Handschriftherkenning op de Surface Pro

Een van de zaken waar Microsoft / Windows, als sinds Vista, gewoon heel goed in is, is handschriftherkenning. Natuurlijk, het wordt relatief weinig gebruikt, want tot Windows 8 waren er maar relatief weinig Tablet PC gebruikers en zelfs mét Windows 8 zou je kunnen stellen dat het aantal mensen dat met een pen op het beeldscherm schrijft nog beperkt is. Of de Surface Pro daar verandering in gaat brengen zal van een aantal zaken afhangen. Ten eerste al de vraag of Microsoft er genoeg van kan produceren. Maar er zit in ieder geval een stylus bij. En voor de duidelijkheid: dat is niet te vergelijken met het schrijven met een stylus op een iPad! (zie ook mijn bericht van 2 jaar geleden daarover)

In bovenstaande video zie je wat waarschijnlijk toch wel met afstand de meeste vreselijke demo van handschriftherkenning met behulp van een Surface Pro genoemd kan worden. Ik zie zelden handschrift dat nog moeilijker te ontcijferen is dan dat van mijzelf, het is dan ook meer een verrassing dat Windows 8 er van tijd tot tijd heel aardig mee overweg kan dan wat anders.
In de reacties wordt (terecht) opgemerkt dat het bij de Surface Pro juist absoluut de bedoeling is dat je met je hand op het scherm leunt (zoals je dat bij gewoon papier zou doen). De Surface Pro herkent de stylus namelijk en schakelt automatisch de touchherkenning uit op het moment dat je de pen een stukje boven het beeldscherm houdt.

Wat algemeen gebruik betreft: in deze video kun je een aantal snelheidstests zien. Het blijkt geen beestachtig snel apparaat te zijn, maar het werkt.