Bestuur je iPad of iPhone met je gedachten


Waar we ons bij het met bewegingen besturen van spellen al snel iets kunnen voorstellen, is dat bij het met gedachten bedienen van een computer of iPad al een stuk moeilijker. Als onderdeel van het Onderwijsdevices project hadden we de mogelijkheid geopend om een projectvoorstel in te dienen voor het gebruik van een Emotiv EPOC Headset, een toch niet al te goedkoop apparaat, maar er kwamen geen aanvragen binnen. Helaas, want in dit filmpje uit de “Prototype This” serie van Discovery kun je zien dat je er toch heel erg leuke dingen mee kunt doen.

PLXWave komt nu met een goedkopere variant van zo’n apparaat op de markt.

De goedkoopste versie is bestemd voor de iPad/iPhone, er komen ook versies voor Android toestellen en voor je PC. De applicaties die je er nu voor kunt downloaden zijn nog tamelijk basaal, je kunt er mee testen of je headset werkt, maar er is een SDK, een ontwikkelomgeving beschikbaar en de verwachting is dat er binnenkort meer applicaties beschikbaar komen.

Ik vraag me bij dit soort apparaten af of ik mijn gedachten ooit zo kalm en rustig zou kunnen krijgen om bijvoorbeeld een blogpost te dicteren. Nu heb ik al vaak het probleem dat ik wil schrijven, schrijven, schrijven en dan hebben mijn vingers moeite om mijn gedachten bij te houden. Als de interface mijn tempo bij kan houden, dan is het de vraag of ik achteraf niet heel erg veel editwerk zou moeten doen om het in te korten en/of om het nog een beetje begrijpelijk te houden.
Ik ben benieuwd. Het is wat mij betreft nog een beetje “zien is geloven”, maar het zou heel cool zijn als de toepassingen er voor ook komen. Met $99 voor een headset is de hardware in ieder geval betaalbaar.