Twee gratis ePub boeken bij Softwijs

Ben Welman mailde me om me te wijzen op twee gratis ePUB boeken die Softwijs via haar website beschikbaar stelt. Het ene boek gaat over verschillende grafieksoorten in Ecel en de andere over Zotero referentiemanager.

Ben legde in de mail uit dat de ePUBs opgemaakt zijn met behulp van DITA (Darwin Information Typing Architecture). Ik kende DITA nog niet, reden genoeg om even in hun website te duiken. Er staan een aantal tutorials op de website en een uitgebreide presentatie van IBM over hun gebruik van DITA.

DITA is een OASIS standaard voor het schrijven van technische documentatie. In plaats van alleen opmaak-element zoals <b></b> voor het vet afdrukken van een stukje tekst, gebruik je XML elementen die aangeven wat er met een stukje bedoelt wordt, zoals bijvoorbeeld <step>

(bron)

Het idee achter zulke XML modellen is dat je veel flexibeler kunt bepalen hoe de content in verschillende formaten (bijvoorbeeld HTML, PDF of ePUB) moet gaan uitzien op basis hiervan.
Nadeel van zulke formaten is vaak dat het opmaken van de content wat meer werk kost en gestructureerder plaats moet vinden dan anders.

Maar daar hebben wij als gebruikers uiteraard gelukkig geen last van. Wij kunnen gewoon gebruik maken van het eindresultaat.
De boeken zijn te downloaden van deze pagina en werken gewoon in bijvoorbeeld iBooks op je iPad.