dec 302013
 

Top 2000 Spotify Mijn twitter tijdlijn stroomt al sinds een paar dagen over met tweets van mensen die nostalgische gevoelens krijgen bij en zelfs slaap missen door de Top 2000 die ook dit jaar weer tussen kerst en nieuwjaar op Radio 2 uitgezonden wordt.

Even voor de duidelijkheid: ik snap absoluut dat mensen het gezellig vinden om in het Top 2000 café in Beeld en Geluid langs te gaan, ik heb ook niets tegen het fenomeen ranglijst op zich, maar ik snap niet dat mensen er slaap over missen omdat ze een bepaald nummer niet willen missen dat ergens midden in de nacht voorbij zal komen. Ik bedoel, er is toch geen enkel nummer in die Top 2000 dat je niet op elk moment van de dag zou kunnen horen als jij dat wilt? En zelfs als je ze in precies deze volgorde zou willen beluisteren, ook dan hoef je er toch niet voor op te blijven?

We hebben toch Spotify? Ook daar is gewoon een Top 2000 – editie 2013 te vinden met alle 2.000 nummers van de editie van dit jaar. Op elk moment dat je dat wilt te beluisteren, als je er een paar euro per maand voor over hebt, kun je dat zelfs offline (in de auto of de trein als je er geen 3G verbinding voor wilt gebruiken) doen. Toen we met kerst naar het zuiden reden met de auto heb ik zelfs daar Spotify gewoon via mijn privé 3G account (ik zeg het maar even om misverstanden te voorkomen) gebruikt om muziek te streamen. Tijdens de hele rit heen en terug kwamen er inderdaad een paar kleine hikjes voor in de stream, maar niet storend en zeker bruikbaar als alternatief voor een radio.
Is het nou gewoon dat nostalgische gevoel van “rond de radio zitten” dat er voor zorgt dat er blijkbaar nog zo veel mensen op die “oude” (ik zal het niet ouderwetse) manier naar de Top 2000 luisteren?

dec 302013
 

Wie maakt mij wakker? Vandaag aandacht voor een Windows “feature” die je wat mij betreft echt wel een “bug” mag noemen. Want wie er ooit verzonnen heeft dat het handig is om dit default “aan” te zetten, het is vast niet iemand die ooit nieuwe (USB-)hardware aan een computer hangt.

Waar gaat het over? Nou, over de feature van Windows (ook in Windows 8.1 nog aanwezig) dat bepaalde devices de computer uit zijn slaapstand mogen halen. Dat zou eventueel handig kunnen zijn. Dan hoe je bijvoorbeeld maar even met je muis te bewegen om de computer weer uit zijn slaap te halen. Wauw. Veel handiger inderdaad dan op een knopje op de computer zelf duwen. Niet dus.
Want deze feature wordt standaard voor de meest onmogelijke devices aangezet. Ik heb inmiddels al geleerd dat ik na het installeren van Windows en het aansluiten van bijvoorbeeld een draadloze muis op zoek moet in Apparaatbeheer en dan bij alle vermeldingen van muizen en/of toetsenbord (ook als ik alleen een muis toevoeg want die tellen soms als beide) op zoek moet naar het vinkje bij Energiebeheer waarbij standaard staat dat het apparaat de computer wakker mag maken.

En om het helemaal zot/compleet te maken: als ik de nano-ontvanger van mijn Logitech muis in een andere USB-poort van mijn laptop steek, dan staat de instelling voor die nieuwe combinatie (?) weer gewoon op áán.

Toen ik Windows 8.1 op mijn desktop geïnstalleerd had, dacht ik dat ik het allemaal wel wist en dus dit gedrag ook meteen uitgeschakeld had. Maar helaas, de desktop bleef op de meest vreemde moment vanzelf wakker worden. Op Reddit vond ik uiteindelijk het commando dat het probleem oploste: powercfg /devicequery wake_armed
Niet dat dat uit zichzelf het probleem verhielp, maar het liet zien dat er nóg een device was dat in staat was om de computer weer wakker te maken. Mijn netwerkkaart. Dus die ook opgezocht bij Apparaatbeheer en nou blijft de desktop tenminste in diepe rust.

p.s. dat in slaap brengen en weer opstarten met die SSD gaat lekker snel! 🙂