dec 312013
 

Tja, als de titel klopte en Windows 8.1 was alles wat ik nodig had, dan was het leven eenvoudig (en goedkoop). Maar behalve de Windows 8.1 machine (en dat hoeft dan niet eens een Lenovo all-in-one te zijn) heb je in dit geval ook een Makerbot Digitizer (kost zo’n $1.000,-) en een Makerbot Replicator 2 (kost zo’n $1.999,-) nodig. Dus een budget van zo’n slordige $3.000,- (excl. verzendkosten, BTW en invoerkosten) dus pak hem beet zo’n €3.000,-.

Van de andere kant…als de prijs nog het enige is wat een echt probleem vormt, dan is het een kwestie van tijd. Want de prijs van technologie/hardware daalt altijd “vanzelf”.

dec 312013
 

Crafting_the_ePerfect_eTextbook Ze noemen het zelf geen MOOC, maar waarschijnlijk zou het tegenwoordig best onder die noemer kunnen vallen, dit initiatief getiteld “Crafting the ePerfect eTextbook“.

Want zelfs als ze geen Massive hoeveelheid deelnemers bij elkaar weten te krijgen (je kunt nog mee doen, ze starten 13 januari 2014, de participants kaart is nog best leeg), dan hebben ze in ieder geval een Massive hoeveelheid moderators (15 moderators van 12 verschillende landen) en ze gebruiken een Massive hoeveelheid verschillende tools (geen exacte telling gemaakt) tijdens de vijf weken.
Doel: samen werken aan een eTextbook voor jouw vakgebied. Nou is daarbij een beetje de vraag of je voldoende co-auteurs of mensen die binnen jouw vakgebied mee willen/kunnen denken als je een eTextbook in het Nederlands zou willen ontwikkelen.

Één ding is wel duidelijk: de cursus/MOOC/het project is goed voorbereid. Het materiaal, de opdrachten, achtergrondmateriaal voor de vijf weken staat al online. Zie bijvoorbeeld de sylabus die te lezen is in Google Docs (en te downloaden).

Ik ga geen tijd hebben om hier aan deel te nemen, mocht een van jullie dat wel gaan doen, dan hoor ik graag je ervaringen!

dec 302013
 

Top 2000 Spotify Mijn twitter tijdlijn stroomt al sinds een paar dagen over met tweets van mensen die nostalgische gevoelens krijgen bij en zelfs slaap missen door de Top 2000 die ook dit jaar weer tussen kerst en nieuwjaar op Radio 2 uitgezonden wordt.

Even voor de duidelijkheid: ik snap absoluut dat mensen het gezellig vinden om in het Top 2000 café in Beeld en Geluid langs te gaan, ik heb ook niets tegen het fenomeen ranglijst op zich, maar ik snap niet dat mensen er slaap over missen omdat ze een bepaald nummer niet willen missen dat ergens midden in de nacht voorbij zal komen. Ik bedoel, er is toch geen enkel nummer in die Top 2000 dat je niet op elk moment van de dag zou kunnen horen als jij dat wilt? En zelfs als je ze in precies deze volgorde zou willen beluisteren, ook dan hoef je er toch niet voor op te blijven?

We hebben toch Spotify? Ook daar is gewoon een Top 2000 – editie 2013 te vinden met alle 2.000 nummers van de editie van dit jaar. Op elk moment dat je dat wilt te beluisteren, als je er een paar euro per maand voor over hebt, kun je dat zelfs offline (in de auto of de trein als je er geen 3G verbinding voor wilt gebruiken) doen. Toen we met kerst naar het zuiden reden met de auto heb ik zelfs daar Spotify gewoon via mijn privé 3G account (ik zeg het maar even om misverstanden te voorkomen) gebruikt om muziek te streamen. Tijdens de hele rit heen en terug kwamen er inderdaad een paar kleine hikjes voor in de stream, maar niet storend en zeker bruikbaar als alternatief voor een radio.
Is het nou gewoon dat nostalgische gevoel van “rond de radio zitten” dat er voor zorgt dat er blijkbaar nog zo veel mensen op die “oude” (ik zal het niet ouderwetse) manier naar de Top 2000 luisteren?

dec 302013
 

Wie maakt mij wakker? Vandaag aandacht voor een Windows “feature” die je wat mij betreft echt wel een “bug” mag noemen. Want wie er ooit verzonnen heeft dat het handig is om dit default “aan” te zetten, het is vast niet iemand die ooit nieuwe (USB-)hardware aan een computer hangt.

Waar gaat het over? Nou, over de feature van Windows (ook in Windows 8.1 nog aanwezig) dat bepaalde devices de computer uit zijn slaapstand mogen halen. Dat zou eventueel handig kunnen zijn. Dan hoe je bijvoorbeeld maar even met je muis te bewegen om de computer weer uit zijn slaap te halen. Wauw. Veel handiger inderdaad dan op een knopje op de computer zelf duwen. Niet dus.
Want deze feature wordt standaard voor de meest onmogelijke devices aangezet. Ik heb inmiddels al geleerd dat ik na het installeren van Windows en het aansluiten van bijvoorbeeld een draadloze muis op zoek moet in Apparaatbeheer en dan bij alle vermeldingen van muizen en/of toetsenbord (ook als ik alleen een muis toevoeg want die tellen soms als beide) op zoek moet naar het vinkje bij Energiebeheer waarbij standaard staat dat het apparaat de computer wakker mag maken.

En om het helemaal zot/compleet te maken: als ik de nano-ontvanger van mijn Logitech muis in een andere USB-poort van mijn laptop steek, dan staat de instelling voor die nieuwe combinatie (?) weer gewoon op áán.

Toen ik Windows 8.1 op mijn desktop geïnstalleerd had, dacht ik dat ik het allemaal wel wist en dus dit gedrag ook meteen uitgeschakeld had. Maar helaas, de desktop bleef op de meest vreemde moment vanzelf wakker worden. Op Reddit vond ik uiteindelijk het commando dat het probleem oploste: powercfg /devicequery wake_armed
Niet dat dat uit zichzelf het probleem verhielp, maar het liet zien dat er nóg een device was dat in staat was om de computer weer wakker te maken. Mijn netwerkkaart. Dus die ook opgezocht bij Apparaatbeheer en nou blijft de desktop tenminste in diepe rust.

p.s. dat in slaap brengen en weer opstarten met die SSD gaat lekker snel! 🙂

dec 292013
 

Coachs Eye op Windows 8.1 Als ik niet tot de doelgroep van een applicatie behoor, dan is de kans meestal klein dat ik er over schrijf. Laat staan dat ik er meerdere keren over schrijf. En toch is dat bij Coach’s Eye het geval. Voor als je het nog niet kent: het is een applicatie van Techsmith waarmee je video-opnames kunt maken en analyseren. Ideaal dus voor docenten/coaches op bijvoorbeeld een sporthogeschool die feedback willen geven, maar je zou je ook kunnen voorstellen dat je video=opnames van klassensituaties of welke andere setting met studenten dan ook op deze manier kort van commentaar voorziet. Of omgekeerd: laat een student zelf toelichting geven bij situaties die hij/zij opgenomen heeft.
In eerste instantie kwam de applicatie beschikbaar voor de iPhone. Mijn vraag toen was meteen “en komt het ook op de iPad?“. Immers, het bespreken en bekijken van de opnames op een iPad was/is veel handiger dan op een iPhone (al had zeker in die tijd de iPhone een betere camera dan de iPad en is nog steeds een logischer apparaat om de opname mee te maken). Bij Techsmith zitten ze echter niet stil. En inmiddels is er ook een versie beschikbaar voor Windows 8.1.
Het is een applicatie voor in de “Modern interface”, je koopt hem ook vanuit de Windows Store. Maar dat betekent zeker niet dat hij alleen op een Windows tablet te gebruiken is. Natuurlijk, dat kan wel. Ook de Windows 8.1 applicatie heeft ondersteuning voor het gebruik van de camera. Dat kan een/de webcam zijn, maar natuurlijk ook de camera in een tablet.
Maar daarnaast kun je ook gewoon andere video’s importeren.
Die video’s kun je dan bijvoorbeeld met je iPhone gemaakt hebben, of met een GoPro, of met …. vul maar in.

Coachs Eye op Windows 8.1 Het bewerken van de video’s, d.w.z. het toevoegen van gesproken commentaar en het tekenen van pijlen, cirkels etc. werkt met een muis op een Windows 8.1 ook gewoon heel eenvoudig. Daarna kun je het resultaat openbaar of besloten online delen en een link (via mail of een van de andere in Windows 8.1 beschikbare methoden) delen. Het bekijken van de analyse kan dan gewoon zonder dat je de applicatie beschikbaar hebt. Dat werkt zowel op een Windows machine als bijvoorbeeld op een iPad.
Maar heb je de applicatie wél ter beschikking, dan kun je de analyse die online gedeeld is, daar weer importeren (werkt ook van Windows naar iOS) en dan bijvoorbeeld een aanvullende analyse uitvoeren, een reactie geven op het commentaar etc.

De applicatie kost tot 13-1-2014 via de Microsoft Store €1,69 . Daarna gaat de prijs omhoog naar €19,99. Voor zover ik kan zien zijn er geen aanvullende kosten voor het gebruik van de online service waarmee je de video’s/analyses onderling uitwisselt. Er is een proefversie beschikbaar waarmee je het geheel voor een periode van 7 dagen kunt uitproberen (voor het geval mijn verhaal nog niet overtuigend genoeg was :-))

Open Onderwijs in 2014

 Gepubliceerd door om 21:09  Leertechnologie, Onderwijs
dec 282013
 

2014 In de laatste dagen voor het einde van een jaar struikel je meestal over de online lijstje. Wees gerust, daar ga ik me niet aan wagen. Normaal gesproken ben ik ook niet zo van de grootse voorspellingen van wat in het komend jaar zeker wel of juist niet (meer) zal gebeuren.
Maar soms doe ik dat natuurlijk wel gewoon als reactie op vooruitblikken van anderen. Zoals deze post door Robert Schuwer over Open Onderwijs in 2014. Ik ben het met de meeste van de dingen die hij schrijft best wel eens. Maar er was er eentje waar ik toch op wilde reageren:

Het Nederlandse hoger onderwijs heeft in 2013 significante stappen gezet in de adoptie van open education. Het meest zichtbaar zijn de stappen op MOOC-gebied die met name vanuit universiteiten zijn gezet. Maar de negen strategische workshops die SURF in samenwerking met de SIG OER hebben georganiseerd leerden me dat meer en meer HBO-instellingen serieuze plannen ontwikkelen om opener onderwijs te kunnen aanbieden. Ik voorspel dat 2014 het jaar van een zichtbaar opener HBO gaat worden, waarbij die openheid minder met MOOC’s, maar meer met adoptie en publicatie van OER zichtbaar zal worden.

Ik ben het daar op verschillende manieren mee oneens. De gemakkelijkste is wel dat de term “OER” ook in 2014 echt geen handen op elkaar zal krijgen. Immers, een afkorting die verward kan worden met de “Onderwijs en Examenregeling (OER)” is niet handig.

Maar de strubbelingen van bijvoorbeeld Wikiwijs (en vele voorgangers ervoor) om docenten enthousiast te krijgen voor het delen en hergebruiken van materiaal aan elkaar en van elkaar, moet ons toch wel geleerd hebben dat het zomaar “umsonst” delen van materiaal een drempel is die voor velen veel te hoog is en zal blijven. Natuurlijk, niet voor iedereen. Mijn collega’s bij Fontys Hogeschool ICT snappen nooit waar ik het in dat geval over heb, want de hele ICT business zou niet kunnen bestaan (nooit hebben bestaan) als de mensen die het betreft niet aan kennisdeling en kennishergebruik zouden doen en hebben gedaan. En er zijn ook ‘gewoon’ in het onderwijs inmiddels een groeiend aantal collega’s (of je ze nou in het hokje ‘edublogger’ wilt stoppen of niet) die gewend zijn hun kennis, (half-)fabricaten en andere hersenspinsels zomaar te delen. Zonder te weten wie daar op welk moment gebruik van zal gaan maken. Gewoon, omdat ze zelf elke dag meerdere keren gebruik maken van de kennis en producten die anderen beschikbaar stellen. En gewoon omdat ze door het jaar heen vaak genoeg momenten hebben waarop ze wél merken dat anderen er wat aan gehad hebben.
Lees verder….

dec 282013
 

Locatie van screenshots instellen Een van de handige features in Windows 8.1 vind ik de verbeterde ondersteuning voor het maken van schermafbeeldingen. Ik weet niet of dat in Windows 8.0 ook al zo was, maar voor Windows 7 gebruikte ik daar nog een los tooltje voor. Dat heb ik nu niet meer nodig. Met de Windows + Printscreen knop maak ik nu eenvoudig een schermafbeelding die automatisch als bestand in een vaste map wordt opgeslagen. Als ik die afbeelding dan bekijk en er met de rechtermuisknop op klik, dan krijg ik de optie om hem eenvoudig bij te snijden en weer op te slaan (als nieuw bestand of over het oude bestand heen). Standaard maakt Windows 8.1 de map voor Schermopnamen aan onder de map Afbeeldingen op je PC. Maar omdat het wel eens voor komt dat ik de schermafbeeldingen op de ene computer maak (bijvoorbeeld mijn desktop op mijn studeerkamer) en dan de blogpost type op mijn laptop, vond ik het handiger om deze afbeeldingen via Dropbox beschikbaar te maken voor beide computers (eigenlijk alle computers/tablets waar ik Dropbox draai). Dat kan eenvoudig door de standaardmap waar Windows 8.1 de schermafbeeldingen maakt te verplaatsen.
Door in de verkenner met de rechtermuisknop op de map Schermafbeeldingen te klikken kreeg ik de mogelijkheid om Eigenschappen te kiezen en daarbinnen dan het tabblad Locatie. Daar kun je dan een map kiezen binnen je Dropbox mappen en als je dan op Verplaatsen klikt, dan worden de bestaande schermafbeeldingen ook verplaatst naar de nieuwe locatie (en de map onder Afbeeldingen wordt netjes verwijderd).

Handig!

p.s. Natuurlijk kun je de map ook naar een andere plek verplaatsen, bijvoorbeeld naar je Skydrive map, een netwerk-map of waar dan ook.

 Reacties uitgeschakeld voor Win8.1 Tip: Screenshots opslaan in Dropbox map  Tags: ,
dec 272013
 

LearnMoodle_MOOC Als je als docent, als vakgroep of als onderwijsinstelling aan de slag wilt met een MOOC of een variant daarop, loop je al snel tegen de vraag aan “op welk platform moeten/kunnen we die aanbieden?”. Natuurlijk, je kunt kijken of je bij Coursera aan kunt sluiten, of je kunt met de open source versie van edX aan de slag. Maar zou het niet kunnen met tools die je mogelijk al gebruikt? Bijvoorbeeld met Moodle? Bij Moodle zelf denken ze in ieder geval dat dat wél moet kunnen. En de beste manier om dat te bewijzen/uit te proberen was inderdaad door gewoon zelf een MOOC te organiseren die gebruik maakt van Moodle. En het meest logische onderwerp voor zo’n eerste MOOC mét Moodle is dan natuurlijk het gebruik van Moodle zelf. De MOOC “Teaching with Moodle” heeft afgelopen september al plaats gevonden, maar ik heb hem toen in ieder geval gemist. Hij staat nu no online als archief, maar nog maar een paar dagen. Blijkbaar wordt hij 1-1-2014 offline gehaald. Dus als je nog wilt kijken, dan moet je snel zijn!!

De MOOC liep 4 weken lang, dat is relatief kort. Elke zondag vond er een Google Hangout on Air sessie plaats waarbij live uitleg gegeven werd door de docenten. Deze streams werden dan opgenomen en online bewaard in YouTube. Als het goed is blijven die video’s/opnames wel nog staan na 1 januari. Ik heb ze in ieder geval nog niet allemaal kunnen bekijken.
De MOOC ziet er goed uit, d.w.z. er is een mooie variatie in werkvormen in opgenomen. Qua uiterlijk ziet hij er ook niet slecht uit. De skin die er voor gebruikt is, kun je hier downloaden.
Ik vind het wel jammer dat de PowerPoints die gebruikt worden tijdens de lessen niet ook gewoon opgenomen zijn in de omgeving. Dat maakt terugzoeken van bepaalde punten een stuk gemakkelijker. Zo weet ik dat ze in week 2 hebben aangegeven hoeveel mensen zich aangemeld hebben (ik geloof ruim 8.000 deelnemers), maar in de video-opname van week 2 is dat wat moeilijker terug te vinden.
Lees verder….

Aan de slag met Windows 8.1

 Gepubliceerd door om 00:30  Windows
dec 262013
 

Samsung_SSD_840EVO In tegenstelling tot wat sommige mensen denken, volg ik lang niet elke technologische ontwikkeling direct op. Zeker niet als het gaat om ontwikkelingen die mijn directe werkomgeving beïnvloeden. Dus toen Windows 8 beschikbaar kwam, heb ik daar wel mee geëxperimenteerd, maar mijn desktopsysteem, waar ik 4 jaar lang op vertrouwd heb tijdens mijn promotieonderzoek, bleef gewoon op Windows 7. Grappig genoeg vonden er exact 4 jaar nadat ik de bestelling voor het systeem de deur uit gedaan had (het duurde daarna nog even voordat ik hem echt in huis had) twee upgrades plaats: de eerste was het plaatsen van een Samsung 840 EVO SSD met een omvang van (effectief) 232GB en de tweede was het installeren van Windows 8.1 op die SSD.
Het was een logisch moment want ik heb inmiddels een nette backup van de data die ik tijdens mijn promotieonderzoek gebruikt heb, ik ben niet meer van het systeem afhankelijk voor dat onderzoek én met Windows 8.1 is Windows ook voor desktopsystemen gewoon weer prima bruikbaar geworden.

En die laatste uitspraak doe ik een paar dagen nadat ik het systeem geïnstalleerd heb. Ja, er zijn een paar zaken anders. En ja, het is even wennen zo zonder het standaard startmenu, maar eerlijk is eerlijk, ik snap niet waar alle ophef nog over is. Natuurlijk, als je Windows 8.1 op een tablet of hybrid gebruikt en je wilt de omgeving met je vingers of een stylus kunnen bedienen. Ja, dan valt er nog wel wat te wensen. Maar mensen die roepen dat ze Windows 7 op hun nieuwe desktop of laptop willen hebben omdat er niet met Windows 8.1 te werken valt, die laten zich dingen influisteren door mensen die vooral hype willen produceren.

Natuurlijk, je moet/wilt een aantal zaken aanpassen als je alleen een toetsenbord en muis gebruikt. Dat gaat heel eenvoudig: Ga naar de desktopweergave. Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en kies “eigenschappen”.
Schermopname (6) Schermopname (7)

Ik heb de bovenstaande opties in gebruik. Ik laat de taakbalk weergeven op alle twee de 23-inch schermen die ik heb. Het is even wennen, maar de optie om programma’s in de taakbalk van het scherm waar ze geopend zijn weer te laten geven is daarna heel intuïtief.  Het betekent namelijk dat ik Google Chrome twee keer open kan hebben (dus niet 2 tabbladen, maar twee keer open), één keer op het ene scherm, één keer op het andere scherm. Op de taakbalk van elk scherm zie ik dan het icoontje. Klik ik op het ene icoon op het ene scherm, dan verschijnt ook het Chrome venster dat bij dat scherm hoort en omgekeerd.
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor Aan de slag met Windows 8.1  Tags:

Toch maar niet: Spotify download…

 Gepubliceerd door om 11:15  Internet
dec 252013
 

Spotify_download Ik had het bericht klaar gezet om vandaag nog even naar te kijken en te testen. Welk bericht? Dit bericht op Tweakers waarbij verwezen wordt naar een nieuw script waarmee je Spotify muziek kunt rippen. Het lijkt te werken, je hebt een betaald Spotify-account nodig (heb ik op het moment) maar, ik heb besloten dat ik het niet ga testen. Ik vind dat dat niet hoort. Nee, ik wil niet roomser dan de paus gaan doen. Maar voor mij zit er een tegenstrijdigheid in het geheel. Ik heb een betaald Spotify-account omdat ik het een goed en handige dienst vind. Ik kan er heel wat muziek vinden die ik anders niet zou hebben gevonden. En het is ook niet alsof ik nou opeens principieel tegen het downloaden van muziek of andere zaken ben.
Maar hier gebruik je Spotify om iets te doen waar vooral Spotify zelf last van kan krijgen. Want als ze dit niet tegen kunnen houden (ik ga er vanuit dat ze dit lek snel genoeg dichten), dan kan dat leiden tot problemen met de artiesten en labels die nu via Spotify hun muziek laten streamen. En als die weg lopen (lees: hun muziek niet meer via Spotify aanbieden) dan stort dit hele model in. En daar worden we allemaal de dupe van. Want dat muziek en/of film geld kost, dat lijkt me logisch. Dat Spotify daar voor muziek voor ons als consumenten een heel fair en redelijk model voor neerzet, is voor mij ook duidelijk. En daarom ga ik deze tool niet testen en roep ik in plaats daarvan iedereen op om dat ook gewoon niet te doen. Niet alles wat technisch kan is een goed idee.