De stylus versus je vingers – iPad versus tabletPC

Het is een vraag/behoefte die in verschillende vormen regelmatig voorbij komt, daarom de hoogste tijd om de antwoorden even op een rij te zetten (voor zover ik die heb). Met de komst van digitale schoolborden in het hoger onderwijs zien ook meer docenten het nut in van het tijdens de les digitaal uitschrijven van hun uitleg. Dus niet meer op een krijtbord of whiteboard de opgaven, modellen of structuren uitleggen, maar op een touchscreen waarbij de studenten meekijken via het door de beamer geprojecteerd beeld.

Die touchscreens hebben als voordeel ten opzichte van een digitaal schoolbord dat je als docent met je gezicht naar de studenten kunt blijven staan. Je kunt de uitleg na afloop eenvoudig opslaan en digitaal beschikbaar stellen en alles wat je op het beeldscherm doet, inclusief jouw audio en eventueel video, kan eenvoudig in een screencast (schermfilmpje) of weblecture worden opgeslagen.
Zulke touchscreens zijn echter niet altijd even goedkoop, hier betaal je bijvoorbeeld voor een 15 inch uitvoering van een SMART Podium het mooie bedrag van €1.999,- excl. BTW.
Kan dat niet goedkoper? Bijvoorbeeld door het gebruik van een iPad? Is de vraag die ik dan krijg.

Het antwoord is tweeledig: Ja het kan goedkoper. Nee, een iPad is daar waarschijnlijk voorlopig nog niet het meest geschikte apparaat voor.

Het verschil zit hem in het ding waar Steve Jobs een hekel aan heeft (“It’s like we said on the iPad, if you see a stylus, they blew it“):

Die stylus van de SMART Podium en van de meeste Tablet PC’s maakt veel nauwkeuriger schrijven op het beeldscherm mogelijk. Het stukje hierboven bij het bericht heb ik geschreven op een HP Compaq 2710p van inmiddels al weer drie jaar oud (inmiddels bijgewerkt van Vista naar Windows 7).

Vergelijk dat maar eens met de twee tests die Sjeltur Widsick uitvoerde met respectievelijk de AluPen en de Stylus Socks. Het resultaat ziet er (ondanks dat ik er vanuit ga dat ons handschrift normaal gesproken vergelijkbaar zou zijn) een stuk vloeiender uit. En zijn beschrijving van hoe het was om te schrijven op een iPad kwam niet in de buurt van mijn ervaring. Op een tabletPC schrijf je haast alsof je op een vel papier schrijft, zeker als het een stylus-only scherm is waar je je hand gewoon op kunt leggen.

Voorlopig is mijn advies aan docenten daarom: ga voor een tabletPC.

Dan heb je een volwaardige computer met toetsenbord, een ingebouwde VGA-aansluiting om hem aan een beamer te hangen, een scherm waar je op kunt schrijven en je kunt dan voor ruim onder die €1.999,- excl. BTW een prima exemplaar vinden. De opvolger van ‘mijn’ HP tabletPC heeft nu een gecombineerd touchscreen + scherm waar je met stylus op kunt schrijven. Het beste van beide werelden dus.

Ik hou me aanbevolen voor tips over een betere stylus voor de iPad. Het is ook niet helemaal uitgesloten dat Apple ooit komt met een scherm voor de iPad waar je wél goed met een stylus op kunt schrijven. Ze hebben blijkbaar een patent voor zoiets aangevraagd. Zo’n patent is zeker geen garantie voor daadwerkelijke implementatie van de technologie, maar het houdt de deur toch nog op een kier.

0 0 stemmen
Bericht waardering
6 Reacties
Inline Feedback
Bekijk alle reacties
Patricia Kokx
Patricia Kokx
12 jaren geleden

Helemaal mee eens. Ik heb zowel een tablet PC als een iPad. Schrijven gaat uitstekend op de tablet PC en is heel omslachtig op de iPad. De iPad is leuk voor erbij maar de tablet PC is echt mijn kindje vanwege de enorme veelzijdigheid. Compact, licht in gewicht en toch zwaar genoeg om zelfs een beetje op te kunnen gamen (mits je dan van de graphics niet te veel verwacht).

Willem
12 jaren geleden

Is de periode van Acecad digimemo’s en Wacom tablets hiermee volledig verleden tijd?
Ik zou me kunnen voorstellen dat een docent daar toch ook nog wel wat mee kan, mét z’n gezicht naar de klas én voor een bedrag van ver onder de € 100 !

trackback

[…] door de blogpost De stylus versus je vingers – iPad versus tabletPC van Pierre Gorissen ben ik op zoek gegaan naar reviews van diverse in NL verkrijgbare […]

Fred Zelders
12 jaren geleden

Laat ik nou ook al een poosje op zoek zijn naar een goede stylus voor de iPad 🙂
In dit verband kan ik een drietal YouTube video’s aanraden waar de drie ‘betere’ stylus-en gereviewd worden:
~ AluPen
~ Pogo Sketch
~ Griffin Ipad Stylus

Ik heb er een blog post van gemaakt:
~ Schrijven op de iPad

Op http://www.ipad-stylus.nl/ zo’n beetje alle in NL verkrijgbare stylus-en

Joris Desseyn
Joris Desseyn
12 jaren geleden

Niet om reclame te maken, maar ontdekt bij zoektocht naar het uitrusten van leslokalen met pen- schermen (als alternatief of Smartboards die te klein zijn voor grote klaslokalen).
Als alternatief op het Smart Podium van 15inch zeker ook de PL-1600 van Wacom eens bekijken.
Nieuw, 16:9- verhouding (let op de beamer die dit best ook moet ondersteunen) en een kostpijs van rond de 1.000 euro incl. btw).