apr 292015
 

https_ictoblog

UPDATE: Lees zeker ook dit bericht aansluitend op het bericht hieronder: Veilig verbinding maken met WordPress via TLS 2.1/HTTPS
Het bevat namelijk belangrijke aanvullingen!

Het is al weer vier jaar geleden dat een blogpost schreef “Veilig verbinding maken met je Synology NAS via SSL“. Daarmee kon ik de verbinding tussen mijn laptop / iPad / iPhone en mijn server versleutelen. Dat was met name veilig als ik buiten mijn eigen netwerk zat en dus niet wist wie er allemaal mee wilde kijken als ik inlogde en bestanden bekeek.

Inmiddels is het gebruik van SSL / HTTPS veel meer standaard. Als ik naar Google ga, dan gebruik ik standaard https://www.google.nl/, idem bij Twitter, Facebook, Gmail, kortom eigenlijk overal waar je wilt voorkomen dat anderen meekijken bij het intypen van je wachtwoord of berichten die niet voor iedereen openbaar zijn.

Dát het vier jaar geleden was ontdekte ik eigenlijk alleen omdat ik van de SSL-provider een berichtje kreeg dat mijn certificaat op 1 mei zou verlopen, of ik hem wilde verlengen of niet (als ik dat niet wilde hoefde ik niets te doen, kunnen tijdschriften een voorbeeld aan nemen!).

Ik heb hem verlengd, met de instructies die ik vier jaar geleden vastgelegd had, was dat een makkie. Ook al had ik inmiddels ook al een alternatieve route om aan de server te komen op een veilige manier, namelijk via de VPN-server die ik op een Raspberry Pi draaien heb, maar voor 30 euro wilde ik nog wel 3 jaar een rechtstreekse veilige verbinding.

Het was echter ook een moment om even na te denken over mijn eigen WordPress-server hier. Die staat buiten mijn eigen netwerk, bij een Nederlandse provider. Tot nu toe ging het verkeer, ook naar de admin-omgeving, dus ook bij het invoeren van wachtwoorden bij het inloggen etc. via een onbeveiligde verbinding. Heb je een weblog bij WordPress.com dan hoe je je geen zorgen te maken, die maakt al automatisch gebruik van SSL / HTTPS.
Ik besloot daarom dat het tijd was om dat voor hier ook te doen.
Lees verder….

Volg de SURF Kennisbank via RSS

 Gepubliceerd door om 13:43  Internet, SURF, Tip, Tools
apr 282015
 

Schermafdruk 2015-04-28 13.29.27

Er zijn mensen die al jaren roepen dat RSS dood en begraven is. Maar er zijn ook mensen, zoals ik, die niet zonder zouden kunnen. Dankzij RSS kan ik veel meer sites en bronnen op één plek (Feedly in mijn geval) in de gaten houden dan anders. Daarom ben ik altijd heel blij met een RSS-feed op een site. Ik heb die van de Agenda van SURF al een tijdje in gebruik. Nieuwe bijeenkomsten komen direct voorbij en zijn dan via één klik te bekijken.

Voor de SURF Kennisbank wilde ik dat natuurlijk ook graag doen. Maar daar had de RSS-feed tot nu toe wat problemen, de link naar de bron was afwezig in de feed. Dat is nu gelukkig opgelost en je kunt dus ook nu bij de Kennisbank rechtstreeks doorklikken naar de bron. Heel handig en zeker dus een feed die je in je RSS-lezer wilt hebben!

Er zit nog één eigenaardigheidje in de RSS-feed van de Kennisbank. De feed gebruikt de “laatst gewijzigd” datum bij het opbouwen van het overzicht. Maar dat betekent dat als er iemand tekstueel iets wijzigt aan een item van een paar jaar geleden, dan komt dat item als nieuw in de RSS-feed. Pas bij doorklikken zie je dan dat een item “Eindrapportage Studiekeuzegesprekken: op zoek naar maatwerk” weliswaar op 24 april 2015 voor het laatst gewijzigd is, maar de rapportage zelf is uit 2011. Van de andere kant, zo kun je natuurlijk ook nog eens interessante bronnen van een tijdje geleden ontdekken. 🙂

apr 282015
 
EVA_2015_1

De award voor de tweede plek

Afgelopen nacht werden in Madison, tijdens de Unleash 2015 conferentie, de winnaars van de 11e jaarlijkse Enterprise Video Awards bekend gemaakt. Dit is een prijs die ingesteld is door Sonic Foundry, het bedrijf achter Mediasite. Fontys was een van de finalisten en wel in de categorie Technical Integration Award: Recognizes outstanding achievement in integrating Mediasite with adjacent technologies. Fontys moest het daarbij opnemen tegen de inzending van de Teikyo University uit Japan, die uiteindelijk als winnaars uit de bus kwamen.

EVA_2015_2

Hans Triepels met de award

Hans Triepels (zie foto rechts), van de dienst IT van Fontys was in Madison aanwezig om de prijs in ontvangst te nemen. Voor het filmpje met de toelichting bij de Fontys inzending, zie dit bericht.

De Unleash 2015 conferentie loopt nog t/m woensdag 29 april.

apr 272015
 

NT_Mooc_logo2 Het is een MOOC waarvan ik (uiteraard?) nog niet weet of hij echt de moeite waard is, maar op basis van de MOOC “Powerful Tools for Teaching and Learning: Web 2.0 Tools” hier alvast even onder de aandacht brengen.
Deelname is gratis, de MOOC start al heel binnenkort: 3 mei 2015.

De MOOC richt zich op K-12 docenten, vergelijkbaar met po en vo in Nederland, al lijken ze in de doelgroepbeschrijving ook hbo-docenten en eigenlijk elke docent met interesse in ICT en Onderwijs er bij te willen betrekken.
De onderwerpen voor de vijf lesweken zijn:

Week 1: “Can you hear me now? Exploring Web 2.0 Tools for Communication”
In deze week komt de eerste van de zeven uitgangspunten uit “Implementing the Seven Principles: Technology as Lever” van Arthur Chickering en Stephen C. Ehrmann aan bod. In week 2 en week 3 komt ook steeds een uitgangspunt aan bod.

Week 2: “Do we have to do group work? Exploring Web 2.0 Tools for Collaboration”
Samenwerken in een groep is altijd een uitdaging. Hoe laat je studenten goed samenwerken in groepen met behulp van technologie?

Week 3: “Another PowerPoint? Exploring Web 2.0 Tools for Creativity”
Creatief zijn betekent niet alleen het verzinnen van nieuwe ideeën, het gaat ook om technieken die kunnen helpen om waardevolle ideeën te ontwikkelen, ondersteunen en te evalueren.

Week 4: “Oh! So That’s How It Fits Together, Utilizing My Toolbox”
Uitvoeren van een mini action research project in je eigen klas. Het gebruik van Web 2.0 tools gaat niet over de technologie maar over het verbeteren van het leren van de student.

Week 5: “It does not end here! Lifelong Learning”
Hoe blijf je doorleren, de rol van personal learning networks (PLNs) binnen een leven lang leren.

Waar ik met name nieuwsgierig naar ben is in hoeverre zo’n MOOC behulpzaam kan zijn voor een groep docenten die met web 2.0 (of andere vormen van ICT in het Onderwijs) aan de slag willen.
Voor wie werkt dit op deze manier? En als het niet werkt, waarom niet? Of waarom juist wel?
En dus ook: is het voor ons zinvol om vergelijkbare MOOCs op te zetten voor ons eigen hbo-onderwijs?

Als jij docent bent en deze MOOC gaat volgen, dan hoor ik dat graag!

apr 262015
 
Schermafdruk 2015-04-26 11.27.27

De kwaliteit van je volgers…

De site zal ongetwijfeld heel veel concurrenten hebben en al jaren bestaan. Ik heb ook geen idee hoe ik er precies terecht kwam, het was via een van hun lijstjes en rankings waarbij je kunt zien hoe invloedrijk je als Twitteraar binnen een bepaald topic zou zijn. Dat soort lijstjes zijn leuk voor je ego (als je hoog staat) maar wat mij betreft redelijk nietszeggend.

Wél grappig en interessant vond ik het onderdeel “audience insights” waarbij de site je Twitter-volgers analyseert en weer geeft in een aantal kleurrijke grafieken.

Zoals altijd (vind ik tenminste) zijn de grafieken leuk, maar de interpretatie ervan is lang niet altijd eenduidig. Enerzijds omdat niet altijd duidelijk is welke keuzes Peerreach maakt bij het indelen in bepaalde groepen (wanneer is een volger “Elite” en wanneer is de kwaliteit van een volger “Low”?) en natuurlijk de vraag hoe goed hun algoritme is voor het herkennen en indelen van de profielen van mijn volgers. Als dat alleen op basis van de tekst in hun profiel gebeurt dan blijft daar ruimte voor verbetering. Zo zie ik bij de onderwerpen waar mijn volgers in ingedeeld worden staan (vetgedrukt door mij toegevoegd):

Schermafdruk 2015-04-26 11.27.07

De onderwerpen van je volgers

Als je naar de bijgevoegde grafiek kijkt, dan zie je dat Peerreach een groot aantal van mijn volgers dus niet kan indelen. Dat betekent dat die volgers in ieder geval niet meetellen bij het berekenen van mijn “bereik” in de wel afgebakende gebieden. Daarnaast is bereik wat mij betreft een begrip dat ik ook wel graag uitgelegd had gezien. Want het gegeven dat ik ruim 2.400 volgers heb, betekent niet dat elke tweet die ik stuur ook door al die mensen gezien wordt. Net zoals ik lang niet alle tweets zie die de mensen die ik zelf volg kan zien.
Twitter houd dat bij, dat kun je zelf tegenwoordig eenvoudig bekijken voor je tweets:
Schermafdruk 2015-04-26 11.46.44
Ik weet echter niet of Peerreach daar iets mee doet/kan doen als ze het bereik van mensen berekenen. Als de info niet via een API van Twitter beschikbaar is, dan sowieso niet en anders lijkt het me er eentje die de nodige rekencomplexiteit met zich mee brengt.
Lees verder….

Gat in de markt: de nicheblog

 Gepubliceerd door om 06:44  Bloggen
apr 242015
 

Niche-bloggenIk had hem gemist als onderwerp van de blogpraat van 20 april, maar de blogpost van Saskia de Laat bevat het woord “Fontys” en dan komt hij vroeger of later automatisch in Feedly terecht. Het onderwerp: nicheblogs of niche blog, een term die (uiteraard?) niet nieuw is, maar door Saskia duidelijk omschreven en toegelicht wordt. Daarom even een link.

Persoonlijk vind ik het “geld verdienen met” aspect van een nicheblog wel een ingewikkelde. Het kan zeker, ik denk dat bv DC Rainmaker daar wat mij betreft een goed voorbeeld van is. Al is het daar weer zo dat de links die hij biedt en waar hij geld mee zou kunnen verdienen vanwege het internationale karakter van zijn site voor mij niet bruikbaar zijn (of handig zijn) en ik toch weer niet rechtstreeks bijdraag aan het verdienen via zijn site.
Maar stel dat ik op de site van Saskia kom en haar als blogger nog helemaal niet ken, dan weet ik niet of ik niet zou denken “oh, dit is er eentje die alleen schrijft over een onderwerp om er geld mee te verdienen”. Ze zegt zelf “focus je niet teveel op bezoekersaantallen” en dat is verstandig advies. Datzelfde lijkt me ook te gelden voor de inkomsten. Als je een goed nicheblog hebt, dan kun je daar zeker inkomsten mee genereren, maar ga er niet aan een beginnen in de hoop over een paar maanden je (bij-)baan op te kunnen zeggen.

Adblock wint rechtszaak in Duitsland

 Gepubliceerd door om 22:28  Internet
apr 222015
 

Adblock_toegestaan_in_DuitslandHet zal wel altijd een discussie blijven met voorstanders en tegenstanders: is advertenties op website blokkeren asociaal / diefstal / ontnemen van inkomsten? Of is het een logisch gevolg van een veel te ver doorgeschoten poging van sites om op die manier inkomsten te genereren?

Overal waar je komt wordt je gevolgd via cookies. En dan niet alleen voor statistieken, maar ook voor advertenties. Dus als je op product X gezocht hebt in Google, zie je de komende tijd extra veel advertenties voor product X of vergelijkbare producten.

Maar goed, eigenlijk zijn dat dan nog te “goede” advertenties, want vaak zijn ze niet alleen erg schreeuwerig, maar ook juist niet op mij van toepassing.

Tweakers_met_advertentiesNeem de betreffende Tweakers-pagina mét advertenties. Leuk, zie ik 3 grote advertenties (2 verschillende want die bovenste twee gaan naar dezelfde plek). Die gaan bij mij geen leads opleveren. Ik hoef geen geld te betalen voor een gegarandeerde top-3 positie bij Google. En die site voor smartphonehoesjes die kende ik. Maar die bezoek ik alleen als ik een nieuwe smartphone heb, de kans is klein dat dat nét nu samen valt met het verschijnen bij dat bericht.

Natuurlijk, het kán voor komen dat ik een advertentie zie, er op klik en dan iets aanschaf. Maar ik durf te beweren dat de inkomsten die ze mis zouden moeten lopen door mij verwaarloosbaar zijn. Tenzij ze natuurlijk de advertenties weten te verkopen op basis van aantal keer weergeven (ipv van clicks of leads/verkopen). Maar ja, dan houden zij hun adverteerders dus voor de gek, want nogmaals, het feit dat die advertentie van dat SEO-bedrijf aan mij getoond wordt levert dat bedrijf gegarandeerd geen geld op.

Hoe dan ook, in Duitsland hebben de makers van Adblock in ieder geval de rechtszaak gewonnen die tegen hen aangespannen was. Daar mag het gewoon. Ik ga er bij geen tegenbericht vanuit dat dat ook voor Nederland geldt. Een site kan er voor kiezen om een pagina helemaal niet te tonen als je een advertentie-blocker gebruikt. Dat is ook niet leuk voor de bezoeker, heeft risico’s voor de reputatie/naam van een site, maar is een keuze.

Belangrijker dan het aanklagen van makers van zulke tools lijkt me eigenlijk dat een site nadenkt over hoe ze dan wél het benodigde geld binnen krijgen. Tweakers biedt de optie om betaald-lid te worden. Prima idee. Maar dan niet “omdat ik geen advertenties zie”, maar voor de mensen die het de moeite waard vinden om zo bij te dragen aan de site. Of spreek 10% korting af bij sponsoren (die anders zouden adverteren) voor betalende leden of zo. Of regelmatige speciale aanbiedingen voor betalende leden. Ik weet dat we daar bij de ANWB veel vaker gebruik van maakten dan van de pechservice. En er zijn vast nog wel meer voorbeelden te bedenken!