Aurasma: Augmented Reality zonder markers

Aurasma Ik had er vanochtend al een tweet over verstuurd naar aanleiding van de demo die Paul Dirckx van Fontys PTH me erover gaf, maar ik wilde er natuurlijk ook zelf mee aan de slag om te zien of het erg ingewikkeld was. Het gaat over het programma Aurasma, dat zowel voor de iPhone, iPod Touch, iPad als voor Android gratis beschikbaar is.

Het idee is heel eenvoudig: je voegt een afbeelding toe aan de dienst, dat kan een afbeelding van een plaatje uit een boek zijn of een stukje tekst, een grafiek etc.
Daar koppel je dan een actie aan. Die actie kan zijn het weergeven van een andere afbeelding (wie weet staat hij in het boek in het zwart/wit en koppel jij de kleurenversie er aan) of een video (met uitleg/toelichting etc.) of zelfs interactieve objecten waarbij de lezer kan kiezen tussen opties (alleen voor partners beschikbaar als ze dat aanvragen). Je kunt er ook een actie aan hangen waarmee de gebruiker doorverbonden wordt naar een website.
Je hebt geen QR-codes of speciale markers nodig, alles kan een marker zijn.

AurasmaAardig is dat je dit allemaal gewoon op je iPad of iPhone kunt doen, dus ook het maken van de Auras. Wel is het zo dat je via de Aurasma Studio (op je laptop) veel handiger het overzicht houdt als je een kanaal aan het beheren bent met veel Auras.

Aurasma Een extra reden om uit te zoeken hoe Aurasma werkt was dat ik er meteen een mooie toepassing voor zag: om uitbreidingen aan te bieden bij de papieren versie van mijn proefschrift. Dat is al klaar, morgen kan ik ze op gaan halen bij de drukker. Daar was geen ruimte in om voor elk hoofdstuk met QR-codes etc. te gaan werken. Maar Aurasma heeft dat ook niet nodig.

Hiernaast zie je een voorbeeld van het filmpje dat ik al gemaakt heb voor de voorpagina. Als iemand dus zijn versie op papier (maar het werkte ook met de digitale versie op de iPad) scant met de applicatie, begint de video automatisch af te spelen.
Plan is om dat voor alle hoofdstukken te doen. Nou was het handig geweest als ik al die filmpjes al klaar had gehad voordat ik het proefschrift op papier verstuur. Dan had ik een briefje erbij kunnen stoppen met instructies. Maar dat red ik niet meer. Dat betekent dat het iets zal zijn waarmee ik voornamelijk de mensen bereik die ook dit soort berichten lezen. Waarschijnlijk ook wel de uiteindelijke doelgroep.
Voor alle anderen denk ik dat ik de filmpjes dan ook maar link via de website bij het onderzoek. Dan zijn ze tenminste ook zónder app toegankelijk. Het is hoe dan ook vast het eerste proefschrift met augmented reality uitbreidingen (of niet? kent iemand andere voorbeelden?).

Zie voor meer filmpjes ook het Aurasma kanaal op YouTube.

0 0 stemmen
Bericht waardering
2 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

@CarlaMondig Zie: http://t.co/HKGibgRGJp

Sybilla
Sybilla
9 jaren geleden

Wow, bijna te mooi om te geloven! Dit opent echt een heel nieuwe wereld aan toepassingen 🙂 Keep us posted!