3D Printen: Kalibratieproblemen

Kalibratieproblemen Ik zou niet alleen over de positieve ervaringen met de UP! Mini schrijven, maar ook over wat er niet goed gaat/ging. Hiernaast zie je een voorbeeld van wat er kan gebeuren als de kalibratie van het printbed niet goed is (en get your mind out of the gutter!).
Het klinkt allemaal zo eenvoudig in de handleiding: de printkop moet 0,2 mm van het printbed af staan. Niet lager, maar zeker ook niet hoger, want dan ‘valt’ de kunststof als het ware op het printbed en blijft het niet goed plakken. Gevolg: de print laat los, gaat verschuiven en het wordt een zooitje in plaats van een mooie print.
Omdat het zo nauwkeurig komt en niet alle apparaten exact gelijk zijn moet je zelf voor die kalibratie zorgen door het printbed op de juiste hoogte te zetten (0,2 mm van de printkop) en die waarde in te stellen in de software. Een handigheidje uit de handleiding van de UP! Mini was om een vel papier dubbel te vouwen. Dat zou dan ongeveer 0,2 mm moeten zijn.

Zo gezegd, zo gedaan, maar het bleek toch niet echt te werken. Niet bij de vorm die je hier ziet (ik zal in een andere post uitleggen wat dat moest worden), maar ook niet bij andere vormen. Wat blijkt nu. Er is nog een tweede menu-optie, die heet “Platform calibrate”. En daarmee kun je niet alleen de hoogte van het platform als geheel instellen, maar het platform ook voor/achter/links/rechts een beetje bewegen. En bij mij bleek dat het niet helemaal horizontaal stond. Dus afhankelijk van waar ik de test met het velletje papier deed, bepaalde of andere delen weer net wat lager zaten.
Toen ik dat goed ingesteld had, werkte het printen ook weer zonder problemen.

Disclosure
De UP! Mini 3D printer is gratis en tijdelijk aan me beschikbaar gesteld door 3D-fabshop.nl  in samenwerking met Fablab Zuid-Limburg. Er zijn geen afspraken gemaakt over de inhoud en hoeveelheid van berichten over het product. Alle meningen over het product zijn 100% van mezelf.

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Gisteren begon de dag met kalibratieproblemen. Achteraf heel leerzaam, op moment zelf minder leuk: http://t.co/NcfZgoaluC @FabLab_Mtricht