apr 292014
 

Skype_PremiumIk moest het even opzoeken. Ik vreesde namelijk dat ik weer het “slachtoffer” geworden was van de noodzaak die een bedrijf voelde om een betaald deel van hun diensten gratis te maken. Nadat Flickr! dat eerder al gedaan had. Maar ik was inmiddels géén betalende Skype Premium gebruiker meer. Ik heb vorig jaar, nét voordat Skype een actie had met gratis 1 jaar videoconferenceren met groepen mijn betaalde account opgezegd. Die actie liep eigenlijk nog tot het einde van 2014, maar nu is met meerdere mensen bellen met video (of gedeelde desktop) dus voor iedereen gratis.

Ik ben benieuwd wat het “nieuwe” premium gaat worden, of ze dan nieuwe diensten weten te verzinnen die de moeite waard zijn.
Naast de optie om met een groep te kunnen videobellen had/heb ik daarnaast via “Office 365 University voor PC of Mac (4 jaar)”, aangeschaft via SURFspot, op het moment elke maand 60 minuten gratis bellen naar “vaste nummers” wereldwijd. Ik zet “vaste nummers” daarbij even tussen haakjes, want vast zijn dat soort nummers vaak al lang niet meer. Thuis bel ik naar buiten via VOIPdiscount en internet, tenzij naar buiten bellen via UPC goedkoper is, dan schakelt het VOIP-kastje dat ik daar voor heb automatisch het gesprek daar naar toe door. En gebeld worden via UPC loopt nu inderdaad nog naar een draadloze telefoon in huis, maar binnenkort als UPC de app daar voor heeft vrijgegeven ook niet meer exclusief.
Idem voor mijn werk waar we nu overgestapt zijn op Lync 2013 voor bellen. Daar kan een telefoontje op mijn mobiel terecht komen, maar ook op mijn iPad. En bellen gaat eveneens op beide manieren.
Ik dwaal af, maar het maakt wel duidelijk dat de wereld van online bellen al lang niet meer alleen aan Skype voorbehouden is. Dat ze regelmatig moeten kijken hoe ze zich nog kunnen onderscheiden van anderen is dan logisch.

Ik moet wel maar weer eens testen of de Skype client op de iPad inmiddels deel kan nemen aan groepvergaderingen. Dat was namelijk in het begin niet zo. Officieel kun je in ieder geval van daaruit nog geen gratis groepsgesprekken starten, maar dat zou in mijn geval geen belemmering moeten zijn omdat ik ook betaald al groepsgesprekken aan kon.

Unleash 2014 – dag 1

 Gepubliceerd door om 23:50  e-Learning, Recorded Lectures
apr 282014
 

Unleash 2014Tja, en dan komt dat moment dat je moet gaan proberen om een hele dag conferentie samen te vatten in één informatieve blogpost. Pfff, dat gaat niet lukken. Daar was de dag te vol voor.
Het begon al heel vroeg, ontbijt en registratie ging van start om 7 uur ’s ochtends. Nog steeds iets wat tamelijk uniek is voor de VS, dat zou je in Nederland niet moeten proberen. Daarna was het tijd voor de opening. Net als bij de EU-conferentie werd die (voornamelijk) verzorgd door Rob Lips, die een overview gaf van de komende ontwikkelingen, daarbij aangevuld door Gary Weis, CEO van Sonic Foundry en natuurlijk Dharmesh Sampat, verantwoordelijk voor productontwikkeling.
Een aantal van de ontwikkelingen waren niet helemaal nieuw meer voor de mensen die bij de EU-conferentie geweest zijn. Zoals de Showcase optie waarbij het beter mogelijk wordt om een videoportaal te maken op basis van Mediasite. Vooralsnog kun je maar één Showcase maken, het wachten is op de uitbreiding naar meerdere Showcases aangezien ook bij Fontys elk instituut zijn eigen look and feel hier aan zal willen geven. Niet aangekondigd, nou ja Dharmesh gaf aan dat ze daar naar zouden kijken, maar nu nog niet. Kwestie van tijd lijkt me.

Heel mooi was ook de aankondiging dat de export-optie, oorspronkelijk ontwikkeld door Mediamission waarbij je de aparte, multi-stream, weergave van Mediasite “plat” kunt slaan naar één MP4 die geschikt is voor gebruik op bv. YouTube, iTunesU etc. geïntegreerd wordt in de serveromgeving zodat je dat proces kunt automatiseren. Het op die manier via alternatieve kanalen beschikbaar stellen van video’s kan het bereik ervan, zeker als je het hebt over evenementen die je opneemt, presentaties die je zo breed mogelijk wilt verspreiden, op een gemakkelijke manier verhogen.
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Unleash 2014 – dag 1  Tags:

Unleash 2014 #2

 Gepubliceerd door om 16:49  Internet, Leertechnologie
apr 272014
 

2014-04-26 20.37.00 Terwijl Ajax in een eveneens nat Nederland inmiddels voor de vierde keer op rij landskampioen geworden is, ben ik in Madison nog even in afwachting van een wat drogere periode tijdens deze Zondag. Morgenvroeg om 8 uur start de conferentie, dus een dagje acclimatiseren is dan niet verkeerd. Het was gisterenavond tegen 8 uur ’s avonds lokale tijd toen ik in het hotel aan kwam, het is hier 7 uur vroeger dan in Nederland, reken dus maar uit hoe laat het volgens mijn lichaam was.

2014-04-26 20.31.13Bij aankomst in het hotel lag netjes een pakje van Explora met de Nexus 5 die ik voor de komende paar dagen gehuurd heb. Ik hoop hem vandaag nog aan een stevige batterij-test te kunnen onderwerpen. De beloofde 4G is natuurlijk niet overal even goed aanwezig, ik zag hem gisterenavond toen ik een stukje door het centrum liep zo nu en dan ook 3G aangeven. En ik verwacht buiten de stad al helemaal geen 4G.

Het viel me toch al op dat de hoeveelheid technologie onderweg weer een flink stuk toegenomen was ten opzichte van de laatste keer dat ik in de VS was, in 2011. In het vliegtuig nu touchscreens in de stoelen in plaats van een losse afstandsbediening. Betere schermen ook. En in de stoel zowel een USB-aansluiting (voeging voor de smartphone of table) als een 110V aansluiting. En dan gewoon in de economy class.

Op het vliegveld van Detroit en Madison gratis wifi en in Detriot ook daar voldoende palen (bij de zitjes uiteraard) waar je (gratis) USB of 110V stroomaansluitingen had.
Tijdens de binnenlandse vlucht van Detroit naar Madison mochten kleine elektronische apparaten gewoon aanblijven, dus geen gedoe meer met het doen alsof je je iPad helemaal uit zet. In het vliegtuig was Wifi aanwezig. Nou moet ik zeggen dat ik die liever van Amsterdam naar Detroit gehad had, dan had ik het de moeite waard gevonden, voor dat laatste uurtje naar Madison kon ik wel even zonder (aangezien ik al een uur op Detroit had zitten wachten met gratis Wifi).

Ook hier op de hotelkamer. Niet alleen een (niet eens zo heel grote) TV, maar onder de desk, eenvoudig te bereiken aansluitingen voor HDMI, VGA, USB, netwerk, iPod en zelf component aansluitingen. En hier is de Wifi eveneens gratis (al is dat ook in de VS nog niet voor alle hotels zo).

Moraal van dit verhaal: het niveau van “normaal beschikbare” connectiviteit blijft (zeker hier) hard groeien. Iets om voor in het onderwijs ook bij stil te staan (of juist niet stil staan natuurlijk!).

apr 252014
 

RPi_static_IPAls je gebruik maakt van je Raspberry Pi voor het kunnen opzetten van een veilige verbinding met je thuisnetwerk, dan is het verstandig om die Raspberry Pi van een vast IP-adres te voorzien. Standaard wordt er namelijk vaak gebruik gemaakt van DHCP, waarbij de router een IP-adres toewijst aan apparaten in het netwerk. Dat is handig omdat je dan niet in de gaten hoeft te houden welke adressen door welke apparaten gebruikt worden en niet elk apparaat handmatig hoeft toe te voegen. Maar in het geval van een VPN-server op een Raspberry Pi is dat juist niet handig. In de setup van de VPN-server en ook in de port-forwarding op de router komt het IP-adres namelijk een paar keer voor. En mocht de Raspberry Pi, om wat voor reden dan ook, een ander IP-adres krijgen, dan werkt de VPN-verbinding niet langer. Niet fijn als je daar achter komt op een moment dat je net écht even verbinding wilde kunnen/moeten maken met je thuisnetwerk.

Deze instructie legt heel duidelijk en stap voor stap uit hoe je dat vaste IP-adres kunt instellen, geen reden dus voor mij om dat nog een keer helemaal te herhalen.

apr 242014
 

explora Komende week mag ik weer eens naar de Verenigde Staten. Ik ga dan naar de Unleash 2014 conferentie. Om te luisteren én om te vertellen over Learning Analytics in combinatie met Mediasite. Het berichtje op The Next Web over Explora kwam dan ook precies op tijd (zelfs bijna te laat).

Wat biedt Explora? Je kunt er een Nexus 5 smartphone huren met een onbeperkt 4G data-abonnement. Je betaald $10,- verzendkosten en $8,- per dag. Tethering is niet mogelijk.
Explora richt zich met name op buitenlandse reizigers. Je kunt de Nexus 5 naar je hotel laten sturen en stuurt hem voordat je weer naar huis gaat via een bijgeleverde Fedex envelop weer terug vanuit je hotel.

Ik heb een reservering gedaan. Zoals ik schreef, bijna te laat. Ze zeggen namelijk dat ze 3 dagen nodig hebben om hem bij jou te krijgen. Zaterdagavond (dan kom ik aan) lukte niet, maar zondagochtend 6 uur blijkt geen probleem. Apart is dat ze de eerste en laatste dag niet helemaal lijken te tellen. Van zondagochtend t/m woensdag telt namelijk als 3 dagen. Dat is meteen ook het minimum (2 dagen kost net zo veel als 3 dagen). De $34,- worden door de ING omgerekend naar €24,60 afrekening op mijn creditcard. Dat was het me wel waard voor een experiment met een Nexus 5 en 4G in Madison. Ik laat achteraf uiteraard weten of/hoe het bevallen is.

apr 222014
 

Studygrasp_0 De afgelopen maand heb ik toegang gehad tot StudyGrasp, een betaalde online dienst die als doel heeft om studenten te helpen hun studie te plannen. Het is een betaalde dienst, maar de prijzen zijn tamelijk schappelijk: €39,- voor één jaar of €70,- voor drie jaar. Ik weet niet precies waarom 3 en niet bijvoorbeeld 4 jaar (ze richten zich op het hoger onderwijs en dat duurt normaal 4 jaar), maar goed, het is een overzichtelijk bedrag als je de site handig vindt.

Waarom zou je de site handig kunnen vinden?
Zoals gezegd heeft de site als doel om een student binnen het hoger onderwijs te helpen bij het plannen van zijn/haar studie. Op dit moment ligt daar de nadruk. Dat betekent dat ouders en ook studieloopbaanbegeleiders (nog) geen toegang hebben tot de site. Dat is wel iets dat in ontwikkeling is. Ook richt de site zich dus niet op (bijvoorbeeld) leerlingen in het voortgezet onderwijs of het primair onderwijs. Daar had ik namelijk ook nog wel opties en kansen gezien.
Studygrasp_1  Studygrasp_2  Studygrasp_3  Studygrasp_4
Lees verder….

apr 212014
 

banana-piEigenlijk is het al veel te laat op de avond om heel fundamentele vragen uit te gaan zitten werken in een blogpost, maar goed, het is even niet anders. Ook vandaag was ik een groot deel van de dag op pad en dan is het natuurlijk op een gegeven moment vanzelf laat als ik door Feedly zit te bladeren.

Daar kwam ik twee berichten tegen met betrekking tot klonen van de populaire Raspberry Pi: de eerste, de Hummingboard is nog niet op de markt, prijs ook nog niet bekend, maar duidelijk is dat hij een snellere processor zal hebben, meer RAM geheugen, Gigabit Ethernet, Wifi en Bluetooth, een RTC (Real Time Clock), infraroodontvanger, Raspberry Pi compatible headers (26-pin P1 header), Camera connector (CSI). 
De tweede is al te koop online (en heeft zelfs een gekloonde naam: Banana Pi) is iets duurder, maar ook hier duidelijk ook meer waar voor dat beetje extra geld.

En vanuit dat oogpunt, zou de vraag “goed of slecht?” natuurlijk ook gemakkelijk te beantwoorden zijn. Ja, natuurlijk zijn klonen goed, dat drijft de prijs omlaag of de prestaties per euro omhoog.

Er zit echter ook een keerzijde aan. De klonen zijn net niet helemaal hetzelfde qua hardware, dat betekent (zo begrijp ik) in ieder geval bij de Hummingboard al dat de connector van de camera weliswaar past, maar dat de camera nog niet op het board ondersteund wordt. Niet erg als je dat van te voren weet, maar het kan voor verwarring zorgen bij minder ervaren kopers. Kopers die alleen zien dat het een Raspberry Pi compatible board zou moeten zijn. Die mensen zouden Banana Pi kunnen associëren met Raspberry Pi en ten onrechte kunnen denken dat ze door hetzelfde bedrijf gemaakt worden.

Daarom, wat mij betreft nog geen definitief “goed, niet goed” oordeel. Banana Pi lijkt me in ieder geval geen handige naam. Dan is Hummingboard beter, zonder naamsverwarring. Maar ook dan moet er wat mij betreft echt heel duidelijk aangegeven worden hoever de uitwisselbaarheid met een Raspberry Pi gaat.

 

Weerbericht aanpassen in Outlook 2013

 Gepubliceerd door om 17:00  Tip, Tools
apr 172014
 

Screenshot 2014-04-17 11.06.55Het is even een weet: in Outlook 2013 wordt automatisch het weerbericht getoond als je naar de agenda overschakelt. OK, het is even de vraag hoe zinvol dat is, al helemaal omdat standaard, ook als je Outlook op Nederlands ingesteld hebt staan, de temperatuurverwachting in Fahrenheit wordt weergegeven (zijn er landen waar ze Fahrenheit gebruiken en Nederlands spreken?).

Dat kun je gelukkig aanpassen. Daarvoor ga je in Outlook 2013 naar Bestand > Opties > Agenda > Weerbericht (is even naar beneden scrollen).

Daar kun je kiezen tussen het weergeven in Celcius en Fahrenheit. Maar je kunt er ook voor kiezen om het weerbericht helemaal uit te zetten. Dat heb ik inmiddels gedaan. Ik zie het weerbericht wel op voldoende andere plekken.

 

(via GuidingTech)

 Reacties uitgeschakeld voor Weerbericht aanpassen in Outlook 2013  Tags: , ,

Maurice de Hond over O4NT

 Gepubliceerd door om 09:41  Leertechnologie, Onderwijs
apr 172014
 

Waarschuwing: de video wekt de indruk alsof Vincent Everts op een Segway stond terwijl hij de opname maakte. Het kan zijn dat je er een beetje zeeziek van wordt. In dat geval gewoon even luisteren, alleen bij het tweede deel waar Maurice de Hond de tools laat zien is het beeld echt belangrijk.

Ik vind het filmpje een mooie aanvulling op mijn blogpost van afgelopen dinsdag. En dan ook maar even (achter de klik als je dit op de voorpagina leest) de uitzending van DWDD van afgelopen maart.
Lees verder….