3D Printen: 3D puzzel

 Gepubliceerd door om 06:29  3D printen
apr 302013
 

3D puzzel De A-Mazing Box is een 3D puzzel die uit twee losse delen bestaat. Je kunt hem kopen voor €23,- maar zelf printen is een stuk goedkoper. In totaal kosten beide delen samen 47,1 gram grondstof, ongeveer €1,50, als je hem zelf print. Het idee is simpel: je hebt een binnencilinder met een soort doolhof en een buitencilinder met drie knopjes er in. Je moet de buitencilinder over de binnencilinder heen schuiven (en daarna weer er vanaf) door op het juiste moment linksom of rechtsom te draaien of juist de cilinder naar binnen of buiten te bewegen.

De twee onderdelen zijn afzonderlijk geprint en in verschillende kleuren zodat het contrast hoger is.
Lees verder….

apr 302013
 

Verschillende maten rol Toen ik hoorde dat ik de UP! Mini een tijdje mocht testen, was me verteld dat ik er een rol witte filament bij zou krijgen om mee te kunnen printen. Maar omdat ik wist dat ik in ieder geval ook een aantal creepers en andere zaken in kleur wilde kunnen printen, had ik een rol blauwe en groene filament in huis gehaald.
Gewoon, netjes ABS en dezelfde dikte filament, maar op een ander formaat spoel, namelijk de spoelen die normaal gesproken door RepRaper printers gebruikt worden.
Zoals je hieronder kunt zien hebben die een kleinere opening in de spoel en ze passen dus niet op de standaard spoelhouder van de UP! Mini.
Lees verder….

 Reacties uitgeschakeld voor 3D Printen: Spoelhouder voor filament  Tags: ,

3D Printen: Kalibratieproblemen

 Gepubliceerd door om 06:24  3D printen
apr 302013
 

Kalibratieproblemen Ik zou niet alleen over de positieve ervaringen met de UP! Mini schrijven, maar ook over wat er niet goed gaat/ging. Hiernaast zie je een voorbeeld van wat er kan gebeuren als de kalibratie van het printbed niet goed is (en get your mind out of the gutter!).
Het klinkt allemaal zo eenvoudig in de handleiding: de printkop moet 0,2 mm van het printbed af staan. Niet lager, maar zeker ook niet hoger, want dan ‘valt’ de kunststof als het ware op het printbed en blijft het niet goed plakken. Gevolg: de print laat los, gaat verschuiven en het wordt een zooitje in plaats van een mooie print.
Omdat het zo nauwkeurig komt en niet alle apparaten exact gelijk zijn moet je zelf voor die kalibratie zorgen door het printbed op de juiste hoogte te zetten (0,2 mm van de printkop) en die waarde in te stellen in de software. Een handigheidje uit de handleiding van de UP! Mini was om een vel papier dubbel te vouwen. Dat zou dan ongeveer 0,2 mm moeten zijn.

Zo gezegd, zo gedaan, maar het bleek toch niet echt te werken. Niet bij de vorm die je hier ziet (ik zal in een andere post uitleggen wat dat moest worden), maar ook niet bij andere vormen. Wat blijkt nu. Er is nog een tweede menu-optie, die heet “Platform calibrate”. En daarmee kun je niet alleen de hoogte van het platform als geheel instellen, maar het platform ook voor/achter/links/rechts een beetje bewegen. En bij mij bleek dat het niet helemaal horizontaal stond. Dus afhankelijk van waar ik de test met het velletje papier deed, bepaalde of andere delen weer net wat lager zaten.
Toen ik dat goed ingesteld had, werkte het printen ook weer zonder problemen.
Lees verder….

3D Print: Kabelhaspel

 Gepubliceerd door om 13:46  3D printen
apr 292013
 

Kabelspoel Zolang ik de UP! Mini te leen heb, zal hij flink wat uren draaien. Variërend van modellen die de kinderen graag geprint willen hebben, tot zaken die ik zelf graag geprint wil hebben. Daarbij zal ik steeds verwijzen naar de bronnen die daarvoor gebruikt zijn (als we zelf aan ontwerpen toe komen, dan worden die ontwerpen uiteraard ook gedeeld).

Deze eerste beschrijving van een print is relatief lang, omdat ik een aantal dingen extra toe zal lichten.

Als je veel gadgets in huis hebt, dan heb je ook een enorm aantal kabels in huis. Toen ik dit bericht tegen kwam met een ontwerp van “Gear-Wraps”, in goed Nederlands vertaald naar “Kabelhaspel”, was mijn interesse natuurlijk meteen gewekt. Daar wilde ik er wel een aantal van printen. De STL was beschikbaar, dus ik kon meteen aan de slag. Het alternatief is om er eentje te bestellen via Shapeways, maar dan ben je meteen een stuk duurder uit. Daar kost hij namelijk €13,02 of €14,56 (excl. €6,05 verzendkosten) afhankelijk van de kleur en afwerking. Dan is zelf printen goedkoper aangezien er maar 17,7 gram aan materiaal in gaat. Zelfs als ik niet te goedkoop reken, dan kun je een kilo ABS filament voor ongeveer €30,- in huis hebben. Dus ik zal voor de modellen die ik deze testperiode maak, rekenen met een prijs van €0,03 per gram (3 eurocent per gram. Dan kost een kabelhaspel dus €0,53 (op Facebook schreef ik €0,46 – is een beetje afhankelijk van de prijs die je per kg telt!).

Dan tel ik geen  stroomkosten of afschrijving van het apparaat mee. Afschrijfkosten vind ik een moeilijke. Ik heb namelijk geen idee wat de levensduur van een UP! Mini is. Stroomverbruik zal ik deze week ook nog testen. De printer staat nu weer te printen, ik kan dus niet even snel de verbruiksmeter er tussen zetten.
Lees verder….

UP! Mini in the house!

 Gepubliceerd door om 22:04  3D printen
apr 272013
 

Up! MiniIk had het bericht gekregen dat de UP! Mini op vrijdag (gisteren) zou worden verstuurd dat hij dan vandaag of anders maandag hier aan zou komen. Het was al 18:00 uur en dus ging ik er eigenlijk vanuit dat het vandaag niet meer zou lukken en dat het maandag zou worden. En toen ging de deurbel. De kinderen reageerden alsof Sinterklaas voor de deur stond! 🙂
Onze postbode heeft geen baard en ze had geen grote zak bij zich, maar een grote doos. Uit de doos kwam een kast die een beetje vergelijkbaar is met de kast van een stevige desktopcomputer.

Lees verder….

De aarde zonder de mens

 Gepubliceerd door om 21:54  Algemeen
apr 262013
 

Het is een kunstproject. En eentje met een diepere achterliggende gedachte. Maar als je weet hoe dit geroken moet hebben, dan heb je meteen geen zin meer in een boterham als je hier even naar hebt gekeken:
johannamartensson
Het is een creatie van Johanna Mårtensson, al lijkt het er op dat zij het ‘alleen’ in de vorm van losse foto’s gemaakt heeft en dat Gizmodo verantwoordelijk was voor de animated gif die je hierboven ziet. Doel van de creatie is om uit te beelden hoe goed de aarde in staat zou zijn om zichzelf te herstellen als wij mensen er niet meer zouden zijn.

De stad die je ziet is gemaakt van brood waar ze, gedurende een periode van 6 maanden, elke dag een foto van gemaakt heeft. Dat deel snap ik overigens niet helemaal, want uiteindelijk heeft ze er dus maar zes van gekozen, terwijl ze dus zelf een veel vloeiendere animatie had kunnen produceren. Nou  ja, laten we het er maar op houden dat je kunst ook weer niet té zeer moet analyseren. Iemand nog een lekkere boterham? 😉

apr 252013
 

Proefschriften Toen ik met de steekwagen van de dienst Onderwijs en Onderzoek over het TU/e terrein naar de drukker liep was ik nog bang dat ik een veel te grote steekwagen bij me had. Nou…dat bleek wel mee/tegen te vallen. Tien zware dozen stonden voor me klaar.
Proefschriften Proefschriften Proefschriften
Dat werd dus twee keer heen en weer lopen (een auto gaan regelen had op dat moment net zoveel tijd gekost) om ze bij ons gebouw te krijgen waar ze in de enveloppen moeten (mét stellingenblaadje, boekenlegger met uitnodiging en routebeschrijving). Vandaag stond er erg veel overleg op het programma, dus zijn ze nog niet op de post gegaan. Dat moet even wachten tot volgende week woensdag (gebouw is maandag en dinsdag dicht). Maar dan gaan ze ook echt de deur uit.

Test AurasmaDe eerste tests met Aurasma op het fysieke boek (dat had ik tot vandaag immers niet) werkten net zo goed als op de digitale versie. Ook die filmpjes worden volgende week afgerond.
Zou ik daarmee dan het eerste augmented reality proefschrift geproduceerd hebben? (Kan het me eigenlijk niet voorstellen, maar weet iemand dat?)

apr 252013
 

BBB-demo Een andere demonstratie die ik gisteren van Paul Dirckx kreeg was die van de Big Blue Button server die het Fontys PTH Kenniscentrum Techniek & ICT. Big Blue Button is een open source alternatief voor Adobe Connect. Tot afgelopen 1 januari was mijn belangstelling voor de omgeving niet meer dan eentje van “beetje op de hoogte blijven”, maar nu we geen gratis Adobe Connect toegang meer hebben via SURFgroepen, is het de moeite waard om alternatieven van dichter bij te bekijken.

Een van de zaken die deze demo extra interessant maakte, was de integratie van Big Blue Button met SURFconext en SURF teams Ik had al gelezen over de WordPress integratie die de PTH voor elkaar had, maar het regeltje op het einde met de overige tools (waaronder Big Blue Button) was me even ontgaan.

Het principe is heel simpel: je gaat naar de URL van de server, krijgt een (in ons geval) Fontys loginscherm, voert je login gegevens in, geeft eenmalig toestemming voor het doorgeven van je gegevens aan de server (ik ben wel benieuwd hoeveel gebruikers zulke schermen echt lezen) en komt dan in een scherm met Big Blue Button conferences die actief zijn (zie ook de afbeelding).
In mijn geval kon ik daar ook nieuwe conferences aanmaken. Ik weet niet of dat nou automatisch voor elke Fontys-gebruiker geldt (moet ik even een collega laten testen) of dat dat af te schermen is.
Om te bepalen wie toegang had tot die nieuwe conferences kon ik gebruik maken van SURF teams. Dat is een dienst die SURFnet biedt waarmee ik zelf groepen aan kan maken. Je kunt dat doen door mensen individueel uit te nodigen via hun mailadres, maar je kunt ook een CSV-bestand (tekstbestand) inlezen met meerdere adressen. Handig dus wanneer je als docent een aantal conferences aan wilt maken voor groepen studenten, die groepen maak je dan aan in SURF teams.

Het is een testserver, die door de PTH zelf gebruikt wordt om het concept uit te proberen, maar ook voor eigen conferences. Ik heb hem nog niet in praktijk getest, maar dat lijkt me zeker de moeite waard zodat ik wat meer gevoel krijg voor hoe ver Big Blue Button inmiddels is. Ik begrijp dat ze nu ook vergaderingen kunnen opnemen, maar die functie kun ik op de PTH-server nog niet vinden (moet ik nog even navragen). En bij Big Blue Button zijn ze nog bezig met een HTML5-interface zodat hij ook op een iPad werkt. Ook niet onbelangrijk, want vaak blijkt een iPad betrouwbaarder en stabieler als videoconferencing apparaat dan de gemiddelde laptop/desktop.

Wordt dus ongetwijfeld vervolgd.

apr 252013
 

jong_geleerd_minecraft Via Tessa van Zadelhoff kwam ik vanochtend via een bericht van Kennisnet bij de gratis publicatie Jong Geleerd 2.0 : Minecraft (PDF!).

Ik heb hier op het blog wel al vaker over Minecraft geschreven, maar het is een leuke publicatie waarbij vooral ook de (Nederlandse) Minecraft gebruikers zelf aan het woord komen. Tien kinderen, de jongste 7 jaar en de oudste 14 jaar vertellen over wat zij in Minecraft doen. Daarnaast komen er basisbegrippen en kort een aantal lesideeën aan bod. Het is een leuke vorm van uitleggen, want in de verhalen van de kinderen komen heel wat ‘complexere’ Minecraft zaken aan bod, zoals het gebruik van eigen servers (en het indien nodig ‘bannen’ van andere spelers), of het gebruik van redstone, maar ook het verschil tussen de java applicatie en de app voor de iPad, het maken van filmpjes en het maken van nieuwe games binnen Minecraft. Het komt nu heel luchtig allemaal even langs.

Als je als ouder dus geen idee hebt waar je kinderen mee bezig zijn als ze Minecraft spelen (zou je je eigenlijk als ze nog die leeftijd hebben toch echt wel een beetje in moeten verdiepen) of als je als meester/juf/docent voor een groep staat en het niet weet, dan zou ik deze publicatie zeker downloaden en lezen. Na afloop weet je zeker niet alles, maar mogelijk heb je wel al het basis vocabulaire onder de knie om er dan met je kinderen of leerlingen verder over te praten. Ze leggen het je graag verder uit hoor!

apr 242013
 

Aurasma Ik had er vanochtend al een tweet over verstuurd naar aanleiding van de demo die Paul Dirckx van Fontys PTH me erover gaf, maar ik wilde er natuurlijk ook zelf mee aan de slag om te zien of het erg ingewikkeld was. Het gaat over het programma Aurasma, dat zowel voor de iPhone, iPod Touch, iPad als voor Android gratis beschikbaar is.

Het idee is heel eenvoudig: je voegt een afbeelding toe aan de dienst, dat kan een afbeelding van een plaatje uit een boek zijn of een stukje tekst, een grafiek etc.
Daar koppel je dan een actie aan. Die actie kan zijn het weergeven van een andere afbeelding (wie weet staat hij in het boek in het zwart/wit en koppel jij de kleurenversie er aan) of een video (met uitleg/toelichting etc.) of zelfs interactieve objecten waarbij de lezer kan kiezen tussen opties (alleen voor partners beschikbaar als ze dat aanvragen). Je kunt er ook een actie aan hangen waarmee de gebruiker doorverbonden wordt naar een website.
Je hebt geen QR-codes of speciale markers nodig, alles kan een marker zijn.

AurasmaAardig is dat je dit allemaal gewoon op je iPad of iPhone kunt doen, dus ook het maken van de Auras. Wel is het zo dat je via de Aurasma Studio (op je laptop) veel handiger het overzicht houdt als je een kanaal aan het beheren bent met veel Auras.
Lees verder….