3D Print: Kabelhaspel

Kabelspoel Zolang ik de UP! Mini te leen heb, zal hij flink wat uren draaien. Variërend van modellen die de kinderen graag geprint willen hebben, tot zaken die ik zelf graag geprint wil hebben. Daarbij zal ik steeds verwijzen naar de bronnen die daarvoor gebruikt zijn (als we zelf aan ontwerpen toe komen, dan worden die ontwerpen uiteraard ook gedeeld).

Deze eerste beschrijving van een print is relatief lang, omdat ik een aantal dingen extra toe zal lichten.

Als je veel gadgets in huis hebt, dan heb je ook een enorm aantal kabels in huis. Toen ik dit bericht tegen kwam met een ontwerp van “Gear-Wraps”, in goed Nederlands vertaald naar “Kabelhaspel”, was mijn interesse natuurlijk meteen gewekt. Daar wilde ik er wel een aantal van printen. De STL was beschikbaar, dus ik kon meteen aan de slag. Het alternatief is om er eentje te bestellen via Shapeways, maar dan ben je meteen een stuk duurder uit. Daar kost hij namelijk €13,02 of €14,56 (excl. €6,05 verzendkosten) afhankelijk van de kleur en afwerking. Dan is zelf printen goedkoper aangezien er maar 17,7 gram aan materiaal in gaat. Zelfs als ik niet te goedkoop reken, dan kun je een kilo ABS filament voor ongeveer €30,- in huis hebben. Dus ik zal voor de modellen die ik deze testperiode maak, rekenen met een prijs van €0,03 per gram (3 eurocent per gram. Dan kost een kabelhaspel dus €0,53 (op Facebook schreef ik €0,46 – is een beetje afhankelijk van de prijs die je per kg telt!).

Dan tel ik geen  stroomkosten of afschrijving van het apparaat mee. Afschrijfkosten vind ik een moeilijke. Ik heb namelijk geen idee wat de levensduur van een UP! Mini is. Stroomverbruik zal ik deze week ook nog testen. De printer staat nu weer te printen, ik kan dus niet even snel de verbruiksmeter er tussen zetten.

Maar goed, voor minder dan een euro heb je dus een kabelhapsel.
Helaas past er maar één tegelijkertijd op het printbed van de UP! Mini.
Kabelhaspel
Printen duur net iets meer dan 2 uur, dus als je een la vol met kabels hebt, dan ben je wel even bezig.
Kabelhaspel Kabelhaspel
Veel van de 17,7 gram materiaal zijn ondersteuningsmateriaal dat je na afloop relatief eenvoudig kunt verwijderen.
Kabelhaspel Kabelhaspel
Het resultaat ziet er goed uit en voelt stevig.

p.s. het enige was aan deze post nog ontbreekt is natuurlijk een reactie van iemand die ze voor 50 cent per stuk bij de Action of Big Bazaar heeft zien liggen. 😉
Disclosure
De UP! Mini 3D printer is gratis en tijdelijk aan me beschikbaar gesteld door 3D-fabshop.nl in samenwerking met Fablab Zuid-Limburg. Er zijn geen afspraken gemaakt over de inhoud en hoeveelheid van berichten over het product. Alle meningen over het product zijn 100% van mezelf.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

3D Print: Kabelhaspel http://t.co/wEWmrntRfp

trackback
9 jaren geleden

Part 1 of why I love the internet: because some guy in the Netherlands has been 3D printing one of my gear wraps: http://t.co/l1cfEFuGtK