Online lezen zonder afleiding

Het kan tegenwoordig voor komen dat ik heel lang niet op een website of weblog zelf terecht kom. Oorzaak daarvan is het feit dat ik veelvuldig gebruik maak van Google Reader of Reeder op de iPad. Heerlijk daarbij vind ik dat ik niet gestoord wordt door de veelvoud van layouts op de verschillende websites, de soms schreeuwerige advertenties en reclames etc.

Wil je datzelfde nu ook gewoon in je browser voor elkaar krijgen, dan zijn er een aantal opties. De eerste waar ik naar keek, viel al snel af. Pure Reader voor Safari wilde bij mij iet installeren. Ik kreeg steeds een foutmelding.

De Chromeversie van de plugin wilde wel installeren, maar ik kon daar de werking van de plugin niet ontdekken. Helaas. Maar er waren nog twee andere opties.


Hierboven zie je een schermafdruk van een artikel zoals dat vandaag op de Telegraaf website stond. Op zich nog niet eens het meest drukke bericht dat je je kunt voorstellen. Ik zal het gebruiken als voorbeeld bij twee opties om dit wat rustiger te maken: Readability en iReader.

Readability
Readability is een stukje Javascript dat je op de website een beetje kunt aanpassen, waarna je het aan je favorietenbalk toevoegt. Aardig daarbij is dat dit ook op de iPad werkt en de instructies over hoe je het stukje Javascript toevoegt automatisch aanpast.

De pagina ziet er netjes uit en biedt ook een optie om te printen. Nou ga ik dat natuurlijk niet naar papier doen, maar naar PDF, hier zie je een uitdraai van die PDF (PDF!).

iReader
iReader is een plugin voor Google Chrome en Safari. De plugin meldt zichzelf zodra het een pagina herkent die een individueel bericht bevat en laat dan een icoontje zien rechts naast de adresbalk.

Ook hier een nette en overzichtelijke weergave met optie om te printen.
Hier het voorbeeld van deze uitvoer (PDF!). In tegenstelling tot Readability krijg je bij iReader geen footer met reclame voor de tool, maar met o.a. een QR-code.

Conclusie
Beide tools hebben zo hun voordelen. Ik vind de PDF uitdraai van iReader mooier, maar Readability is breeder inzetbaar (ook op de iPad). Daar heb ik hem dan ook meteen maar even geïnstalleerd en aan mijn pagina JavaScriptlets toegevoegd. Welke voor jou het handigste is zal een beetje van je specifieke wensen afhangen: gebruik je geen Chrome of Firefox, dan kom je automatisch bij Readability, anders kun je kiezen.

(getipt door Nils Geylen)