Analyseer je Twitter-volgers met Peerreach

Schermafdruk 2015-04-26 11.27.27
De kwaliteit van je volgers…

De site zal ongetwijfeld heel veel concurrenten hebben en al jaren bestaan. Ik heb ook geen idee hoe ik er precies terecht kwam, het was via een van hun lijstjes en rankings waarbij je kunt zien hoe invloedrijk je als Twitteraar binnen een bepaald topic zou zijn. Dat soort lijstjes zijn leuk voor je ego (als je hoog staat) maar wat mij betreft redelijk nietszeggend.

Wél grappig en interessant vond ik het onderdeel “audience insights” waarbij de site je Twitter-volgers analyseert en weer geeft in een aantal kleurrijke grafieken.

Zoals altijd (vind ik tenminste) zijn de grafieken leuk, maar de interpretatie ervan is lang niet altijd eenduidig. Enerzijds omdat niet altijd duidelijk is welke keuzes Peerreach maakt bij het indelen in bepaalde groepen (wanneer is een volger “Elite” en wanneer is de kwaliteit van een volger “Low”?) en natuurlijk de vraag hoe goed hun algoritme is voor het herkennen en indelen van de profielen van mijn volgers. Als dat alleen op basis van de tekst in hun profiel gebeurt dan blijft daar ruimte voor verbetering. Zo zie ik bij de onderwerpen waar mijn volgers in ingedeeld worden staan (vetgedrukt door mij toegevoegd):

Schermafdruk 2015-04-26 11.27.07
De onderwerpen van je volgers

Als je naar de bijgevoegde grafiek kijkt, dan zie je dat Peerreach een groot aantal van mijn volgers dus niet kan indelen. Dat betekent dat die volgers in ieder geval niet meetellen bij het berekenen van mijn “bereik” in de wel afgebakende gebieden. Daarnaast is bereik wat mij betreft een begrip dat ik ook wel graag uitgelegd had gezien. Want het gegeven dat ik ruim 2.400 volgers heb, betekent niet dat elke tweet die ik stuur ook door al die mensen gezien wordt. Net zoals ik lang niet alle tweets zie die de mensen die ik zelf volg kan zien.
Twitter houd dat bij, dat kun je zelf tegenwoordig eenvoudig bekijken voor je tweets:
Schermafdruk 2015-04-26 11.46.44
Ik weet echter niet of Peerreach daar iets mee doet/kan doen als ze het bereik van mensen berekenen. Als de info niet via een API van Twitter beschikbaar is, dan sowieso niet en anders lijkt het me er eentje die de nodige rekencomplexiteit met zich mee brengt.

Dan toch nog twee in de categorie “leuk, maar welke conclusie moet ik hier nu uit trekken?”

Schermafdruk 2015-04-26 11.27.40 Schermafdruk 2015-04-26 11.28.23

De ene grafiek is de leeftijdsopbouw (zoals opgegeven) van mijn volgers. De tweede is de verdeling man/vrouw. Dit 20% van mijn volgers is 60 jaar of ouder (al is het eigenlijk beperkt tot 60 of 61 jaar), minder dan 2% van mijn volgers is jonger dan 30 jaar. En 2/3 van mijn volgers is man. Zonder vergelijkingsmateriaal, bijvoorbeeld met andere Nederlandse twitteraars met een vergelijkbaar profiel, kan ik daar nog zo heel veel.

Conclusie: leuke site voor een uurtje op een vrije Zondag, maar ook eentje die meer vragen oproept dan ze kan beantwoorden.