Win8.1 Tip: Help! Windows wordt steeds vanzelf wakker! :(

Wie maakt mij wakker? Vandaag aandacht voor een Windows “feature” die je wat mij betreft echt wel een “bug” mag noemen. Want wie er ooit verzonnen heeft dat het handig is om dit default “aan” te zetten, het is vast niet iemand die ooit nieuwe (USB-)hardware aan een computer hangt.

Waar gaat het over? Nou, over de feature van Windows (ook in Windows 8.1 nog aanwezig) dat bepaalde devices de computer uit zijn slaapstand mogen halen. Dat zou eventueel handig kunnen zijn. Dan hoe je bijvoorbeeld maar even met je muis te bewegen om de computer weer uit zijn slaap te halen. Wauw. Veel handiger inderdaad dan op een knopje op de computer zelf duwen. Niet dus.
Want deze feature wordt standaard voor de meest onmogelijke devices aangezet. Ik heb inmiddels al geleerd dat ik na het installeren van Windows en het aansluiten van bijvoorbeeld een draadloze muis op zoek moet in Apparaatbeheer en dan bij alle vermeldingen van muizen en/of toetsenbord (ook als ik alleen een muis toevoeg want die tellen soms als beide) op zoek moet naar het vinkje bij Energiebeheer waarbij standaard staat dat het apparaat de computer wakker mag maken.

En om het helemaal zot/compleet te maken: als ik de nano-ontvanger van mijn Logitech muis in een andere USB-poort van mijn laptop steek, dan staat de instelling voor die nieuwe combinatie (?) weer gewoon op áán.

Toen ik Windows 8.1 op mijn desktop geïnstalleerd had, dacht ik dat ik het allemaal wel wist en dus dit gedrag ook meteen uitgeschakeld had. Maar helaas, de desktop bleef op de meest vreemde moment vanzelf wakker worden. Op Reddit vond ik uiteindelijk het commando dat het probleem oploste: powercfg /devicequery wake_armed
Niet dat dat uit zichzelf het probleem verhielp, maar het liet zien dat er nóg een device was dat in staat was om de computer weer wakker te maken. Mijn netwerkkaart. Dus die ook opgezocht bij Apparaatbeheer en nou blijft de desktop tenminste in diepe rust.

p.s. dat in slaap brengen en weer opstarten met die SSD gaat lekker snel! 🙂

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Raymond Snijders
10 jaren geleden

Ik kwam er ook achter dat een Windows 8 laptop kennelijk ook mijn Windows 7 desktop kan laten opstarten (vanuit de uit-stand). Ik schrok me helemaal wild toen ineens spontaan mijn pc aanging terwijl ik op de laptop bezig was 🙂

Gelukkig heb ik ooit met onze dienst ict meegekeken toen ze met de pc’s in de bibliotheek bezig waren en wist ik dat er een boot from lan functie bestaat dus ook ik heb vinkjes uitgezet bij de netwerkkaart van mijn Windows pc.

Het verveelt nooit, dat Windows 😉

Raymond
Raymond
10 jaren geleden

Ik had dit wakker wordt probleem ook . En deze tip hielp mij. Bij mij was het een modem (Acer aspire 8930)
Ik heb het vinkje uitgezet en ik ga merken of het heeft geholpen.
Tnx!