UP! Mini in the house!

Up! MiniIk had het bericht gekregen dat de UP! Mini op vrijdag (gisteren) zou worden verstuurd dat hij dan vandaag of anders maandag hier aan zou komen. Het was al 18:00 uur en dus ging ik er eigenlijk vanuit dat het vandaag niet meer zou lukken en dat het maandag zou worden. En toen ging de deurbel. De kinderen reageerden alsof Sinterklaas voor de deur stond! 🙂
Onze postbode heeft geen baard en ze had geen grote zak bij zich, maar een grote doos. Uit de doos kwam een kast die een beetje vergelijkbaar is met de kast van een stevige desktopcomputer.

Up! Mini Up! Mini
De UP! Mini wordt helemaal compleet geleverd. D.w.z. je krijgt echt alles om binnen een uur aan de slag te kunnen met je eerste print.
Handschoenen (ter bescherming), spatel (voor het los maken van de prints van het printbed), tangetje en vlijmscherpe mesjes (voor het wegsnijden van de ondersteuningsmaterialen), pincet (voor de moeilijk te bereiken stukjes), USB-kabel (voor het aansluiten op je computer), een drietal printbedjes, het gereedschap dat je nodig hebt om de printkop te onderhouden én een rol witte filament. Je vindt het allemaal in doos.

Het enige wat er niet in zit is een briefje dat zegt “Kijk even op onze website voor de superhandige stap-voor-stap handleiding!”. Ik wist gelukkig dat die daar stond (was ik daar vooraf al tegen gekomen toen ik meer informatie zocht over de printer), maar het lijkt me niet vanzelfsprekend dat iedereen daar aan denkt.
En het is ook gewoon een heldere handleiding. Niet dat er veel mis kan gaan, maar als je zo’n apparaat voor de eerste keer in handen hebt, dan vind je het toch wel fijn als je wat hulp hebt.
Up! Mini Up! Mini
De printkop klikt heel handig magnetisch vast. Makkie.
Ook het installeren van het printbed en de rol filament is simpel.
Up! Mini Up! Mini
Daarna moet je de software installeren en (onder Windows) de driver installeren. Dat wordt zowel in de handleiding als via een filmpje op de downloadpagina uitgelegd.
Up! Mini
Het enige wat een beetje tricky was, was het calibreren van de hoogte van het printplatform. Dat moet voorzichtig gebeuren en ik kreeg het platform eerst niet hoog genoeg. Voor deze printer moest hij namelijk hoger dan standaard mogelijk was (126,3mm).
Up! Mini
Laatste voorbereiding was het doorvoeren van het filament nadat de kop voor het eerst opgewarmd was.
Wat ik ook vergeten was, was het aangeven dat ik een nieuwe, volle rol materiaal bevestigd had. Daardoor gaf het programma aan dat ik te weinig materiaal zou hebben. Dat kon ik gelukkig negeren en het printen ging van start.
Up! Mini Up! Mini
Binnen twee uur nadat de doos binnen was, en dat is inclusief het avondeten, leeg maken van de tafel en inruimen van de afwas, stond de UP! Mini te printen op het eerst konijn (in de handleiding geadviseerd als eerste testprint).
Up! Mini Up! Mini
En een uur later was de printer voor de eerste keer klaar:
Up! Mini
Restte nog het wegknippen en snijden van de ondersteunende materiaal:
Up! Mini Up! Mini Up! Mini

Hier zie je hem in actie:

Conclusie tot nu toe

Een eerste indruk is belangrijk. En je kunt je voorstellen dat ik tamelijk onder de indruk ben van deze UP! Mini 3D printer. Natuurlijk, het is pas één print, ik zal er nog veel meer gaan maken. Hij is nu bezig met het printen van een Lego Stormtrooper, en dan nu op de ‘fine’ stand. Dat duurt wat langer, ook omdat hij er twee tegelijkertijd aan het printen is.

Heb je modellen waarvan je zou willen dat ik ze print als test? Neem even een link op in de reacties of mail me! Heb je andere vragen over de printer, stel ze dan zeker, dan kijk ik of ik een antwoord kan vinden!

Disclosure
De UP! Mini 3D printer is gratis en tijdelijk aan me beschikbaar gesteld door 3D-fabshop.nl, na bemiddeling van Fablab Zuid-Limburg. Er zijn geen afspraken gemaakt over (positieve) reviews etc.
Alle meningen over het product zijn van mezelf. Ik ga er vanuit dat ik over een week ook een aantal kritische kanttekeningen zal kunnen plaatsen bij de printer, de software etc.
Dat zal ik dan zeker ook doen. Hou er rekening mee dat ik een absolute beginner ben op 3D printen gebied, dus als jij meer ervaring hebt en dus goed weet waar ik op moet letten, laat ook dan dan weten! 🙂

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

UP! Mini in the house! http://t.co/K5KLmdtsd5

Gerard Poels
10 jaren geleden

Hallo Pierre,

Dat heb je weer mooi voor elkaar! 🙂 Dit lijkt echt het eerste apparaat dat het DIY stadium voorbij is, toch betaalbaar is en “gewoon”, (d.w.z. je hoeft geen super nerd te zijn 😉 binnen een schoolklas of huishouden inzetbaar is.
Ik ben zeer benieuwd naar je ervaringen de komende dagen.
Ben ook benieuwd naar de verbruikskosten en de duurzaamheid/milieuvriendelijkheid van de gebruikte materialen.

Gerard

trackback
10 jaren geleden

@ictoblog aan de slag met een “huis tuin en keuken” 3D rpinter: UP! Mini in the house! http://t.co/ciO97hkee2 via @ICTOblog