Adblock wint rechtszaak in Duitsland

Adblock_toegestaan_in_DuitslandHet zal wel altijd een discussie blijven met voorstanders en tegenstanders: is advertenties op website blokkeren asociaal / diefstal / ontnemen van inkomsten? Of is het een logisch gevolg van een veel te ver doorgeschoten poging van sites om op die manier inkomsten te genereren?

Overal waar je komt wordt je gevolgd via cookies. En dan niet alleen voor statistieken, maar ook voor advertenties. Dus als je op product X gezocht hebt in Google, zie je de komende tijd extra veel advertenties voor product X of vergelijkbare producten.

Maar goed, eigenlijk zijn dat dan nog te “goede” advertenties, want vaak zijn ze niet alleen erg schreeuwerig, maar ook juist niet op mij van toepassing.

Tweakers_met_advertentiesNeem de betreffende Tweakers-pagina mét advertenties. Leuk, zie ik 3 grote advertenties (2 verschillende want die bovenste twee gaan naar dezelfde plek). Die gaan bij mij geen leads opleveren. Ik hoef geen geld te betalen voor een gegarandeerde top-3 positie bij Google. En die site voor smartphonehoesjes die kende ik. Maar die bezoek ik alleen als ik een nieuwe smartphone heb, de kans is klein dat dat nét nu samen valt met het verschijnen bij dat bericht.

Natuurlijk, het kán voor komen dat ik een advertentie zie, er op klik en dan iets aanschaf. Maar ik durf te beweren dat de inkomsten die ze mis zouden moeten lopen door mij verwaarloosbaar zijn. Tenzij ze natuurlijk de advertenties weten te verkopen op basis van aantal keer weergeven (ipv van clicks of leads/verkopen). Maar ja, dan houden zij hun adverteerders dus voor de gek, want nogmaals, het feit dat die advertentie van dat SEO-bedrijf aan mij getoond wordt levert dat bedrijf gegarandeerd geen geld op.

Hoe dan ook, in Duitsland hebben de makers van Adblock in ieder geval de rechtszaak gewonnen die tegen hen aangespannen was. Daar mag het gewoon. Ik ga er bij geen tegenbericht vanuit dat dat ook voor Nederland geldt. Een site kan er voor kiezen om een pagina helemaal niet te tonen als je een advertentie-blocker gebruikt. Dat is ook niet leuk voor de bezoeker, heeft risico’s voor de reputatie/naam van een site, maar is een keuze.

Belangrijker dan het aanklagen van makers van zulke tools lijkt me eigenlijk dat een site nadenkt over hoe ze dan wél het benodigde geld binnen krijgen. Tweakers biedt de optie om betaald-lid te worden. Prima idee. Maar dan niet “omdat ik geen advertenties zie”, maar voor de mensen die het de moeite waard vinden om zo bij te dragen aan de site. Of spreek 10% korting af bij sponsoren (die anders zouden adverteren) voor betalende leden of zo. Of regelmatige speciale aanbiedingen voor betalende leden. Ik weet dat we daar bij de ANWB veel vaker gebruik van maakten dan van de pechservice. En er zijn vast nog wel meer voorbeelden te bedenken!

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Adblock wint rechtszaak in Duitsland http://t.co/lsMXWQiALj

trackback

Adblock wint rechtszaak in Duitsland: Het zal wel altijd een discussie blijven met voorstanders en tegenstande… http://t.co/RDMOH1H6CC