Twee gratis ePub boeken bij Softwijs

 Gepubliceerd door om 17:51  eBooks
dec 312010
 

Ben Welman mailde me om me te wijzen op twee gratis ePUB boeken die Softwijs via haar website beschikbaar stelt. Het ene boek gaat over verschillende grafieksoorten in Ecel en de andere over Zotero referentiemanager.

Ben legde in de mail uit dat de ePUBs opgemaakt zijn met behulp van DITA (Darwin Information Typing Architecture). Ik kende DITA nog niet, reden genoeg om even in hun website te duiken. Er staan een aantal tutorials op de website en een uitgebreide presentatie van IBM over hun gebruik van DITA.
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Twee gratis ePub boeken bij Softwijs  Tags: ,
dec 302010
 


(N.B. bovenstaand filmpje werkt helaas niet op de iPad/iPhone/iPod Touch)

Op Leraar24 is een interessant filmpje verschenen over het gebruik van een touchscreen in de kleutergroepen van de basisschool. In het filmpje wordt betoogd dat een touchscreen voor die groepen geschikter is dan een digitaal schoolbord. De kinderen staan dan namelijk niet in hun eigen schaduw als ze voor het bord staan, het bord is niet zo hoog (dus geen gevaarlijke trapjes), er is niet zo’n groot bord nodig omdat er toch niet zo vaak klassikale instructies plaats vinden.
Als ik nou roep “wat een onzin!”, dan reageer ik wat kort door de bocht, maar het was wel mijn eerste reactie.
Lees verder….

Skype met video op de iPhone

 Gepubliceerd door om 07:12  iOS, Videoconferencing
dec 302010
 

Skype video op de iPhone Het gerucht ging al even dat het er eindelijk aan zat te komen. Wellicht heeft Skype vanwege de grote problemen vorige week toen het hele netwerk plat ging de update naar voren geduwd. Hoe dan ook, in de App-store is nu de 3.0 versie van Skype te vinden. Daarmee is eindelijk ook videobellen met Skype op je iPhone mogelijk.

Dit zijn de wijzigingen:

 • Skype-naar-Skype videobellen via wifi en 3G
 • Bellen naar Skype-desktopgebruikers (Mac OS X of Windows) en andere iPhone-gebruikers.
 • Ondersteuning voor tweewegvideobellen op de iPhone 4, iPhone 3GS en de iPod touch 4e generatie.
 • Ondersteuning voor video (alleen ontvangen) op de iPad en iPod touch 3e generatie, zonder camera.
 • Videobellen met staand of liggend beeld.
 • Skype-videobellen alleen met iOS 4.0 of hoger

De positieve punten:

 • Je hoeft niet persé iOS 4.2.1 te hebben, dat is voor jailbreakers wel zo fijn, die zijn namelijk nog lang niet allemaal overgestapt.
 • Er is ondersteuning voor de iPhone 3GS aanwezig, ook al heeft die maar één camera en aan de verkeerde kant van het toestel.
 • Ook iPad gebruikers kunnen video ontvangen, ook al kunnen zij nog geen video versturen.
 • Bellen van mobiel naar laptop/Macbook is gewoon mogelijk.

Minder positief:

 • De Android versie van Skype is nog niet bijgewerkt, geen videobellen dus voor de Galaxy S en/of de Galaxy Tab
 • Er is nog steeds geen native iPad versie, je moet de iPhone applicatie installeren en dan “opblazen” (lelijk en zeker niet positief voor beeldkwaliteit)
 • De beeldkwaliteit is nog erg wazig.

Lees verder….

Vakantietip: Dik Trom

 Gepubliceerd door om 17:38  Film en Boek, Grappig
dec 292010
 


Als je nog op zoek bent naar een film om deze kerstvakantie te gaan bekijken, dan kan ik je Dik Trom zeker aanbevelen. Waarschijnlijk wil je een neefje en/of nichtje (mogen er ook meer zijn) meenemen om niet uit de toon te vallen tussen al het jong grut dat je in de zaal aan zult treffen, maar hij is zeker ook voor > 6 jaar leuk.
Humor met een serieuze boodschap.
Lees verder….

Bestuur je iPad of iPhone met je gedachten

 Gepubliceerd door om 08:42  iOS, SURF
dec 292010
 


Waar we ons bij het met bewegingen besturen van spellen al snel iets kunnen voorstellen, is dat bij het met gedachten bedienen van een computer of iPad al een stuk moeilijker. Als onderdeel van het Onderwijsdevices project hadden we de mogelijkheid geopend om een projectvoorstel in te dienen voor het gebruik van een Emotiv EPOC Headset, een toch niet al te goedkoop apparaat, maar er kwamen geen aanvragen binnen. Helaas, want in dit filmpje uit de “Prototype This” serie van Discovery kun je zien dat je er toch heel erg leuke dingen mee kunt doen.

PLXWave komt nu met een goedkopere variant van zo’n apparaat op de markt.
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Bestuur je iPad of iPhone met je gedachten  Tags: , , ,
dec 292010
 


Ontwikkelaars van het Institute for Creative Technologies van de University of Southern California hebben de Flexible Action and Articulated Skeleton Toolkit (FAAST) ontwikkeld. Dit is een stukje middleware voor het besturen van “gewone” spellen met o.a. de Microsoft Kinect controller.
In het filmpje zie je het voorgedaan met World of Warcraft. Ik vond dat ze eigenlijk toch ook wel de loopbeweging hadden moeten gebruiken voor het voortbewegen in het spel, maar het is een mooi begin.

FAAST is gratis en te downloaden van deze website. Het maakt gebruik van het OpenNI framework. De ontwikkelaars geven aan dat ze bezig zijn met een open source release van de code. Op hun website staan nog meer filmpjes.
Zoals je in het laatste deel van het filmpje ook hoort, gaat het de onderzoekers zeker niet alleen om het leuker maken van bestaande spellen, maar willen ze het bijvoorbeeld gebruiken om het er voor zorgen dat kinderen meer lichaamsbeweging krijgen of tijdens rehabilitatietrajecten van mensen met een (tijdelijke) lichamelijke beperking.

Ik ben me al aan het afvragen hoe lang ik nog ontkom aan de aanschaf van zo’n Kinect. 😉
Andere vraag is wanneer iemand dit combineert met het werk uit 2008 van deze groep die lichaamsbeweging combineerde met het navigeren door Second Life.

dec 282010
 

Nóg zo’n feature in iOS 4.2.1 waarvan ik niet echt enthousiast werd: Airprint. Zoals ik al schreef: wie wil er nou printen vanaf een iPad?

Één soort prints maak ik echter wel heel veel: PDF’s. Als ik iets uit een programma, vanaf een website, een declaratie etc. wil bewaren dan maak ik er op mijn laptop een PDF van. Zeker omdat we op het werk printer/scanners hebben die ook via de sheetfeeder meerdere vellen papier in no-time omzetten naar een PDF in mijn mailbox, vind ik het een ideale werkwijze.

Maar waarom ontbreekt de PDF printer dan op de iPad?
Lees verder….

Online lezen zonder afleiding

 Gepubliceerd door om 16:41  Internet
dec 272010
 

Het kan tegenwoordig voor komen dat ik heel lang niet op een website of weblog zelf terecht kom. Oorzaak daarvan is het feit dat ik veelvuldig gebruik maak van Google Reader of Reeder op de iPad. Heerlijk daarbij vind ik dat ik niet gestoord wordt door de veelvoud van layouts op de verschillende websites, de soms schreeuwerige advertenties en reclames etc.

Wil je datzelfde nu ook gewoon in je browser voor elkaar krijgen, dan zijn er een aantal opties. De eerste waar ik naar keek, viel al snel af. Pure Reader voor Safari wilde bij mij iet installeren. Ik kreeg steeds een foutmelding.

De Chromeversie van de plugin wilde wel installeren, maar ik kon daar de werking van de plugin niet ontdekken. Helaas. Maar er waren nog twee andere opties.
Lees verder….

DropDAV- WebDAV voor je Dropbox

 Gepubliceerd door om 20:43  Algemeen
dec 262010
 

Soms kom je een dienst tegen waarvan je meteen denkt “Handig!”, maar ook denkt “Kan ik dit wel vertrouwen?”. DropDAV is een online dienst die je een WebDAV interface biedt op je Dropbox mappen. Belangrijkste voordeel van de dienst is dat je op je iPad vanuit/in Keynote, Pages en Numbers via de WebDAV import/export toegang hebt tot je Dropbox.

De eerste 14 dagen gebruik zijn gratis, daarna hangt het een beetje af van wat je nu voor Dropbox betaald. Gebruik je alleen de gratis ruimte (zoals bij mij het geval is), dan is DropDAV ook gratis na die 14 dagen. Anders betaal je 30% van wat je bij Dropbox betaald ook nog eens aan DropDAV, veel te duur wat mij betreft.

Maar daar bovenop komt nog de vraag of je DropDAV voldoende vertrouwd. Je moet namelijk je Dropbox inlognaam en wachtwoord invullen om van de dienst gebruik te kunnen maken. Daarmee geef je de toegang toe potentieel vertrouwelijke informatie uit handen.

En dat zit mij in ieder geval niet echt lekker. Dan wacht ik liever totdat Dropbox zélf een WebDAV interface implementeert. Dus wat mij betreft: bedankt, het werkt zo te zien best goed, maar toch maar niet.
In de mail die je krijgt na aanmelden staat een link waarmee je kunt inloggen en dan je account weer kunt verwijderen.

 Reacties uitgeschakeld voor DropDAV- WebDAV voor je Dropbox  Tags: , ,

7.135.707 euro

 Gepubliceerd door om 08:00  Algemeen
dec 252010
 

Gisterenavond om 10 voor 10 werd bekend gemaakt wat het totaalbedrag is dat het Glazen Huis dit jaar opgebracht heeft: 7.135.707 euro. En dat zonder steun van de overheid. Een stukje daarvan, 830 euro, heb ik kunnen bijdragen dankzij de sponsoren die geld beschikbaar stelden voor het afscheren van mijn snor.

Daarom wil ik hen hier nog een keer allemaal noemen:
Patrick de Vos, Josy van Dael, Josine Görtzen, Bas Cordewener, Afke Bruijn, LieverZonderNaam, Christien Bok, Marit Gorissen, Niek Gorissen, Sandra Passchier, Sybilla Poortman, Lei en Helma Görtzen, Wilfred Rubens, Sia Vogel, Marieke Pillen, Rens van der Vorst, Karin Winters, Michel Kao, Three Ships, Petra Boezerooy, Jocelyn Manderveld, Tom Dousma, AnoniemMagOok, Ma Gorissen, Lucia Rozing, Gerard van Westrienen, Annemarie Diepenbroek, Ron Dankers, Vic Peeters, Michel Duijvestijn, Miriam Gorissen, Loek Görtzen, Bart Titulaer, Gertruud Hoedemakers, Hanneke Reuling, Linda Keuvelaar-van den Bergh, Cindy De Smet, Barbier, Hans Frishert, Connie Gorissen, Doortje Gorissen, Tessa van Zadelhoff, Monique Westrik, Anna No Pictures, Rik Feddes, Peter Sloep, John van den Hooven, Paul Dirckx, Patricia Kokx, Yvonne Jeurissen, Frank Thuss en Esther van der Linde, Miriam Goes, Hans Schrijen, Ad Paulissen, Chris Nieuwenhoven, Familie Gielen, Wim Didderen (Elwick b.v.)

Heel erg bedankt!

Zoals je aan de foto kunt zien, de snor is eraf. Het geld is overgemaakt naar de Glazen Huis rekening van Fontys. Ik heb de statuspagina bij Allessnor en ook hier op de site bijgewerkt. Ik neem aan dat de Allessnor-website over een tijdje zal verdwijnen, maar de pagina hier op de site blijft als permanente herinnering aan een schitterende twee weken. Want zelfs als ik besluit om mijn snor weer aan te laten groeien, dan is dat zeker niet omdat ik spijt gehad heb van deelname aan Alles Snor!

Ik wens jullie heel Gelukkige Kerstdagen!