Gedaan: Basiscursus 3D-printen Fablab Zuid-Limburg

Basiscursus 3D printen Het zonnetje scheen buiten heerlijk toen we gisterenmiddag in Maastricht met 9 volwassenen en 2 kinderen, onder het genot van een lekker stuk Limburgse vlaai, rond de tafel aanschoven bij de Basiscursus 3D-printen van Fablab Zuid-Limburg. De workshop stond onder leiding van vader en zoon Hoff van het Fablab. Bij het rondje voorstellen blijkt dat we allemaal inderdaad beginners zijn met verschillende achtergronden. Van het meer willen weten over 3D-printen omdat klanten er naar vragen, tot gewoon nieuwsgierig of het willen besparen op de custom onderdelen voor de kitcar. De introductie waarbij ingegaan wordt op de verschillende soorten 3D-printen past daar dan ook zeker bij.

En hoewel ik me toch al enigszins had ingelezen vooraf, kwam ik ook de nodige nieuwe zaken tegen in de introductie. Zoals http://www.yeggi.com/, een meta-zoekmachine voor 3D-modellen die je kunt downloaden en printen.
Of de Solar Sand Printer, waarbij met behulp van zand en de zon, glas geprint wordt (zie ook de video hieronder)

Of het printen met milieuvriendelijk biorubber en gerecycled plastic (PDF!) en het printen van stamcellen en het scannen van 3D objecten.

Basiscursus 3D printen Van Doodle3D had ik wel al gehoord, maar hier stond een setup kant en klaar met iPad waarom je een Doodle kon tekenen, een iMac waar dat ontwerp direct naar doorgestuurd werd en een printer waar het ontwerp dan op geprint kon worden. De printer liep helaas vast bij het uitprinten, kan gebeuren, het is gewoon ook nog een technologie in ontwikkeling.

Omdat ze bij het Fablab al geruime tijd over meerdere printers beschikken (allemaal verschillend, variërend van een kant en klaar commerciële printer tot zelf ontworpen en/of gebouwde exemplaren), beschikken ze ook over een vitrine met een groot aantal voorbeelden van geprinte producten.
Er was dan ook voldoende tijd om die, met deskundige toelichting, te bekijken en te bespreken. Zelf ben ik erg gecharmeerd van het printen van keramiek. Dat staat nog redelijk in de kinderschoenen, maar het idee om straks je eigen reserve kopjes en borden te kunnen printen, klinkt heel mooi.

Daarom ging de tijd ook heel snel, zoals ik ook al een beetje verwacht had. Het bespreken van de verschillende programma’s die uiteindelijk nodig waren om een eigen ontwerp uit Sketchup te exporteren, te controleren en gereed te maken voor het printen, moest daarom eigenlijk wat snel. Ook daar had ik vooraf al het een en ander over gelezen, dus ik kon het goed volgen, maar ik denk dat dit deel voor veel van de aanwezigen wat snel en complex was.
Wat dat betreft liggen er veel kansen voor de Up Mini 3D printer die het Fablab ook heeft. Daarbij wordt software geleverd waarmee het hele proces een stuk eenvoudiger wordt. Mooi is ook om dan te horen dat de experimenten van Fablab Zuid-Limburg sprongen vooruit maakten toen ze in aanraking kwamen met iemand die bij Mosa gewerkt had, zoals ze op kunststof gebied contacten hebben met DSM.

Ook het ter plekke kunnen printen van je eigen ontwerp geeft een enorme kick. Maar dan moet je natuurlijk wel een ontwerp hebben. En dat printen duurt wel eventjes. Niet iedereen had er ze te zien op gerekend ook echt zelf te kunnen printen.

Een tip voor de volgende keer zou zijn om de cursus wat langer te maken, bijvoorbeeld 3 uur, en de deelnemers vooraf al te laten kiezen uit een aantal eenvoudige ontwerpen die geprint zullen worden tijdens de cursus. Dan kunnen de printers al bij de start draaien en lukt het om iedereen die dat wil een eigen print mee te geven. De meeste deelnemers kwamen redelijk uit de buurt en komen nog terug voor een print, maar het resultaat is wat directer als het meteen op dezelfde dag kan. De creeper die hierboven geprint werd, en afkomstig is van Thingiverse, ging mee naar Deurne. Na 45 minuten zag hij er zo uit:
Basiscursus 3D printen

Er zijn heel wat Minecraft gerelateerde ontwerpen te vinden op Thingiverse, zoals deze Spy chickens (bestaande uit meerdere delen), schapensleutelhanger Creepers (minder mooi dan ‘onze’ creeper) of een bakje om ijsblokjes te maken in de vorm van Minecraft zwaarden. En door hun hoekige/eenvoudige vorm zijn Minecraft figuurtjes ook ideaal om voor het eerst zelf aanpassingen in een bestaand ontwerp te maken, of helemaal zelf te ontwerpen. En deze zijn dan weliswaar niet zo heel netjes beschilderd, maar kun je je voorstellen compleet los een stel tieners die helemaal into Minecraft zijn hiermee kunnen gaan?

De Lithopane met foto die op de Up Mini geprint werd, kwam er wat minder goed uit. We hadden, om hem te laten passen in alle richtingen met de helft verkleind, maar daardoor was hij eigenlijk te dun geworden. Volgende keer beter.
Waarschijnlijk wordt hij sowieso mooier als je hem maakt met PhotoToMesh, een programma dat weliswaar niet gratis is, maar daar specifiek voor ontwikkeld is.

Vervolg
Je zult uit bovenstaande beschrijving, begrijpen dat ik zeker tevreden was over de cursus. En dat gold ook voor mijn oudste dochter die meegekomen was. Er kan hier en daar nog wat bijgeschaafd worden aan het format, hij werd voor het eerst in Maastricht uitgevoerd, maar duidelijk is dat zowel Frits als Floris Hoff over veel kennis en hands-on ervaring op dit gebied beschikken.

UP__mini_3D_printerHier in huis krijgt het avontuur ook een vervolg. Frits Hoff is zo vriendelijk om me een Up Mini printer voor een uitgebreide test beschikbaar te stellen. Over een weekje heb ik hem voor twee weken in huis. Laat dat nou net samen vallen met de meivakantie van de kinderen en ook de periode waarin ook ik een paar dagen extra vrij heb als gevolg van de feestdagen. Er zal dus nog het nodige geproduceerd worden de komende weken. En natuurlijk zal ik over de resultaten bericht doen!

En daarna…? Geen idee. Ik zie nu al dat ik de Up Mini enerzijds heel mooi, handig, compact en gebruikersvriendelijk vind. Maar de Orca (Fablab had versie 0.3, huidig ia versie 0.43) waar de Creeper vandaag op geprint is, en ook de Felix 2.0 die bij het Fablab in juni weer in één weekend in elkaar gezet zal worden vergen weliswaar meer assemblage, maar hebben dan ook weer een veel groter werkoppervlakte. We gaan eerst maar eens aan het printen. 🙂

Ongevraagd toch even de pitch: Fablab Zuid-Limburg organiseert ook informatiesessies voor scholen, dus wil je uitleg over (o.a.) 3D printen op jouw school, neem dan contact met ze op!

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Gedaan: Basiscursus 3D-printen Fablab Zuid-Limburg http://t.co/TFac4wMygl

Raoul Teeuwen
11 jaren geleden

Dank voor het verslag! Klinkt leuk :-). Suc6 in de proefperiode in mei…

trackback

Gedaan: Basiscursus 3D-printen Fablab Zuid-Limburg http://t.co/wpBeGslt2p

Bart Linssen
11 jaren geleden

Mooie weergave van de leuke en informatieve middag.

trackback
11 jaren geleden

Gedaan: Basiscursus 3D-printen @FabLab_Mtricht en met dank aan Pierre Gorissen een mooi verslag –> http://t.co/YG1j5eLhMu @ICTOblog

trackback

@liesjelogthet @heleenvanlier Ik ben nog beginner, Frits en Floris Hoff van @FabLab_Mtricht weten er álles van. Zie: http://t.co/Y9Ba4f9z16