Plan je studie met StudyGrasp

Studygrasp_0 De afgelopen maand heb ik toegang gehad tot StudyGrasp, een betaalde online dienst die als doel heeft om studenten te helpen hun studie te plannen. Het is een betaalde dienst, maar de prijzen zijn tamelijk schappelijk: €39,- voor één jaar of €70,- voor drie jaar. Ik weet niet precies waarom 3 en niet bijvoorbeeld 4 jaar (ze richten zich op het hoger onderwijs en dat duurt normaal 4 jaar), maar goed, het is een overzichtelijk bedrag als je de site handig vindt.

Waarom zou je de site handig kunnen vinden?
Zoals gezegd heeft de site als doel om een student binnen het hoger onderwijs te helpen bij het plannen van zijn/haar studie. Op dit moment ligt daar de nadruk. Dat betekent dat ouders en ook studieloopbaanbegeleiders (nog) geen toegang hebben tot de site. Dat is wel iets dat in ontwikkeling is. Ook richt de site zich dus niet op (bijvoorbeeld) leerlingen in het voortgezet onderwijs of het primair onderwijs. Daar had ik namelijk ook nog wel opties en kansen gezien.
Studygrasp_1  Studygrasp_2  Studygrasp_3  Studygrasp_4

Goed, de site heeft dus een duidelijke focus.
Belangrijke vraag is: Werkt het? Dat heb ik uiteraard alleen technisch kunnen beoordelen.

Vervelendste klusje bij zulke hulpmiddelen is het invullen van het lesrooster. De site biedt daar zo te zien best wat hulpmiddelen bij, zoals de mogelijkheid om lessen of taken herhalend in te plannen. Naast lessen kun je ook taken toevoegen en invullen wat je binnen bepaalde vakken moet kennen zodat je je studietijd kunt inplannen.
Als je dat goed wilt doen, dan zul je de nodige discipline moeten hebben om dat steeds nauwkeurig bij te houden. En het is ook daarom dat ik wel begrijp dat er vragen komen over het toegang kunnen geven van anderen (ouders of studieloopbaanbegeleiders) tot de omgeving. Er is namelijk geen enkele externe dwang of motivatie voor de student in de applicatie. Hij of zij moet het helemaal voor zichzelf doen.

Dat vond ik ook opvallend aan de reactie van het systeem op mijn antwoord dat ik niet naar het ingeplande college gegaan was. Ik kreeg een “volgende keer beter” reactie. Nou kun je stellen dat dat niet veroordelend is maar juist stimulerend, maar het is dus maar de vraag of een student dan echt denkt “ja, volgende keer ben ik er wel”.

Ik heb dus wel wat bedenkingen bij de vraag in hoeverre de omgeving als zelfstandig hulpmiddel ook blijvend er voor zorgt dat studenten hun studie beter plannen. Met wat ondersteuning, aansporing, stimulans, ja, dan kan ik me daar iets bij voorstellen. Het lijkt me dus goed als daar experimenten/pilots mee uitgevoerd worden. Maar dan natuurlijk wel met meer dan alleen een gesprekje met de studenten achteraf waarbij ze gevraagd worden of het hen geholpen heeft. Dan wil ik ook harde data zien over hoe vaak ze het systeem gebruikt hebben, hoe compleet hun rooster en planning was, of ze ook consequent hun eigen status bijgewerkt hebben etc.

Het bedrijf achter StudyGrasp zoekt early adopters in HO-land in de rol van onderwijsdirecteur, onderwijscoördinator, studieadviseur, SLB-coördinatoren, maar ook bloggers, en andere geïnteresseerden. Je kunt rechtstreeks contact met ze opnemen via hun website.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Plan je studie met StudyGrasp http://t.co/F0SAHJCbAc

trackback

Plan je studie met StudyGrasp http://t.co/Q1dnYZBnXo via @ICTOblog