Logbestanden op je Raspberry Pi

raspberry_pi_logs Problemen zijn geen probleem totdat ze een probleem worden. Dat klinkt lekker cryptisch, maar ik zal het toelichten. Zoals je wellicht weet heb ik al een tijdje een Raspberry Pi draaien als apparaat dat elke dag de data uit de omvormer van mijn zonnepanelen doorstuurt naar een online dienst, in dit geval PVOutput.org.

De stappen om dat voor elkaar te krijgen heb ik hier beschreven en er zijn meer mensen die inmiddels op die manier hun data online zetten. Onlangs kreeg ik de vraag of ik iets wist om de logbestanden die aangemaakt werden op de Raspberry Pi te verkleinen. In een aantal gevallen werden ze namelijk heel snel groter en liep het SD-kaartje vol. Zelf had ik dat probleem nog niet gehad, waarschijnlijk deels omdat ik een ruime SD-kaart gebruik.

Gisterenavond dacht ik “toch maar eens even kijken of er ook bij mijn Raspberry Pi wat te vinden is rond de logbestanden”. En inderdaad dat bleek het geval. Het grootste logbestand was een bestand genaam mail.log.1 met een omvang van 132MB en er waren er nog een paar die redelijk groot waren (mail.info.1, mail.err.1, mail.warn.1, mail.log waren allemaal meer dan 30MB).

Dus toch maar eens mail.log.1 geopend. En wat bleek. Er kwam steeds één foutmelding terug: Warning: program /usr/sbin/sensible-mda unsafe: No such file or directory, en niet één keer, maar heel erg vaak. En diezelfde foutmelding bleek niet alleen in dat ene bestand maar ook in bijna alle logbestanden voor te komen.
Even zoeken via Google leverde deze pagina op. De remedie was heel simpel: ik moest sensible-mda installeren met:
sudo apt-get update
sudo apt-get install sensible-mda

Daarna heb ik de logbestanden gedownload naar mijn eigen computer, verwijderd op de Raspberry Pi (moest via de commandline) en sindsdien zijn ze weliswaar opnieuw aangemaakt, maar in omvang nu veel kleiner.

Toch nog maar even gekeken wat er nu nog in stond. En wat bleek, ook nu was een foutmelding die vaak terug kwam: My unqualified host name (blueraspberrypi) unknown; sleeping for retry
En ook daar blijkt een oplossing voor te zijn (ook nu hielp Google in combinatie met de melding).
Ik heb die net ook aangepast (in mijn geval: 127.0.0.1 blueraspberrypi.local. blueraspberrypi toegevoegd aan /etc/hosts), als het goed is dat probleem nu dus ook opgelost.

Samenvattend
Morgen neem ik er weer even een kijkje om te zien of er nog meer dingen zijn die ik over het hoofd gezien heb. Belangrijkste les voor mezelf is in ieder geval om de logbestanden van Linux echt te gebruiken als indicatie van problemen met het systeem die meestal goed op te lossen zijn, maar dan moet je het wel even doen.

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Danny
Danny
9 jaren geleden

De reden dat die foutmeldingen zo vaak voorkomen is natuurlijk dat bij elke aanroep (elke 5 minuten) van de cronjob voor het updaten van PVOutput deze fout voorkomt en dus gelogd wordt.

Dan een tikfoutje bij de eerste remedie: sudao sensible-mda

Je schrijft dat je 127.0.0.1 blueraspberrypi.local. blueraspberrypi hebt toegevoegd aan /etc/hosts
Heb je niet gewoon de eerste regel aangepast? Want als ik het goed begrijp kan dat ook.

Danny
Danny
9 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Ik kreeg gisteren als uitleg juist dat in zo’n bestand de eerste regel leidend zou zijn. Maar goed het werkt bij jou en bij mij nu ook.