Een vast IP adres voor je Raspberry Pi

RPi_static_IPAls je gebruik maakt van je Raspberry Pi voor het kunnen opzetten van een veilige verbinding met je thuisnetwerk, dan is het verstandig om die Raspberry Pi van een vast IP-adres te voorzien. Standaard wordt er namelijk vaak gebruik gemaakt van DHCP, waarbij de router een IP-adres toewijst aan apparaten in het netwerk. Dat is handig omdat je dan niet in de gaten hoeft te houden welke adressen door welke apparaten gebruikt worden en niet elk apparaat handmatig hoeft toe te voegen. Maar in het geval van een VPN-server op een Raspberry Pi is dat juist niet handig. In de setup van de VPN-server en ook in de port-forwarding op de router komt het IP-adres namelijk een paar keer voor. En mocht de Raspberry Pi, om wat voor reden dan ook, een ander IP-adres krijgen, dan werkt de VPN-verbinding niet langer. Niet fijn als je daar achter komt op een moment dat je net écht even verbinding wilde kunnen/moeten maken met je thuisnetwerk.

Deze instructie legt heel duidelijk en stap voor stap uit hoe je dat vaste IP-adres kunt instellen, geen reden dus voor mij om dat nog een keer helemaal te herhalen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Wilfred Ketelaar
9 jaren geleden

Je kan ook in je DHCP-server een reservering maken zodat je RPi altijd hetzelfde adres krijgt. Dit heb ik in mijn netwerk gedaan. Je houdt de voordelen van DHCP en hebt toch vaste IP-adressen die ook nog eens centraal in een lijstje staan. Als je veel apparaten hebt (zoals ik) dan is dit handiger. Hoe je het instelt in je DHCP-server verschilt per apparaat.