacht aan besteden. Want de specificatielijst is veelbelovend:

Hangouts with extras
Spending time together goes hand in hand with actually doing things together. Dinner with family can easily turn into movie night at the local theater, for instance. And running into old friends can inspire anything from photo sharing to vacation planning. Hangouts has always included a basic set of in-room actions (like group chat and co-viewing of YouTube videos), but we want to make it easier to do a lot more.

That’s why we’re previewing some extras, including:
Screensharing: for when you want to show off your vacation photos, your high score, your lesson plan or whatever else is on your screen
Sketchpad: for when you want to draw, doodle, or just scribble together
Google Docs: for when you want to write, plan or present something with others
Named Hangouts: for when you want to join or create a public hangout about a certain topic (like fashion or music or sports…) (bron)

Even samengevat: met Google+ Hangouts kun je (straks) met maximaal 10 personen tegelijkertijd, gratis, videoconferencen én je desktop delen. Stel je eens voor wat dat betekent voor projectgroepjes in het onderwijs? Zowel voor medewerkers/docenten als voor studenten?
Die kunnen gewoon bij Google+ Hangouts terecht om samen te werken aan documenten. Helemaal als dat voor Google Docs gebeurt, want dan kunnen ze allemaal tegelijkertijd editen.

Voor grote groepen, webinars voor meer dan 10 personen is Google+ Hangouts nog niet geschikt. Er is wel sprake van een “Hangouts On Air” waarbij een onbeperkt aantal mensen mee kan kijken, maar dat is blijkbaar voorlopig nog voorbehouden aan een selecte groep gebruikers.

Als Google dit gratis en betrouwbaar aan gaat/kan bieden, dan denk ik dat een aantal leveranciers van concurrerende diensten moord en brand zullen schreeuwen. Want dat zou de online videoconferencing/samenwerken markt op zijn kop zetten.

 Reacties uitgeschakeld voor Gaat Google+ straks Adobe Connect Pro vervangen in het onderwijs?  Tags: , ,