Nuttige 3D print toepassingen

android_figure Vanmiddag ga ik naar Maastricht voor de Basiscursus 3D-printen bij Fablab Zuid-Limburg. En hoewel het een beginnerscursus is, en ik dus helemaal blanco er naar toe zou kunnen gaan, vond ik het toch wel handig om vooraf ook na te denken over wat ik dan zou willen kunnen printen als ik wist hoe het moest.

Een van de dingen waar ik nu in ieder geval (vooraf) vanuit ga, is dat het waarschijnlijk verstandig is om eerst eens te kijken naar wat anderen al gemaakt hebben. Thingiverse.com is daar een aardige startplek voor. Daar vind je een heleboel voorbeelden van producten die anderen ontworpen hebben, soms in meer of mindere mate zelfs op de site aan te passen zijn en in ieder geval eenvoudig en gratis te downloaden zijn.

Helaas is er meteen al een groep producten, die op de voorpagina als ‘cooltrusion‘  worden aangeduid, die waarschijnlijk al bij voorbaat buiten het praktisch bereik van een thuisprinter vallen. Het zijn namelijk de ontwerpen die uit gaan van een dual extruder 3D printer. Die ontwerpen kunnen uit zichzelf 2 kleuren bevatten omdat de 3D printer 2 printkoppen heeft. Een voorbeeld van een nog relatief betaalbare dual extruder 3D printer is de Makerbot Replicator, maar die kost toch nog $1.999,- (excl. $133,- verzendkosten en BTW/invoerrechten) en dat was ik zeker niet van plan uit te geven.

Arduino_caseEen productgroep die je daar ook tegen komt zijn cases. En nee, ik heb niet echt interesse in een iPhone case, maar een case voor mijn Arduino vind ik wel interessant. Al kan hij ook veel eenvoudiger (nog een voorbeeld). Voor de Raspberry Pi hoef ik er geen, daar had ik er voor gekocht, maar het zelf ontwerpen van enclosures zou dan natuurlijk een vervolgstap kunnen zijn.

Go_Pro_Scuba_Mount_preview_featuredEr zijn ook heel wat ontwerpen die te maken hebben met de GoPro camera. Soms vind ik het wat minder de moeite waard omdat het replica’s zijn van bevestigingen die je ook kunt kopen en hoewel een print dan wellicht wat goedkoper is, ga ik dan liever voor het echte ding. Maar in andere gevallen zijn het ook interessante ideeën. Zoals bijvoorbeeld deze houder voor tijdens het duiken. In twee kleuren, maar met een single extruder printer te maken. Deze houders voor aan een masker (voorbeeld 1 / voorbeeld 2) zien er ook interessant uit, al vraag ik me af hoe prettig dat zit aan de zijkant van je hoofd. Grappig is ook wel het aantal houders om de GoPro aan een 3D printer te bevestigen (voorbeeld). Dat valt bij mij niet onder nuttige toepassing, want ik koop geen printer met het argument dat ik dan het gebruik van die printer kan filmen (die vlieger gaat hier niet op!).

Dat geldt ook voor de categorie ‘kunst‘. Dat zijn leuke dingetjes om te (laten) printen tijdens een demonstratie van een printer. Maar echt geen reden om een printer aan te schaffen.

Een andere groep producten die het wel goed zouden moeten doen in kunststof, zijn Lego-gerelateerde zaken. En die zijn zowel bij Thingiverse als daarbuiten te vinden. Het voordeel is dat ze meestal uit losse onderdelen bestaan die je dan dus elk in zijn eigen kleur kunt printen. Zoals dit Android figuurtje met Lego-compatible handen en voeten. Of deze Starwars Storm Trooper of zelfs een compleet schaakspel in Lego uitvoering.

Realistisch? Geen idee. Daar hoop ik vandaag meer over te weten te komen. Wordt dus vervolgd!

0 0 stemmen
Bericht waardering
1 Reactie
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Nuttige 3D print toepassingen http://t.co/EP0M1sRxGm