Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een NAS?

Synology De leukste vragen om te krijgen zijn de vragen die je eigenlijk toch al had, maar nog niet meteen een antwoord op had/hebt. Dat geeft je namelijk een extra reden om het uit te zoeken. Moet je daar natuurlijk wel ook weer niet té lang bij stil blijven staan. Is een NAS (een Network Attached Storage) handig voor thuisgebruik en waar moet je op letten bij aanschaf ervan?

Nou, die eerste vraag is een gemakkelijke om te beantwoorden: jazeker, als je een gezin hebt (maar waarschijnlijk ook wel als je alleen woont) dan is een NAS zeker aan te raden. Ik heb er vijf jaar geleden eentje aangeschaft en ik zou hem niet meer kwijt willen. Want in die vijf jaar is het aantal apparaten dat er gebruik van maakt toegenomen maar ook het aantal personen. Want inmiddels gebruiken alle vier de leden van ons gezin die NAS. Onze kinderen hebben weliswaar nog geen eigen laptop, maar wel een eigen inlogaccount op de laptop die ze delen. En daarmee hebben ze ook hun eigen “mijn documenten” map. En die staat niet op de laptop, maar op de centrale NAS. Dat geldt ook voor mijn echtgenoot, die daar vanaf haar eigen laptop gebruik van maakt. En ook ik heb er een map, al heb ik ook veel materiaal in Dropbox staan. Maar de NAS is de centrale plek voor belangrijke documenten, scans van rekeningen, de digitale foto’s etc.
Vervelend is dat die NAS eigenlijk al ruimschoots uit zijn jasje gegroeid is. De verschillende video’s die ik maak tijdens het fietsen op de MTB of op de weg staan uitsluitend op mijn desktop, die passen er niet bij. Eigenlijk ben ik dus (ook) toe aan een nieuwe NAS.

Voor wat betreft de aanschaf van een nieuw apparaat is het voor mij eigenlijk heel gemakkelijk. Dat wordt weer een Synology. Ik weet dat ik vast geld kan besparen door een ander merk te kiezen, maar de gebruikersvriendelijkheid van de Synology-interface en de continue doorontwikkeling van hun producten maakt dat ik niets anders wil.
Daarna wordt het wat moeilijker, want Synology heeft een groot scala van producten. Duidelijk is in ieder geval dat het geen systeem wordt met maar één harde schijf (alles met een 1 achter de letters DS valt dus af) want dan weet ik zeker dat ik alles kwijt ben bij een crash. Nu heb ik een DS207+ met 2 schijven. Ik schreef twee jaar geleden over de Synology DS1511+, die geen 15 schijven, maar 5 schijven aan kan. Die is er niet goedkoper op geworden, maar zijn opvolger, de DS1512+ moet nu, zonder schijven, €726,- kosten en gevuld met 5 x 4TB schijven maar liefst €1.721,- (ok, dan krijg je dus 5TB meer voor hetzelfde geld als 2 jaar geleden). En heb je daar niet genoeg aan, er is ook de DS1812+ met plaats voor 8 schijven. Dan koop je voor €2.481,- een monster met 8 x 4TB aan opslag.

Waar ligt het ideale punt?

Hoeveel opslag?
De eerste vraag die je jezelf moet stellen is: hoeveel opslag denk ik over 4 jaar nodig te hebben?
Nou zal niet iedereen het daar mee eens zijn. Want, de prijzen van opslag dalen nog steeds en het zou daarom ‘logischer’ zijn om over 2 jaar je schijven te vervangen door exemplaren die groter en per GB goedkoper zijn. Maar ik denk dat als je een beetje op mij lijkt, dat je zo’n systeem wilt kopen en er dan vooral voorlopig niet meer naar om wilt hoeven te kijken. De mijn draait nu vijf jaar. Dus mikken op vier jaar is helemaal niet gek.

Wat mij hij nog meer kunnen?
Een Synology NAS is eigenlijk een thuisserver in het klein. D.w.z. in een kleine verpakking want sommige van die apparaten hebben een aardige motor aan boord. Een DS213 heeft een 2GHz processor en 512MB DDR2 geheugen. Zo’n DS1512+ kun je uitbreiden tot 3GB RAM geheugen met een 2,13Ghz Dual Core Processor. Niet altijd noodzakelijk als je er gewoon bestanden op en af wilt krijgen.

Maar een Synology NAS kan ook een mailserver zijn, een webserver (met PHP en MySql), een audiostreamer, een fotostation (om je foto’s via het web te bekijken), een iTunes server (voor je audio), je kunt er je bewakingscamera’s op aansluiten, torrents mee downloaden, hem als printerserver gebruiken. Kortom, dat zijn dan taken waarvoor enige power niet overbodig is. Mits je die gebruikt.
Mijn multifunctional printer/scanner hangt aan zijn eigen dedicated low energy netwerkserver, hoeft dus niet aan de NAS. Een webserver host ik extern, vind ik ook wel zo veilig om dat niet op dezelfde machine te hebben. Dus mijn Synology doet nu niet meer dan het zijn van fileserver.

Stroomverbruik
Het voordeel van het uitschakelen van alle niet gebruikte services/diensten op de NAS is dat hij ook in zijn ‘slaapstand’ kan gaan staan wanneer dat hij niet nodig is. De nieuwere modellen kun je zichzelf zelfs helemaal laten uitschakelen (en weer opstarten), maar die van mij zet de schijven uit, je hoort de ventilator omlaag schakelen en dan verbruikt hij minder energie. Je ziet dat bij de meeste modellen ook aangegeven. De DS213+ bijvoorbeeld gebruikt 22,2 W in gebruik en 2,64 W als de harde schijven slapen. Bij die DS1512+ is dat 68 W in gebruik en 30W (!) als de schijven slapen. De DS1512+ verbruikt dus meer in rust dan wanneer de DS213+ actief is (weet het, beetje appels met peren vergelijken, maar wel iets waar je even naar moet kijken).
Als jij een torrent aan het downloaden bent of een website host, of camera’s op afstand moet kunnen bekijken zal de Synology niet in slaapstand kunnen gaan.

Stroomvoorziening
Nog eentje die met stroom te maken heeft, of eigenlijk het uitvallen van de stroom. Mijn studeerkamer moet helaas een groep delen met de wasmachine, droger en strijkbout die in de kamer ernaast op zolder staan. Niet optimaal, maar ook niet te verhelpen. Het goed, behalve als alles tegelijkertijd aan staat (en dan met name in de winter als ik soms een elektrisch kacheltje gebruik om te voorkomen dat ik bevries). Dan wil er wel eens een zekering uitvliegen. Dat vinden computers en ook een NAS niet fijn.
Ik heb daarom al sinds een paar jaar de computer en NAS op mijn studeerkamer aan een UPS hangen. Dat is in principe een accu die automatisch aan springt op het moment dat de stroom uitvalt. Als het slechts een zekering is, dan kun je die vervangen en de stroom weer inschakelen zonder dat de NAS daar iets van gemerkt heeft. Duurt het langer, dan kun je op de knop op de NAS drukken zodat die zichzelf netjes en gecontroleerd uitschakelt in plaats van dat de stroom er zap vanaf gaat (met risico van crashen van schijven en zo).

Harde schijven
Als je weet hoeveel opslag je nodig hebt, dan weet je ongeveer welke omvang de schijven in ieder geval moeten hebben. Al hangt dat een beetje af van het aantal schijven dat je kiest. Ga je voor een Synology met 2 schijven, en kies je voor RAID 1 dan ben je 50% van je opslag kwijt. Dat betekent dat je met 2 schijven van 4TB bij RAID 1 effectief maar 4TB opslag over houdt.
Gebruik je drie of meer schijven, dan kun je ook RAID 5 toepassen waardoor je meer dan de helft van je opslag als effectieve opslag beschikbaar houdt.

En het helpt om de schijven te kopen op een plek waar je ook gemakkelijk en goed garantie kunt krijgen. Het zal je wellicht opgevallen zijn dat alle links in dit bericht naar mobile-harddisk.nl verwijzen. Daar krijg ik niets voor betaald. Ik doe dat omdat ik de Synology (inclusief schijven) daar gekocht heb. En je kunt hier lezen dat ik één keer (drie maanden na aanschaf!) te maken heb gehad met een vastgelopen harde schijf. Daarna (afkloppen) gelukkig nooit meer. Door de RAID 1 setup was ik geen data kwijt. Ik heb de schijf uitgebouwd, melding gemaakt bij mobile-harddisk.nl, de schijf opgestuurd en meteen een nieuw exemplaar gekregen. Die heb ik ingebouwd en de Synology bouwde daarna zelf weer de image op. Dat soort vlekkeloze ervaringen bij problemen zorgen voor klantenbinding. Ook als je niet de goedkoopste bent.

Ik moet bekennen dat ik nooit alle verschillen tussen alle typen harde schijven begrepen heb. Dus waarom een Western Digital WD30EZRX SATA III 64MB IntelliPower Green net iets goedkoper is dan een Western Digital WD30EFRX SATA III 64MB IntelliPower Red NAS Hard Drive met dezelfde opslagcapaciteit weet ik niet. Net zo min als het verschil met een nog weer wat goedkopere Seagate ST3000DM001 SATA III 64MB 7200RPM.

Backups
Een RAID 1 oplossing is geen backup. Het is een oplossing tegen het crashen van een schijf, maar brandt het huis af, dan ben je nog alles kwijt. Helaas heb ik nog steeds geen complete ‘off-site’ oplossing hiervoor. De foto’s staan ook op Flickr, dus die zijn redelijk veilig, maar ik moet bekennen dat er nog de nodige data is die alleen op het NAS staat en niet extern. Dat is dan weer een voordeel van Dropbox, die heeft automatisch ook een backup in de cloud, dus mijn promotie-data is in ieder geval veilig.
Ik hou me aanbevolen voor tips van mensen die grotere hoeveelheden (300GB en meer) aan data online backuppen.

Installatie
Installatie van de Synology was vijf jaar geleden al een makkie met behulp van de wizard. Ik heb nog geen ervaring met de nieuwste versie van de wizard, maar kan me alleen maar voorstellen dat dat minstens zo gemakkelijk is. Let wel even op welke diensten je toch niet gebruikt. Gewoon uitzetten (zie hierboven).
Daarnaast zou ik voor iedere gebruiker zijn of haar eigen homeschijf aanmaken en die dan ook gewoon structureel gebruiken. Je kunt daarnaast een aantal andere shares aanmaken om het overzichtelijk te houden. Zo heb ik er een gemaakt voor muziek, video, ebooks, foto. Dan kom je al een heel eind. Voor het overige is het wat moeilijk om generieke inrichtingstips te geven.

Extra aansluitingen
Veel apparaten hebben USB-aansluitingen of SATA aansluitingen voor externe schijven. Dat is handig als je data wilt backuppen naar een externe schijf of data vanaf een externe schijf op je NAS wilt zetten, maar ik zou het niet zien als een permanente uitbreiding van je NAS. Het levert simpelweg weer extra adapters op, schijven die stroom gebruiken, die geen RAID 1 hebben etc.
Lijkt me dus geen structurele oplossing.

En dat ideale punt?
Waar dat voor mij ligt weet ik nog niet helemaal. Niet bij vijf schijven, daar vind ik het stroomverbruik te fors voor. De DS412+ heeft ruimte voor 4 schijven, wordt energiezuinig genoemd, maar heeft toch nog een verbruik van 15W met de schijven in slaapstand. Automatisch uit laten schakelen ’s nachts kan natuurlijk daar nog wel wat vanaf schaven. Tja, en dan de prijs: € 1.340,-voor een systeem met 4 x 4TB Hitachi H3IK40003272SE (HDS724040ALE640) SATA III 64MB 7200RPM schijven. Met RAID 5 blijft daar 12TB effectief van over. Dat zou voor voldoende moeten zijn voor de video’s die ik maak. Maar het zal zeker geen impulsaankoop worden. 😉

0 0 stemmen
Bericht waardering
18 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
trackback

Waar moet ik op letten bij de aanschaf van een NAS? http://t.co/83afveXI

trackback
11 jaren geleden

Die levert nóóit half werk. Ik stelde een vraag over een NAS, kreeg antwoord in blogvorm. Lees mee: http://t.co/pRff3h59

Hans
Hans
11 jaren geleden

“ok, dan krijg je dus 5TB meer voor hetzelfde geld als 2 jaar geleden”

Meer ALS??

Hans
Hans
11 jaren geleden
Reageer op  Pierre

Je kunt mooi kletsen, maar het blijft gewoon fout. Laat de tussenzin eruit en dan zie je het hopelijk zelf ook: “ok, dan krijg je dus 5TB meer als 2 jaar geleden”.

En dat op een onderwijsblog…

Maar je waardeert mijn reactie niet? Prima, dat hou ik op met het bezoeken van de site.

Ben Welman
11 jaren geleden

Dag Pierre,

Ik heb zo’n vier jaar geleden een Synology DS209 aangeschaft, met 2x Western Digital 1TB in een RAID1 configuratie. Dat het Synology werd was mede naar aanleiding van jouw artikel (http://ictoblog.nl/2008/03/02/synology-207-2). En ik heb er nooit spijt van gehad. Sterker nog, ik zou de Synology nooit willen missen. Ik ben nog niet uit het jasje gegroeid, maar als er ooit een nieuwe moet komen dan wordt het beslist weer een Synology.

Een aantal van de sterke punten heb je zelf al opgenoemd. Ik wil er daar nog een paar aan toevoegen. Ik heb in de loop der jaren een paar keer het OS en de bijbehorende interface opgewaardeerd. En dat ging steeds erg gemakkelijk en altijd zonder problemen. Ik maak ook veel gebruik van de ingebouwde webserver. Niet voor productiedoeleinden, maar vooral voor onderzoek, ontwikkeling en testen. Ook erg handig vind ik dat je zeer eenvoudig een aantal complete applicaties via één druk op de knop kunt installeren. Denk daarbij aan Drupal, Joomla, Magento, Python, WordPress en vooral Moodle. En ik vind het gebruiksgemak en beschikbare functionaliteiten veel belangrijker dan prijs of soort harddisk. Ik steek niet snel een lofverhaal over een commercieel product af, maar Synology heeft het echt verdiend.

Mijn meest kritische data, de broncode van de cursusboeken, heb ik ook nog eens in een externe subversion repository staan. Dat is nog steeds Dreamhost en ook mede n.a.v. een blogartikel van jou. En ik weet ook dat wel het een en anter op Dreamhost viel aan te merken, waar jij ook uitvoerig over bericht heb, maar ik gebruik eigenlijk alleen subversion bij hun. Ik ben ondertussen wel naar andere partijen gaan kijken en heb op dit moment mijn website ondergebracht bij iXL Hosting (https://www.ixlhosting.nl/) die ook Subversion aanbieden. Tot nu toe ben ik tevreden. Er zijn wel een paar kleine probleempjes geweest, maar ze reageren snel en adequaat.

Wilfred Ketelaar
11 jaren geleden

Ik heb een dikke week geleden een DS412+ gekocht met 4x3TB schijven (WD RED, speciaal voor NAS). Ik heb nu effectief iets meer dan 8 TB aan ruimte. Hiervoor had ik een Drobo (zo’n 4,5 jaar geleden gekocht) met 4×1 TB schijven (iets van 2,7 TB totaal aan ruimte). De Drobo had geen netwerkaansluiting, maar ik had hem via FireWire 800 aan mijn Mac mini aangesloten en via het netwerk gedeeld. Het werkt, maar in vergelijking met de Synology is de Drobo langzaam. In het kort, ik ben zeer tevreden. Had nog wel zitten denken of ik de DS1512+ zou nemen zodat ik er een extra schijf in kan plaatsen, maar dat zou met dan iets meer dan 300 euro extra hebben gekost. Nu is het ook goed. Ik heb zo’n 1/4e van de ruimte in gebruik. Daar moet ik de komende jaren nog wel mee vooruit kunnen denk ik.

Ben trouwens wel benieuwd naar een goede online backup. Je zou eens kunnen kijken naar Amazon Glacier. Die is speciaal voor dit soort doeleinden. En in de Synology zit een module waarmee je hier naar toe kan backuppen.

Patrice Plet
11 jaren geleden

Ook ik gebruik mijn Synology voor backup (maar ook voor muziek tbv mijn Sonos en video’s tbv streaming op TV). Maar niet als fileserver. Alle bestanden (verschillende directories) van mijn laptops (ook van de kinderen) worden automatisch gebackupped (Is dit goed geschreven Hans? 😉 naar Sugarsync. Voordeel: je hebt het altijd tot je beschikking (kan met Synology weliswaar ook, maar is iets complexer).
Ik gebruik geen Raid. Goedkoper is om verschillende fysieke en online backups te gebruiken. Bijvoorbeeld af en toe naar external USB harddisks en Box.com heeft actie voor 50 GB gratis. Werkt heel goed, helaas is automatische sync met Box.com alleen mogelijk in 1 directory.
Al mijn foto’s gaan naar Skydrive (ik heb gelukkig verschillende accounts met nog 25 GB) en audio gaat naar Google.com/music (gratis 20.000 nummers)
Kijk daarnaast ook eens naar http://www.Antagonist.nl. Gratis domeinnaanm en onbeperkte opslag voor 5 euro per maand. Automatische FTP backup zou dan een optie zijn voor je 300GB.

Patrice
11 jaren geleden
Reageer op  Pierre

In de voorwaarden van Antagonist staat “uitsluitend”. Dit betekent volgens mij dat je naast een operationele website wel dingen mag opslaan. Ben het nu aan het doen en ik heb nog geen web politie aan de deur gehad 😉

Ik weet niet precies wat je met video wil doen, maar Sugarsync heeft ongelimiteerde file omvang. Gratis 6 GB. Per referal krijg je 0.5 GB extra. Met jouw lezerspubliek ben je zo aan de maximale 32 GB

Het gratis ei van Columbus bestaat niet. Bedenk wat voor soorten backup je nodig hebt. Een mooie tool die veel online cloud opslag bundelt is http://storagemadeeasy.com/features/

Raoul Teeuwen
11 jaren geleden

Ik zou ook even kijken naar de geweldige site http://www.smallnetbuilder.com/nas en de reviews & performance charts die daar staan (niet alleen van NAS-en, ook van routers, switches etc).

Patrice
10 jaren geleden

Als optie onbeperkte cloud opslag voor slechts 60 dollar per jaar (Carbonite, tot 4Gb max bestands grootte). Als je grotere bestanden wil uploaden 70 dollar (Bitcasa). Kijk naar de overzichtelijk vergelijking op: http://gizmodo.com/5990589/

robin
robin
10 jaren geleden

Hallo Pierre,

Ik ben van plan om een Synology DS213+ aan te schaffen uitsluitend voor gebruik binnen mijn eigen Lan.
Nu vraag ik mij af of ik hem voldoende kan afschermen tegen ongenode gasten vanaf internet.
Kan de NAS zo ingesteld worden dat toegang vanaf internet volledig geblokkeerd kan worden?