Bibliotheken in de VS en in Nederland…

Kindle DX en iPod Touch Twee berichten vandaag, die kort na elkaar in Google Reader voorbij kwamen deden me zuchten. Het eerste bericht was van de Volkskrant. Daarin werd melding gemaakt van het openen van een bibliotheek op het station van Haarlem. “Het gaat volgens de NS en overkoepelende organisatie Probiblio om de eerste stationsbieb van Europa” schrijft de Volkskrant. De nieuwe bibliotheek richt zich op forensen die in de ochtend- en avondspits een boek willen lenen schrijft de Volkskrant verder. Terug brengen van het boek kan ook in de bibliotheek van hun eigen woonplaats (als die nog niet weg bezuinigd is natuurlijk). Wordt het in Haarlem een succes, dan komen er meer bibliotheken in stations.

Het tweede bericht is afkomstig uit de Verenigde Staten. Daar kondigde Amazon aan dat het vanaf nu mogelijk is om bij 11.000 bibliotheken boeken te lenen via de Kindle. Dat kan het apparaat van Amazon zijn, maar ook de Kindle software op de iPhone of je laptop/Macbook/tablet.

Wordt je daar nou niet stil van? Wij zijn trots op een bibliotheek in een station waar ik een boek op papier kan lenen. En we gaan straks nog meer van die kamertjes op stations inrichten waar we dan boeken op papier gaan opslaan die we kunnen uitlenen. En de boeken die dan bij een andere bibliotheek ingeleverd worden, worden dan weer met vrachtauto’s (of wellicht met de trein?) vervoerd naar die kamertjes (lees: bieb op het station) waar ze vandaan kwamen….

Het alternatief is dat je die boeken op een dun, compact, handzaam, eenvoudig apparaat leest zonder dat er fysieke producten hoeven te worden vervoerd. En als je aantekeningen maakt in dat boek, dan krijg je geen boete, maar dan worden die netjes in de cloud opgeslagen. En als je dan besluit om het boek te kopen, dan zijn al die aantekeningen bewaard gebleven!

Ik krijg tegenwoordig regelmatig te horen dat “niet iedereen zo is als ik ben” of dat “er nou eenmaal mensen zijn die graag van papier lezen in plaats van elektronisch”. Als ik zulke ontwikkelingen in de VS zie, dan weet ik inmiddels dat ik gewoon 5 jaar moet wachten. Dan zijn we hier in Nederland ook zo ver.

[Update 22-9-2011 12:25] Even een kleine update/nuancering/slag om de arm. In het bericht hierboven zeg ik dat je de boeken die je bij de bieb in het station leent ook op andere plekken kunt inleveren. Dat deed ik op basis van dit bericht op nu.nl waar staat “Zij kunnen dat boek later in de bieb van hun eigen woonplaats terugbrengen”. Via Twitter geeft Henriette Adema van de Bibliotheek Haarlem aan dat inleveren in andere steden of de lokale bieb (nog) niet kan.
Als dat inderdaad zo is (en blijft!), dan valt dat stukje van mijn argumentatie weg. Blijft nog steeds wat mij betreft dat het als ontwikkeling schril afsteekt tegen het vooruitzicht van de digitale beschikbaarheid van boeken die in de VS nu geboden wordt.

0 0 stemmen
Bericht waardering
8 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
J. van Beijnen
J. van Beijnen
12 jaren geleden

Tja dit is een beetje appels met peren vergelijken Pierre. Amazon als commercieel bedrijf en de Bibliotheken als publieke instelling moeten namelijk op een heel ander speelveld spelen.

Bibliotheken hebben te maken met lokale, regionale en landelijke overheid die het beleid bepaald en aangeeft waar de bibliotheek zich op moeten richten en die de regels voor bibliotheken bepalen. Er zijn in Nederland 100 verschillende bibliotheken met als doel informatie gratis verspreiden tegenover 1 bedrijf Amazon of 1 bedrijf Bol.com met als doel informatie verkopen.

Daarnaast is het openen van een nieuwe vestiging een ontwikkeling die naast de digitale ontwikkelingen lopen en zijn dat twee verschillende trajecten. Ik ben het er mee eens dat de Nederlandse Bibliotheken nog een lange weg te gaan hebben mbt het digitale aanbod. En vergeleken met de ontwikkelingen bij een Amazon en een Bol.com enorm achter lopen. Maar als je hierover een oordeel wil geven en wil bloggen kijk dan ook naar deze ontwikkelingen en maak deze vergelijking.

Aline
Aline
12 jaren geleden

Ben het met je eens. Precies wat ik ook dacht toen ik het las. En die stationsbieb heeft dan 1500 boeken. Nou nou, op mijn eReader passen er veel meer…
Beter was wellicht geweest om gewoon downloadpunten te maken waar je epubs op je reader kan zetten, om die te lenen.

J. van Beijnen
J. van Beijnen
12 jaren geleden

@Pierre Ik denk dat jij technisch voldoende verstand hebt om over veel dingen te kunnen bloggen. Dat is geen probleem, maar als je digitale ontwikkelingen in een land met analoge ontwikkelingen in een ander land vergelijkt, dan klopt de vergelijking niet.
En het voordeel van een weblog is, dat andere mensen ook kunnen reageren, zelfs als zij het niet met je eens zijn 🙂

Ik had even niet goed gelezen en dacht dat het over het uitlenen van kindle boeken buiten de bibliotheek om ging. Maar dan nog klopt de vergelijking niet. Dan zou de vergelijking moeten zijn waarom Bol.com dit nog niet samen met de Nederlandse bibliotheken doen.

Joost Hoedemaeckers
Joost Hoedemaeckers
12 jaren geleden

Hallo Pierre,

Interessante vergelijking. Mij leek het, zeker gezien de bezuinigingen in Nederland, een aardig idee als bibliotheken andere manieren giungen zoeken om klanten van leesvoer te voorzien. Volgens mij is de algemene tendens zo dat veel bibliotheken vestigingen moeten sluiten. Bibliotheken moeten andere manieren vinden om hun taken te vervullen. Dit betekent ook met de tijd meegaan. Heel veel bibliotheken zijn al bezig met digitale media. Van E-readers tot websites. Wellicht is er in Amerika meer geld voorradig om dit soort projecten sneller en op grote schaal te doen?
Heel veel treinreizigers zijn nog helemaal niet zo ingevoerd in de wereld van de E-reader. Van veel oudere mensen kan ik mij voorstellen dat ze gewend zijn aan het knisperen van een bladzijde. Alleen maar digitaal is wellicht een te grote overgang. Een combinatie van analoog en digitaal is toch niet zo onlogisch in een overgangsfase?

Lotte Sluyser
Lotte Sluyser
12 jaren geleden

Hier even een reactie van Bibliotheek Haarlem en omstreken: NATUURLIJK willen wij in Nederland dolgraag ebooks uitlenen, dat willen alle bibliotheken. Maar daar zijn licenties voor nodig van de uitgevers. In Amerika is dit wel geregeld maar in Nederland nog niet (afgezien van een paar honderd titels). In Nederland is een projectgroep heel actief bezig met dit onderwerp en met onderhandelingen met de uitgevers. De uitgevers zijn bang dat ze geen ebooks meer verkopen als biebs ze gaan uitlenen, daarom zijn ze terughoudend. Wij zijn ervan overtuigd dat er businessmodellen mogelijk zijn waar uitgevers en biebs en lezers allemaal beter van worden.