Unleash 2014 – dag 1

Unleash 2014Tja, en dan komt dat moment dat je moet gaan proberen om een hele dag conferentie samen te vatten in één informatieve blogpost. Pfff, dat gaat niet lukken. Daar was de dag te vol voor.
Het begon al heel vroeg, ontbijt en registratie ging van start om 7 uur ’s ochtends. Nog steeds iets wat tamelijk uniek is voor de VS, dat zou je in Nederland niet moeten proberen. Daarna was het tijd voor de opening. Net als bij de EU-conferentie werd die (voornamelijk) verzorgd door Rob Lips, die een overview gaf van de komende ontwikkelingen, daarbij aangevuld door Gary Weis, CEO van Sonic Foundry en natuurlijk Dharmesh Sampat, verantwoordelijk voor productontwikkeling.
Een aantal van de ontwikkelingen waren niet helemaal nieuw meer voor de mensen die bij de EU-conferentie geweest zijn. Zoals de Showcase optie waarbij het beter mogelijk wordt om een videoportaal te maken op basis van Mediasite. Vooralsnog kun je maar één Showcase maken, het wachten is op de uitbreiding naar meerdere Showcases aangezien ook bij Fontys elk instituut zijn eigen look and feel hier aan zal willen geven. Niet aangekondigd, nou ja Dharmesh gaf aan dat ze daar naar zouden kijken, maar nu nog niet. Kwestie van tijd lijkt me.

Heel mooi was ook de aankondiging dat de export-optie, oorspronkelijk ontwikkeld door Mediamission waarbij je de aparte, multi-stream, weergave van Mediasite “plat” kunt slaan naar één MP4 die geschikt is voor gebruik op bv. YouTube, iTunesU etc. geïntegreerd wordt in de serveromgeving zodat je dat proces kunt automatiseren. Het op die manier via alternatieve kanalen beschikbaar stellen van video’s kan het bereik ervan, zeker als je het hebt over evenementen die je opneemt, presentaties die je zo breed mogelijk wilt verspreiden, op een gemakkelijke manier verhogen.

In de sessie over de nieuwe portal in versie 7 veel aandacht voor het vereenvoudigen van de setup als je meerdere videostreams wilt gaan gebruiken. Een feature waarvan ik bij een andere sessie vooral de indruk gekregen heb dat dat iets is wat wij in ieder geval voorlopig niet (veel) zullen gaan gebruiken. Het is mooi, je kunt in Mediasite 7 namelijk verder gaan dan het gebruikelijke model van 1 videostream en 1 VGA-stream. Een handige optie is in ieder geval om 2 videostreams te gebruiken. Dat betekent dat je namelijk zowel de video van een spreker zou kunnen streamen en tegelijkertijd het beeldscherm ook als een “video” kunt streamen. Dat is handig in situaties waarbij op dat beeldscherm veel gebeurt. Bijvoorbeeld video’s die getoond worden, instructies die gegeven worden en waarbij je ook muisbeweging en animaties goed in beeld wilt brengen. Of denk bijvoorbeeld aan een docent Sport of Dans die uitleg geeft bij een aantal activiteiten die studenten op dat moment uitvoeren. Je kunt dan één camera richten op de actie en één camera op de docent die de toelichting geeft. De kijker kan dan beide beelden gelijktijdig bekijken, of zelf schakelen.
Dat kan tot maximaal 3 videostreams in HD + 1 VGA-stream. Maar de hoeveelheid bandbreedte die je dan nodig hebt om die 4 streams te versturen is dan waanzinnig.
Unleash 2014 Unleash 2014
Los daarvan hebben wij nog geen recorders die dat aankunnen. Dan voorlopig maar “gewoon” even een videomixer gebruiken om het signaal zelf te mengen. Maar goed, het is mooi dat het systeem het in principe aan kan. Net zoals de 4K ondersteuning die in 2015 volledig geïmplementeerd zou moeten zijn. Bijna niemand zal het aankunnen, maar je wilt als systeemleverancier niet de bottleneck zijn.

Er waren meer “prettigheden” in de portal, zoals de mogelijkheid om de banners voor een individuele presentatie aan te passen. Tot nu toe moest je daar een aparte player voor aanmaken. Best onhandig als je gewoon één presentatie voor een opleiding wilde opnemen of een incidentele speciale gelegenheid.
change_banners

Ik ga nog even door in de categorie “nice”:
Capturen van videoconferencing
Unleash 2014Sonic Foundry is vorig jaar gestart met een project om videoconferencing te kunnen capturen. Big deal zul je denken, veel camera’s hebben een video-uitgang en die kun je aan een recorder koppelen. Klopt. Daarom willen ze meer. Sowieso wordt het nu een dienst waarbij je niet ook nog een aparte recorder nodig hebt voor de opname. Later zou het een software-optie moeten worden die je kunt aanschaffen en zelf op een server kunnen installeren. Mooi daarbij is echter dat, nu nog niet beschikbaar voor demo maar bij de release zit het er is, ze ook hier video en content-stream kunnen splitsen. Bij de “roomsystems” zoals van Polycom e.d. kun je een VGA-signaal aansluiten op de set. Zo kun je bijvoorbeeld een presentatie mee sturen met de video. Dat signaal wordt niet vermengd met de video (zoals bij Skype wel het geval is, daar wordt het in plaats van de video verstuurd) maar als afzonderlijk signaal verstuurd. Aan de andere kant heeft dat als voordeel dat je bijvoorbeeld de video op één scherm en het VGA-beeld schermvullend op een ander scherm kunt tonen. Mediasite zal beide signalen eveneens apart kunnen opnemen. Dat betekent dus dat het resultaat vergelijkbaar is met wanneer iemand “gewoon” een presentatie zou staan te geven en je VGA-beeld en video apart opneemt.

Gebruik van de API voor Analytics
Unleash 2014Nog niet de Analytics waar ik in geïnteresseerd was, maar de demo van het gebruik van de Mediasite API om een portal te maken waarbij systeembeheerders kunnen zien wat de voorspelde groei van de opslagruimte is, welke presentaties rijp voor verwijdering zijn (omdat ze een bepaalde periode niet meer bekeken zijn), van welke de eigenaren hebben aangevraagd om ze langer te bewaren etc. was heel mooi.
Het is het soort dashboard dat je waarschijnlijk nooit zo op maat ín het product zelf wilt/kunt krijgen, maar extern wel kunt (laten) bouwen.

 

Inschrijfformulier voor webinars
Unleash 2014Datzelfde is het geval als het gaat om inschrijfformulieren voor webinars. Het standaardformulier is lelijk, de workflow erachter (je moet de inschrijvingen elke keer opnieuw downloaden in een Excel spreadsheet en van daaruit ofwel zelf een mailmerge maken of handmatig mails opstellen) veel te bewerkelijk. Dat kan beter en sneller, liet Mediamission zien. Maar helaas is dat nog niet iets wat je zomaar eenvoudig kunt aanpassen aan je eigen situatie.

Deze functionaliteit is eigenlijk te basaal om dik voor te moeten betalen in de vorm van maatwerk. Dus daar ligt nog een uitdaging, want zoiets wil ik voor onze webinars in ieder geval ook zo snel mogelijk.

 

Zichtbare signalen van opname + opnameknop
Unleash 2014In de categorie “gewoon handig” vallen de accessoires die Sonic Foundry binnenkort uit gaat brengen. Het ene is een “rode lamp”. Ook hier, eigenlijk heel basaal, maar heel handig. De lamp geeft aan of er een opname loopt. Hij is aan te sluiten via USB op de recorder en wordt bij een volgende versie van Mediasite gewoon standaard ondersteund. Het is voor een docent/spreker zeker in een situatie waarbij hij/zij zelf de opname start en stopt belangrijk om gemakkelijk te kunnen zien dat die ook echt loopt. Het “we zijn in de lucht” idee.

De knop is eveneens handig. Geen moeilijke schermpjes, gewoon één knop. Druk je er op, dan start de opname (en gaat de rode lamp aan als je die ook aangesloten hebt), nog een keer drukken en de opname gaat op pauze, weer drukken en de opname gaat verder. Langer ingedrukt houden en de opname stopt.
Het betekent dus dat als je scheduling toepast en alles klaar staat je letterlijk één knop + één lamp kunt plaatsen waarmee een spreker zelf het starten, pauzeren en stoppen van de opname onder controle kan hebben.

Wat het allemaal goed?
Nee, het was natuurlijk niet alleen maar goed vandaag. Soms dacht ik ook wel “beetje dom”. Zoals bij een sessie waarbij het over Flipping the Flipped Classroom ging, en het verhaal eerst ging over hoe ze zich vergist hadden in de voorbereiding van hun eerste live interviews. Sprekers die er te laat waren, niet goed voorbereid waren etc.
Dat waren van die zaken waarbij ik dacht “hadden wij ook kunnen vertellen en beter”.
En ook bij de sessie over “Move over Technology” ging het eerst veel over de hardware en had ik geen “ja, dat moeten wij ook eens gaan proberen” momenten. Wat dat betreft is het natuurlijk toch gewoon een technologie en tools conferentie. Is ook niet erg wat mij betreft. 🙂

p.s. en natuurlijk is het hier ook gewoon gezellig, kom je hier mensen tegen die je al een tijd niet gezien hebt, is het handig om rechtstreeks met het hoofd productontwikkeling en de ontwikkelaars te kunnen praten over bepaalde functionaliteit etc.
Dát blijft een belangrijk winstpunt ten opzichte van online deelnemen! 😉