feb 282013
 

Facebook growth Tijdens mijn promotieonderzoek heb ik ook gekeken naar het verschil tussen ‘selfreports’ van studenten over hun gebruik van opnames van colleges versus de data die daarover op de server beschikbaar waren [1]. En daarbij vonden we voorbeelden van een redelijk goede inschatting van het gebruik, met name als het ging om aantal keer gebruik, maar ook voorbeelden van heel slechte match tussen inschatting en gemeten gebruik, met name als het ging om omvang van gebruik (in hoeveelheid bekeken).

Reynol Junco deed onderzoek naar het gerapporteerd gebruik van Facebook door studenten in vergelijking tot het ‘gemeten’ gebruik van Facebook. En ook daar waren aanzienlijke verschillen te vinden tussen het aantal uur dat studenten aangaven Facebook te gebruiken en dat wat de software registreerde.
Het totale onderzoek is hier te vinden, of je er gratis toegang toe hebt zal een beetje afhankelijk zijn van de onderwijsinstelling waar je voor werkt of waar je studeert. Voor een uitgebreide samenvatting verwijs ik je graag naar dit bericht van Linda Duits, het lijkt me niet zinvol om dat helemaal hier te herhalen.

Ik vind het namelijk interessanter om het onderzoek te vergelijken met het onderzoek zoals ik dat gedaan heb. Er zitten een aantal aspecten aan die ik bij een vervolgonderzoek ook zou opnemen. Zo is er niet alleen gekeken naar Facebook, maar ook naar het gebruik van Twitter, e-mail en het zoeken naar informatie. Dat maakte een aantal interessante vergelijkingen mogelijk.
Lees verder….

feb 272013
 

Creative Book Builder Toen ik Creative Book Builder vorig jaar maart besprak in de grote eBook shoot-out was ik verre van enthousiast over de app. Qua interface was het nou eenmaal niet het toonbeeld van ‘iPad gebruiksgemak’.

De update die gisteren uit kwam, zorgt er echter voor dat de app zeker nog wel een wat langere blik waard is. Lang niet alle wijzigingen zijn nieuw, veel van de elementen die je kunt toevoegen zijn er ook voor de ‘classic’ boeken, maar ze komen in de Fixed Layout ebooks veel beter tot hun recht. En dat is dus wat nieuw is: je kunt bij het aanmaken van een nieuw boek er nu voor kiezen om dat als Fixed Layout ebook in EPUB 3 formaat aan te maken.

En dan wordt het allemaal opeens een stuk interessanter. Want dan kun je de elementen een stuk vrijer over de pagina bewegen.

Lees verder….

Een computer en plotter van karton

 Gepubliceerd door om 19:05  Algemeen
feb 262013
 

Nou hoor ik een bericht met zo’n titel te beginnen met “nee, natuurlijk niet echt een computer van karton”. En eigenlijk is dat ook wel een beetje zo. Maar het zijn wel componenten van een computer die ze van karton gemaakt hebben. Het is het resultaat van een workshop van een week die Niklas Roy verzorgde over digitale media bij een Hochschule für Gestaltung in Offenbach am Main, Duitsland.

De vragen die hij aan de studenten stelden liepen uiteen van: Hoe werkt een computer op zijn meest fundamentele niveau? Is het mogelijk om communicatienetwerken te bouwen met elastiek, touw en karton? Hoe ziet een analoge representatie van ‘drag & drop’ er uit?

Niklas bouwde zelf een plotter van karton. En die werkt wél echt. Als je dit bericht op de voorpagina leest, dan moet je even doorklikken om hem in werking te zien.
Lees verder….

feb 242013
 

HP-Slate-7 Ze kochten Palm voor $1,2 miljard, kondigden een Windows tablet aan, toen een WebOS tablet en draaiden die na 6 weken alweer de nek om. Die Windows versie van de Slate 500 heb ik nooit gezien. Nee, HP is nog niet echt heel succesvol gebleken als het gaat om tablets voor de consumentenmarkt.

Maar ze proberen het nog maar eens een keer. Dit keer met de HP Slate 7. Die zal in april in de VS voor $169,- op de markt komen. Hij krijgt een 1,6 GHz dual-core ARM Cortex-A9-chipset en een FFS+ LDC-scherm hebben van 7 inch met een resolutie van 1024×600. Er zit 1GB RAM in en 8GB opslag (niet veel), uit te breiden via microSD. Het apparaat krijgt een VGA camera aan de voorkant en een 3 megapixelcamera aan de achterkant. Het apparaat gaat draaien op Android 4.1 (Jelly Bean) bij de lancering met een paar HP-specifieke aanpassingen, zoals de mogelijkheid om vanuit applicaties te printen.

De belangrijkste reden van het vermelden is om er aan te denken om in april te checken of hij ook écht op de markt komt. En voor hoelang. Ik ben op zijn minst sceptisch.

feb 222013
 

Ik had er natuurlijk wel al van gehoord, maar was er nog niet echt geïnteresseerd genoeg in. En eigenlijk realiseer ik me ook nu dat het wel nog even een kwestie is van “ze moeten het eerst maar eens tot een 1.0 release brengen”. Maar toch…

Pocketnow.com heeft al wat filmpjes waarbij ze laten zien hoe je de developer preview op een Google Nexus 7 of Nexus 4 kunt installeren (al blijkt dan nog niet veel te werken). Dat zijn gewoon apparaten die je nu ook in Nederland al voor best aantrekkelijke bedragen kunt kopen (in tegenstelling tot al die Windows 8 tablets).
En qua concept lijkt Ubuntu helemaal met het Microsoft Windows 8 concept aan de haal te gaan: één OS dat op verschillende apparaten draait en dat je niet alleen een telefoon of tablet geeft, maar ook een desktop-computer of laptop. Zelfs het principe van twee applicaties naast elkaar lijkt helemaal op de Windows 8 interface, maar voor de rest vind ik de GUI veel en veel mooier.
En het is Linux! Niks walled garden of closed source zoals bij iOS of Windows 8 (en zelfs Android). Ik hoop alleen dat ze het hele patenten-gedoe kunnen voorkomen danwel overleven. Want áls het lukt om dit productiegereed te krijgen dan kun je er op rekenen dat zowel Microsoft als Apple hier op gaan schieten.
Lees verder….

feb 212013
 

UvA_MOOC Bij de Universiteit van Amsterdam ging gisteren hun eerste MOOC van start: “Introduction to Communication Science”. De TU Delft kondigt aan lid te worden van het EdX Consortium en in september op die manier twee MOOCs aan te bieden: “Introduction to water treatment” en “Solar Energy”. Het ziet er dus naar uit dat ook de Nederlandse universiteiten van start zijn met het aanbieden van MOOCs. De (voor mij) meest logische vraag is dan: wanneer volgt de eerste hogeschool? Het aanbieden van MOOCs zal toch niet iets zijn dat beperkt blijft tot universiteiten? Ook hogescholen hebben in het verleden al internationaal onderwijs aangeboden, dus waarom niet online, massaal, open?

Er zijn natuurlijk wel een paar redenen te verzinnen. Je moet er als onderwijsinstelling in ieder geval klaar voor zijn, een MOOC kan fout lopen als je niet de juiste technologie kiest. Maar ‘fout’ hoeft dan niet alleen te maken hebben met technologie die niet geschikt is voor 41.000 cursisten, je kunt ook veel fouten maken in het onderwijsontwerp.
En natuurlijk kun je ook van mening zijn dat het gewoon een hype is, niet bij je onderwijsinstelling past, je uitsluitend gewoon geld moet verdienen met je primaire proces (studenten in klaslokalen opleiden tot studenten met een diploma), ook dan kun je hier beter niet mee beginnen.
Van de andere kant kunnen juist die vragen en onduidelijkheden gezien worden als uitdagingen en redenen om er wél mee aan de slag te gaan. Ik zal niet ontkennen dat ik er ook sceptisch tegenover sta, maar dat zou voor mij juist een reden zijn om bij zo’n experiment betrokken te willen zijn!

feb 202013
 

The_Pirate_Bay_logo Pas sinds het kijken van TPB-AFK heb ik enig idee wie Peter Sunde, Fredrik Neij, Gottfrid Svartholm en (in veel mindere mate) Carl Lundström zijn/waren. Want in tegenstelling tot bijvoorbeeld The Social Network bestaat TPB-AFK niet uit acteurs, maar de personen zelf, met al hun ruwe kantjes.
Het einde van de film kende ik dus, de heren worden alledrie veroordeeld tot gevangenisstraf en een enorme geldboete. The Pirate Bay is in veel landen, waaronder Nederland niet meer rechtstreeks toegankelijk, maar wel via een omweg. Het gebruik van bittorrent is nog steeds net zo eenvoudig, en er is nog steeds geen wereldvrede.

Maar wat gebeurde er met de heren zelf? Gottfrid Svartholm Warg zit in de gevangenis, deels ook omdat hij naast The Pirate Bay ook bij andere zaken betrokken was waar ze hem graag voor terug in Zweden wilden hebben. Carl Lundström heeft zijn vier maanden gevangenisstraf thuis uitgezeten met behulp van een elektronische enkelband. Fredrik Neij is, zoals hij had aangekondigd in Laos gebleven.
Computerworld zocht Peter Sunde op en had een interview met hem in Malmö. Peter heeft nog geen gevangenisstraf uitgezeten. Houdt zich tegenwoordig blijkbaar ver van The Pirate Bay, probeert zich gedeisd te houden, maar heeft net als de andere drie, op papier een schuld van inmiddels zo’n $11.000.000,- (zo’n € 8.200.999,-) die ze nooit van zijn leven zullen gaan betalen.
Lees verder….

feb 192013
 

Synology De leukste vragen om te krijgen zijn de vragen die je eigenlijk toch al had, maar nog niet meteen een antwoord op had/hebt. Dat geeft je namelijk een extra reden om het uit te zoeken. Moet je daar natuurlijk wel ook weer niet té lang bij stil blijven staan. Is een NAS (een Network Attached Storage) handig voor thuisgebruik en waar moet je op letten bij aanschaf ervan?

Nou, die eerste vraag is een gemakkelijke om te beantwoorden: jazeker, als je een gezin hebt (maar waarschijnlijk ook wel als je alleen woont) dan is een NAS zeker aan te raden. Ik heb er vijf jaar geleden eentje aangeschaft en ik zou hem niet meer kwijt willen. Want in die vijf jaar is het aantal apparaten dat er gebruik van maakt toegenomen maar ook het aantal personen. Want inmiddels gebruiken alle vier de leden van ons gezin die NAS. Onze kinderen hebben weliswaar nog geen eigen laptop, maar wel een eigen inlogaccount op de laptop die ze delen. En daarmee hebben ze ook hun eigen “mijn documenten” map. En die staat niet op de laptop, maar op de centrale NAS. Dat geldt ook voor mijn echtgenoot, die daar vanaf haar eigen laptop gebruik van maakt. En ook ik heb er een map, al heb ik ook veel materiaal in Dropbox staan. Maar de NAS is de centrale plek voor belangrijke documenten, scans van rekeningen, de digitale foto’s etc.
Vervelend is dat die NAS eigenlijk al ruimschoots uit zijn jasje gegroeid is. De verschillende video’s die ik maak tijdens het fietsen op de MTB of op de weg staan uitsluitend op mijn desktop, die passen er niet bij. Eigenlijk ben ik dus (ook) toe aan een nieuwe NAS.

Voor wat betreft de aanschaf van een nieuw apparaat is het voor mij eigenlijk heel gemakkelijk. Dat wordt weer een Synology. Ik weet dat ik vast geld kan besparen door een ander merk te kiezen, maar de gebruikersvriendelijkheid van de Synology-interface en de continue doorontwikkeling van hun producten maakt dat ik niets anders wil.
Daarna wordt het wat moeilijker, want Synology heeft een groot scala van producten. Duidelijk is in ieder geval dat het geen systeem wordt met maar één harde schijf (alles met een 1 achter de letters DS valt dus af) want dan weet ik zeker dat ik alles kwijt ben bij een crash. Nu heb ik een DS207+ met 2 schijven. Ik schreef twee jaar geleden over de Synology DS1511+, die geen 15 schijven, maar 5 schijven aan kan. Die is er niet goedkoper op geworden, maar zijn opvolger, de DS1512+ moet nu, zonder schijven, €726,- kosten en gevuld met 5 x 4TB schijven maar liefst €1.721,- (ok, dan krijg je dus 5TB meer voor hetzelfde geld als 2 jaar geleden). En heb je daar niet genoeg aan, er is ook de DS1812+ met plaats voor 8 schijven. Dan koop je voor €2.481,- een monster met 8 x 4TB aan opslag.

Waar ligt het ideale punt?
Lees verder….

feb 172013
 

Een van de zaken waar Microsoft / Windows, als sinds Vista, gewoon heel goed in is, is handschriftherkenning. Natuurlijk, het wordt relatief weinig gebruikt, want tot Windows 8 waren er maar relatief weinig Tablet PC gebruikers en zelfs mét Windows 8 zou je kunnen stellen dat het aantal mensen dat met een pen op het beeldscherm schrijft nog beperkt is. Of de Surface Pro daar verandering in gaat brengen zal van een aantal zaken afhangen. Ten eerste al de vraag of Microsoft er genoeg van kan produceren. Maar er zit in ieder geval een stylus bij. En voor de duidelijkheid: dat is niet te vergelijken met het schrijven met een stylus op een iPad! (zie ook mijn bericht van 2 jaar geleden daarover)

In bovenstaande video zie je wat waarschijnlijk toch wel met afstand de meeste vreselijke demo van handschriftherkenning met behulp van een Surface Pro genoemd kan worden. Ik zie zelden handschrift dat nog moeilijker te ontcijferen is dan dat van mijzelf, het is dan ook meer een verrassing dat Windows 8 er van tijd tot tijd heel aardig mee overweg kan dan wat anders.
In de reacties wordt (terecht) opgemerkt dat het bij de Surface Pro juist absoluut de bedoeling is dat je met je hand op het scherm leunt (zoals je dat bij gewoon papier zou doen). De Surface Pro herkent de stylus namelijk en schakelt automatisch de touchherkenning uit op het moment dat je de pen een stukje boven het beeldscherm houdt.

Wat algemeen gebruik betreft: in deze video kun je een aantal snelheidstests zien. Het blijkt geen beestachtig snel apparaat te zijn, maar het werkt.

feb 162013
 


Via tested.com kwam ik bij bovenstaande (lange) video van een onderzoeksproject dat vorig jaar in Frankrijk uitgevoerd is. Daarbij plaatsen een aantal quadcopters in totaal 1.500 blokken op elkaar om een ‘gebouw’ te vormen. Op de site van de onderzoekers vind je voorbeelden van hoe dat er in het groot uit zou kunnen zien:
111214_ViewInside_29
De blokken zouden dan complete woonunits zijn, een beetje zoals CitizenM haar hotels samenstelt. De toren zou dan niet zes meter hoog worden zoals in het filmpje, maar 600 meter hoog (en geschikt zijn voor 30.000 inwoners) Dat vergt echter natuurlijk wel dat de quadcopters een stuk groter en krachtiger worden uitgevoerd. Maar het concept is interessant.