Print Minecraft objecten in 3D

Eiffel Tower Printed in 3D Nadat ik mijn bericht over de cursus 3D printen online gezet had, bedacht ik dat het ontwerpen en printen van onderdelen die in Minecraft voor komen natuurlijk één optie was. Maar zou het niet handig zijn als je die dingen in Minecraft zelf zou kunnen ontwerpen en dan gewoon kon exporteren naar iets wat geprint kon worden? Het is natuurlijk niet echt een verrassing dat ik niet de eerste ben die zoiets bedenkt. Sterker nog, er zijn een aantal verschillende opties waarmee je zelf of via anderen alles wat je maar kunt bouwen in Minecraft ook als tastbaar 3D object kunt produceren.
Ook hier geldt weer: hoe mooi het eindresultaat wordt, hangt een beetje af van hoeveel geld je er aan uit wilt geven.

Ik zal drie opties op een rij zetten: één ‘gratis’ optie voor thuisprinter, en twee betaalde opties, die dan ook wel veel mooiere producten opleveren.

Minecraft.print()
Om met een gratis optie te beginnen: Minecraft.print() is een Python script dat je vanuit de terminal van Minecraft moet opstarten. Voordat je dat doet moet je eerst in Minecraft met behulp van een combinatie van blokken (obsidian, diamant, goud, ijzer) een 3D gebied aangeven dat je wilt exporteren.

Het filmpje hierboven laat zien wat je moet doen in Minecraft om de export te produceren. Daarna is het een kwestie van printen.

MineWays
Ook Mineways is gratis. Maar in plaats van dat je vanuit Minecraft een script draait, open je de MineWays applicatie en opent van daaruit een wereld op je computer.

Het proces ziet er zeker zo eenvoudig uit, én de resultaten kunnen heel mooi worden omdat je via Shapeways zulke objecten ook in kleur kunt printen (zie ook de afbeelding hierboven). Dat gaat je thuis in zo’n detail niet lukken. Het is echter niet goedkoop. Die Eiffeltoren kost, in kleur, €30,25 (inclusief BTW en verzendkosten) om te laten printen via Shapeways. Slik.
De Mineways website geeft een overzicht van hoe je de kosten vooraf ongeveer kunt berekenen. Op diezelfde pagina staan de verschillende export opties. Je kunt het programma namelijk ook gebruiken om exports te maken die je zelf uit kunt printen thuis.

FigurePrints
De derde optie is het gebruik van een andere commerciële dienst: FigurePrints. Het principe werkt vergelijkbaar met MineWays. Je gebruikt een viewer om een deel van de wereld te selecteren en stuurt dat dan naar hun online dienst. De kosten bedragen ongeveer $1,- per 500 blokken.
Ik kon niet zo snel ontdekken of ze ook naar Nederland versturen.

ZPrinter 650
De mooie full-colour reproducties van FigurePrints (en Shapeways?) worden gemaakt op een ZPrinter 650, die kost op het moment nog zo’n €45.000,-. Het poeder dat gebruikt wordt is blijkbaar stevig aan de prijs (d.w.z. de leverancier heeft er een flinke marge op). Maar de resultaten zijn verbluffend.
Kijk maar eens naar dit filmpje:

 

Dit is een export gemaakt met Minecraft.print() en geprint op een ZPrinter 650. Het zal nog even duren voordat we deze kwaliteit ook thuis kunnen printen (of voor dezelfde bedragen als thuis printen extern kunnen laten printen). Maar zoals altijd is dat slechts een kwestie van tijd….

Zelf testen
Als ik zo naar de drie opties kijk, dan lijkt me Mineways in combinatie met de export naar STL een optie die we zeker volgende week ook gaan uitproberen als we de 3D printer te leen hebben. Wordt vervolgd!

0 0 stemmen
Bericht waardering
4 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Erik de Bruijn
10 jaren geleden

Wij van Ultimaker zijn helemaal voor dit soort laagdrempelige ‘inputmethoden’. Het is namelijk super belangrijk dat je al van kinds af aan met 3D printen je creaties tot leven te laten komen en vooral niet alleen aan een scherm geplakt te zitten.

Daarom hebben wij onze print software (Cura) enige tijd geleden Built-In-Support gegeven voor printen van je werelden van Minecraft. Cura detecteert of je het geinstalleerd hebt en vervolgens biedt het de menuoptie om een gebied te selecteren wat je wilt printen. Er zijn dan dus geen scripts meer nodig, geen extra programma’s om te installeren, gewoon direct je creaties vanuit de Ultimaker printsoftware printen.

trackback

Print Minecraft objecten in 3D http://t.co/zdzWdaeaeb

trackback
10 jaren geleden

Print Minecraft objecten in 3D http://t.co/w3Hd1zYnW3 (via @ictoblog )